Ψηφιακή Ανεξαρτησία, Καπιταλισμός της Τεχνολογίας και Νέα Αριστερά

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε στις Βρυξέλλες μια εκδήλωση με θέμα: “Στον δρόμο για την Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Ανεξαρτησία”. Διοργανωτές ήταν οι Πράσινοι μαζί με το S&D, το ΕΛΚ και το Renew. Το θέμα αφορούσε τα βήματα που έχουν γίνει και αυτά που σχεδιάζονται ώστε η Ε.Ε. να αυξήσει σημαντικά τον βαθμό ανεξαρτησίας της κυρίως από τις Η.Π.Α., οι οποίες χρησιμοποιούν τις ολιγαρχικές εταιρείες τους στον τομέα της τεχνολογίας για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Η στρατηγική διείσδυσης των Η.Π.Α. μέσω των εταιρειών Τεχνολογίας έχει προκαλέσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία αναπτύσσουν πλέον τρόπους προστασίας από τον αμερικανικό επεκτατισμό. Η ψηφιακή ανεξαρτησία, η ασφάλεια των επικοινωνιών και η ιδιωτικότητα είναι πλέον ζητήματα πρώτης γραμμής για τα Ευρωπαϊκά κράτη. Ας αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στη Γαλλία το Interdepartmental Digital Directorate ανέπτυξε σύστημα ασφαλούς, κρυπτογραφημένης επικοινωνίας(Tchap) για τους κρατικούς οργανισμούς το οποίο λειτουργεί αποκεντρωμένα και ο κάθε οργανισμός διατηρεί τοπικά όλα τα δεδομένα των επικοινωνιών και όχι σε κάποιον πάροχο cloud πιθανής αμερικανικής προέλευσης.

  • Στη Γερμανία η δημόσια εταιρεία Zentrum Digitale Souveränität(ZenDiS) αναπτύσσει λύσεις ψηφιακής αυτονομίας, ανοικτού κώδικα. Το OpenDesk είναι ένα σύνολο εφαρμογών για τη δημόσια διοίκηση που λειτουργεί αποκεντρωμένα με τοπική ιδιοκτησία όλων των δεδομένων και κρυπτογράφηση των επικοινωνιών.

 

Ο ολιγαρχικός καπιταλισμός των εταιρειών τεχνολογίας κυριαρχεί στις ζωές μας, στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, υλοποιώντας επιχειρηματικό μοντέλο παρακολούθησης και χειραγώγησης με τεράστιες επενδύσεις σήμερα και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, επενδύσεις που έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιβάλλουν όχι μόνο την απόσβεσή τους αλλά και το ανάλογο κέρδος με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Project Nimbus, δηλαδή η σύμπραξη Amazon και Google που αξιοποιήθηκε σε βομβαρδισμούς παλαιστινιακών κατοικιών.

 

Η Νέα Αριστερά οφείλει να καταρτίσει στο ιδρυτικό συνέδριό της αλλά και στο προγραμματικό που θα ακολουθήσει, ένα πλήρες, ολιστικό σχέδιο διακυβέρνησης, με στόχο τον Σοσιαλισμό. Όμως ο Σοσιαλισμός δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ούτε να προσεγγιστεί, αν δεν αντιμετωπιστεί ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος και ίσως πιο σκληρός από ποτέ Καπιταλισμός που είναι κυρίως τεχνολογικός. Η Νέα Αριστερά οφείλει να καταρτίσει θέσεις και λύσεις αντιμετώπισής του, σε τοπικό αλλά κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ψηφιακή Ανεξαρτησία, η Ασφάλεια και η Ιδιωτικότητα οφείλουν να αποτελέσουν τα βασικά προτάγματά της. Η δε παραγωγή πολιτικής απέναντι σε αυτού του είδους τον καπιταλισμό απαιτεί ειδικές και διαρκείς διαδικασίες συζήτησης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης των μελών της.

 

Στο Σχέδιο του Καταστατικού που πρόκειται να ψηφιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, στο άρθρο 19 με τίτλο “Ψηφιακό Κόμμα”, περιγράφεται η πρόταση της Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος. Η πρόταση αυτή δεν καλύπτει κάποια από τις παραπάνω προτεραιότητες. Περιγράφει ένα συγκεντρωτικό σύστημα (πλατφόρμα) που θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις κάποιου παρόχου, πιθανής αμερικανικής προέλευσης. Δεν διασφαλίζεται ρητά η κρυπτογράφηση των επικοινωνιών από άκρο σε άκρο, δεν εξασφαλίζεται η χρήση αποκλειστικά λογισμικού ανοικτού κώδικα, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν τα έγγραφα, οι συνομιλίες και τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτικών υποκειμένων από ενδεχόμενη διαρροή και δεν διασφαλίζεται το πεδίο απεύθυνσης γιατί οι διαβαθμισμένοι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν και να χειρίζονται δεδομένα που δεν απευθύνονται σε αυτούς. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι, μια μαζική διαρροή μπορεί δυνητικά να καταστρέψει το ίδιο το κόμμα. Τέλος, αν δεν ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του τεχνολογικού καπιταλισμού στην εσωτερική λειτουργία της Νέας Αριστεράς, είναι απίθανο να ικανοποιηθούν και στις προγραμματικές της θέσεις.

 

Στα εδάφια 5 και 6 του Άρθρου 19 του Σχεδίου του Καταστατικού, περιγράφεται η μειοψηφούσα πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο εδάφιο 5 περιγράφονται οι διαδικασίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης με στόχο τη δυνατότητα παραγωγής πολιτικής απέναντι στον τεχνολογικό καπιταλισμό. Για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου προτείνεται ο ορισμός από την Κεντρική Επιτροπή πενταμελούς πανελλαδικής επιτροπής και 2 μέλη “ψηφιακού γραμματισμού” σε κάθε οργάνωση, τα οποία θα φροντίζουν για την ενδυνάμωση των στρατηγικών δεξιοτήτων στη χρήση των τεχνολογικών μέσων. Στο εδάφιο 6 περιγράφεται ο τρόπος υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Νέας Αριστεράς με βάση τα τρία προτάγματα της Ψηφιακής Ανεξαρτησίας, της Ασφάλειας και της Ιδιωτικότητας και με πρότυπο τις εφαρμοσμένες λύσεις στον Γερμανικό και Γαλλικό Δημόσιο Τομέα. Η Οργάνωση Βάσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα διακυβεύονται από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας, όπως αυτή αβασάνιστα προτείνεται στο σχέδιο του καταστατικού ως επίφαση εκσυγχρονισμού, και αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει στο συνέδριο την παραπάνω πρόταση των εδαφίων 5 και 6 του Άρθρου 19 του Σχεδίου Καταστατικού.

 

Χάρης Παπαδόπουλος

Οργάνωση Βάσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Νέας Αριστεράς


 

 

Χάρης Παπαδόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet