Το κείμενο, που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γράφεται υποχρεωτικά λίγες ώρες πριν την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του στο Γκάζι. Επομένως, τούτη τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Θα γίνει το συνέδριο; Και αν ναι, θα ολοκληρωθεί; Ο Στ. Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος; Θα προκύψει προεδρείο; Θα υπάρχουν μαζικές (πολιτισμένες ή μη), διαμαρτυρίες και αντισυγκεντρώσεις; Και τέλος θα προκύψουν με το πέρας του συνεδρίου ένα ή περισσότερα κόμματα;
Προσώρας έχουμε τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για το πόθεν έσχες του έκπτωτου προέδρου. «Ψευδή δήλωση» την χαρακτηρίζει, εμφανίζοντας στοιχεία, και κάπως έτσι άρχισε νέα σκληρή αντιπαράθεση ελάχιστες ώρες πριν το συνέδριο. Η καταγγελία οδήγησε την Πολιτική Γραμματεία σε έκτακτη συνεδρίαση, εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση, έγινε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων την Παρασκευή το πρωί, ενώ έστω και αμήχανα απάντησε ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του.
Ωστόσο, ούτε οι νέες καταγγελίες πτόησαν του οπαδούς του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτω από τη σχετική ανάρτηση του Π. Πολάκη υπάρχουν πολυάριθμα επικριτικά σχόλια, που μπορεί να μην αμφισβητούν ευθέως την καταγγελία, αμφισβητούν όμως τη φερεγγυότητα όσων επικρίνουν τον Στ. Κασσελάκη. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς στηρίζει τον έκπτωτο πρόεδρο, αναρωτιέται σε σχόλιό του «Εσύ, Παύλο Πολάκη, δεν ήσουν που ένα χρόνο πριν έλεγες ότι τα είχες ψάξει όλα και ήταν αψεγάδιαστα;» Άντε τώρα να απαντήσει ο αψύς κρητικός… «Με αυτά που κάνετε και αλήθεια να είναι, το ίδιο μας κάνει» αναφέρει ένα άλλο σχόλιο. Ίσως να είναι η απάντηση στην απορία πολλών, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, για τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του και όχι μόνο. Είναι τόσο μεγάλη, εδώ και αρκετό καιρό, η απόσταση των δύο πλευρών, που ό,τι κι αν προκύπτει, δύσκολα τα μέλη τους αλλάζουν στρατόπεδο. «Και αλήθεια να είναι…» σας μισούμε.
Η ψυχική και πολιτική απόσταση, πλέον, δεν γεφυρώνεται. Τα δύο στρατόπεδα, που μόλις ένα χρόνο πριν ήταν ένα, κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Απλώς είναι θέμα ωρών να επισημοποιηθεί το πολυπόθητο, αν και επώδυνο, για όλους διαζύγιο.
Στα δικαστήρια…
Αλλά ας μην νομίζει κανείς ότι το σίριαλ ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει με μια τυπική διάσπαση. Υπάρχει χρονικό βάθος, αν συνυπολογίσουμε ενδεχόμενες δικαστικές διαμάχες τις οποίες προαναγγέλλουν. Η πλευρά Κασσελάκη, άλλωστε, δεν δείχνει διατεθειμένη να τα παρατήσει. Θα σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος, μέχρι την ολοκληρωτική του απαξίωση. «Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι μονόδρομος» γράφει άνθρωπος αυτής της πλευράς, ενώ όσοι θέλουν να δώσουν δήθεν… ιδεολογικό χρώμα στη διαμάχη μιλούν για «σταλινικά απολιθώματα» και «αντιδημοκρατική εκτροπή».
Ας επανέλθουμε όμως στα αρχικά ερωτήματα. Διακινδυνεύοντας να διαψευστούμε από την ίδια τη ζωή, θα πρέπει μάλλον να αποκλείσουμε την εκδοχή ο Στ. Κασσελάκης να μπει στην κούρσα της προεδρικής εκλογής. Οι «87», όπως και ο Π. Πολάκης ισχυρίζονται ότι διαθέτουν την απαραίτητη, και μάλιστα άνετη, πλειοψηφία. Η πλευρά Κασσελάκη ισχυρίζεται το αντίθετο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα διαπιστωθεί με διαδικασίες, που ένα λεπτό μετά δεν θα αμφισβητηθούν. Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο και τόσο διχαστικό, που οποιαδήποτε ψηφοφορία, από την εκλογή προεδρείου μέχρι την απόπειρα άρσης της απόφασης μομφής της ΚΕ στον τέως πρόεδρο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τα διαφορετικά αποτελέσματα, που έδωσε η κάθε πλευρά για την εκλογή συνέδρων. Ο χαρακτηρισμός που αποδόθηκε για «αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών» δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Από τις ίδιες οργανώσεις τα νούμερα διέφεραν. Οι πλειοψηφίες γίνονταν μειοψηφίες και το αντίστροφο. Συνεπώς καμία ψηφοφορία εντός συνεδρίου δεν θα μείνει ασχολίαστη και μη αμφισβητήσιμη.
Ένα συνέδριο όχι σαν όλα τ’ άλλα
Όσα έχουν γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, στην έναρξη του συνεδρίου, η «Εποχή» δεν τα γνωρίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι μάλλον προβλέψιμος. Η ένταση εντός και εκτός συνεδριακής αίθουσας είναι δεδομένη. Στελέχη της πλειοψηφίας θα βρίσκονται από νωρίς στον χώρο για να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες και να εμποδίσουν ενδεχομένως λεκτικούς ή άλλους προπηλακισμούς από την άλλη πλευρά. Εφόσον ξεκινήσει το έκτακτο συνέδριο θα τεθεί ζήτημα εκλογής προεδρείου και προέδρου. Θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία. Αν η πλειοψηφία καταφέρει να περάσει την πρότασή της, όλα θα έχουν κριθεί. Ο Στ. Κασσελάκης και οι οπαδοί του θα είναι στην ουσία εκτός κόμματος και από Δευτέρα θα έχουμε τις πρώτες ανεξαρτοποιήσεις, οι οποίες έχουν προαναγγελθεί. Ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς θα είναι μάλλον ο πρώτος, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένη η ένταξη του στο νέο κόμμα, που έτσι κι αλλιώς έχει έτοιμο στο συρτάρι του ο Στ. Κασσελάκης. Πόσοι θα ακολουθήσουν τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με ακρίβεια. Ωστόσο, θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Και ένα τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο. Στη χθεσινή πρώτη και κρίσιμη ημέρα του συνεδρίου δεν προβλέπονταν να παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «ας πούμε κάτι πιο ευχάριστο», ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κόμμα που ηγήθηκε, είναι χαρακτηριστικό.