Πού κατά τη γνώμη σου αποσκοπεί η επικοινωνιακή τακτική του Στέφανου Κασσελάκη; Βλέπουμε ότι υπάρχει μια συνολική αμφισβήτηση.
Το εκλογικό σώμα είναι ένα ευρύτερο ακροατήριο από αυτό που σήμερα παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχουν και άνθρωποι που δεν είναι ενταγμένοι στο κόμμα και που πηγαίνουν να ψηφίσουν κάθε φορά που υπάρχει εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου. Αυτό είναι το ακροατήριο του κ. Κασσελάκη, όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις. Προηγείται ο κ. Κασσελάκης και σε όσους λένε ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που λένε ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ποντάρει ο κ. Κασσελάκης.
Μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για την επόμενη ημέρα του συνεδρίου;
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι εάν μου επιτρέψουν να είμαι πρόεδρος και χάσω, θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν μου επιτρέψουν να είμαι πρόεδρος, τότε το κόμμα ρευστοποιείται και δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ ούτε για μένα ούτε για αυτούς. Το ερώτημα, επομένως, είναι τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση. Θα φτιάξει νέο κόμμα; Αυτό δεν το λέει με σαφήνεια, αλλά όλοι οι συνεργάτες και συνομιλητές του στις off the record συζητήσεις προς τα εκεί κλίνουν. Οπότε δημιουργείται ένα άλλο ερώτημα σε αυτή την περίπτωση. Εάν προχωρήσει ο κ. Κασσελάκης, θα υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση; Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι καμία δεκαριά βουλευτές τον υποστηρίζουν. Το ζητούμενο είναι εάν θα τον ακολουθήσουν αν θα αποφασίσει να κάνει δικό του κόμμα. Έχω την εκτίμηση ότι κάποιοι θα το κάνουν και κάποιοι θα ανεξαρτητοποιηθούν και θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο.
Λέμε συχνά πυκνά το «φαινόμενο Κασσελάκη». Μήπως πρέπει να αναφερθούμε και στο φαινόμενο των ακολούθων του;
Υπάρχει ένα πιστό κοινό εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει στον κ. Κασσελάκη ένα νέο πρόσωπο, άφθαρτο, που δεν έχει ευθύνες για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στους ακόλουθους του κ. Κασσελάκη είναι και αυτοί που μισούν εκείνη την περίοδο ως «γραφειοκρατική» και καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν ως υπονομευτές του κ. Τσίπρα. Και σε αυτούς ποντάρει ο κ. Κασσελάκης. Βέβαια θυμίζω μία δήλωση του κ. Κασσελάκη που έλεγε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρό κόμμα, ο ίδιος δεν θα είχε ανέλθει. Αυτό λέει πολλά.
Ο κ. Κασσελάκης έχει κάνει πολλά λάθη με δύο τα πιο σοβαρά. Το ένα είναι ότι δεν δέχτηκε τον Φλεβάρη την πρόταση Τσίπρα να πάει τότε σε εκλογές, οπότε και το κλίμα ήταν ευνοϊκό για τον ίδιο. Το δεύτερο λάθος ήταν που δεν πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία να ξεκινήσει διαδικασίες εκλογής προέδρου και θα παρέμενε προσωρινός πρόεδρος μέχρι την ετυμηγορία της κομματικής κάλπης. Θυμίζω ότι είχε τον συσχετισμό στην Κεντρική Επιτροπή, όταν σύμμαχοί του ήταν και ο κ. Πολάκης και ο κ. Παππάς.
Τι κόσμος στηρίζει σήμερα τον Στ. Κασσελάκη; Έχει σχέση με τη διαδρομή της ανανεωτικής αριστεράς;
Πρόκειται για ανθρώπους που εντυπωσιάστηκαν από το επικοινωνιακό γκελ του κ. Κασσελάκη και αποφάσισαν να τον στηρίξουν. Για αυτό και πήγαν μαζικά και τον ψήφισαν στις εκλογές που τον ανέδειξαν πρόεδρο πριν από έναν χρόνο. Υπάρχει και μια μερίδα φανατικών οπαδών. Μου έκανε εντύπωση στο συνέδριο του Φλεβάρη, όταν κάποιος μιλούσε σε βάρος του κ. Κασσελάκη, ακούγονταν αποδοκιμασίες από ένα μεγάλο μπλοκ συνέδρων ή θεατών που φώναζε εν χορώ «Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Μου έκανε εντύπωση το πάθος και ο θυμός αυτών των ανθρώπων.
Χωρίς να ξέρουμε ετούτη τη στιγμή ποια θα είναι η εξέλιξη στο συνέδριο, τι μέλλει γενέσθαι για αυτό τον χώρο; Εξαντλήθηκε το πολιτικό κεφάλαιό του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε δεν πρόκειται να υπάρχει το επόμενο διάστημα. Η συνοχή του έχει διαρραγεί και η επιρροή του στις δημοσκοπήσεις έχει κατρακυλήσει στο 6-7%. Δεν θα υπάρχει την επόμενη μέρα ένας ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολλά σχήματα και δεν ξέρουμε πόση επιρροή θα έχει το κάθε ένα από αυτά ούτε ποιο θα διεκδικήσει την επιρροή του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την περίοδο κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Διάφοροι κάνουν λόγο για «βελούδινο διαζύγιο». Αλλά και σε αυτή την περίπτωση μοιράζεται η περιουσία. Εδώ πώς θα μοιραστεί; Μιλάμε για κτίρια, κομματικά μέσα ενημέρωσης και κρατική επιχορήγηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά το συνέδριο έχει κερδίσει τα σύμβολα, τον τίτλο και τις παραδόσεις θα μπορέσει να επιβιώσει σε αυτό το μέγεθος που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Αλλά και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Άλλωστε, ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές ήδη έχει πάει στο ΠΑΣΟΚ και ένα άλλο μέρος στη Νέα Αριστερά. Το μεγαλύτερο μέρος των απογοητευμένων πηγαίνει στην αποχή και τους αναποφάσιστους. Δεν είναι ελκυστικός προορισμός ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτούς πια, ούτε μπορούμε εύκολα να εκτιμήσουμε αν θα μπορέσει να επανακάμψει.
Ο Τάσος Παππάς είναι δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών.