«Μπαμπά, γιατί γίνονται όλα αυτά» ρώτησε ΟΝΝΕΔίτισσα φοιτήτρια τον, από τα νιάτα του, ΝεοΔημοκράτη πατέρα της. «Διότι έχει αρχίσει η αποδόμηση του Μητσοτάκη», της απάντησε εκείνος. Στον πραγματικό αυτό διάλογο συνοψίζεται η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κυβερνών κόμμα: «η εσωτερική γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία, δοκιμάζει πλέον τις αντοχές της κυβέρνησης».
Το Μαξίμου από την πλευρά του, θορυβημένο, μεταξύ άλλων, και από την έστω και ήπια κινητικότητα γύρω από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ -όπου αν και “δεν τραβάει ο Ανδρουλάκης”, γίνεται καταφύγιο των απογοητευμένων- απειλεί με τα δύο όπλα που πάγια χρησιμοποιούν οι μηχανισμοί γύρω από τον εκάστοτε πρωθυπουργό: ανασχηματισμό σε απέλπιδα προσπάθεια να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και πρόωρες εκλογές με τις οποίες απειλούνται βουλευτές της περιφέρειας που δεν βρίσκονται στο Μητσοτακικό στρατόπεδο.
Τα δύο όπλα
Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι δεν είναι μόνο απειλή αλλά αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα στοχεύοντας, κυρίως, να κατευνάσει την όλο και αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και δευτερευόντως να ικανοποιήσει εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Όπως έγραψε, με ψευδώνυμο σε ιστοσελίδα, έμπειρος πολιτικός αναλυτής, μεγάλος χαμένος θα είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης ο οποίος «ό,τι είχε να δώσει το έδωσε κι από ‘δω και πέρα μόνο ζημιά μπορεί να κάνει». Γράφει στο σχόλιο του: «… το δικό του υπουργείο πληγώνει περισσότερο από όλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κόσμος αρρωσταίνει, έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης και τα απογευματινά χειρουργεία ξεφούσκωσαν γρήγορα όπως κάποιοι φοβόμασταν. Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκες, μεγαλύτερες από εκείνες που προβλέπονταν, ευτυχώς για εμάς στην Ελλάδα έχουμε ακόμα έστω και κουτσουρεμένη δημόσια υγεία (για τον κ. Γεωργιάδη όρκο δεν παίρνω ότι είναι ευτύχημα και όχι δυστύχημα) και εν τέλει οι περιβόητες ΔΥΠΕ βρίσκονται με τεράστια χρέη».
Αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες επικαλούνται όλο και πιο συχνά ακόμα και στελέχη άλλων κομμάτων εκτός του συντηρητικού χώρου, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Το δίλημμα στο στρατόπεδο Μητσοτάκη είναι «αν θα φύγει αήττητος ή αν θα σπάσει τα μούτρα του» Σε αυτό συμφωνούν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του λέγοντας «Αν θέλει ας τις κάνει αλλά μετά να μην ψάχνεται για το ποσοστό που θα δει.» Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι αν θα τις κερδίσει ή αν θα τις χάσει. Με τα σημερινά δεδομένα η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα και ίσως γι’ αυτό η σκέψη που πλανιέται στο κυβερνών κόμμα δεν φαίνεται παράλογη. Ανανέωση της κυβερνητικής θητείας μετά από δύο χρόνια είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαν οι “μεγάλοι υποστηρικτές” της συντηρητικής παράταξης.
Το ζητούμενο για το επιτελείο Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία για την οποία ούτε καν τα στελέχη του δεν δείχνουν να είναι σίγουρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν ηγηθεί του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, θα συρθεί σε συνεργασίες με τις οποίες ούτε ταιριάζουν με το έως τώρα ύφος της διακυβέρνησης του ούτε έχει ξανακάνει.
Νέο σκηνικό
Καθώς, λοιπόν, η νίκη θεωρείται σίγουρη και η αυτοδυναμία πάρα πολύ δύσκολη - εκτός πια αν ψηφιστεί νέος καθαρά καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος - επανέρχονται τα σενάρια για αντικατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρόσχημα “μία νέα καριέρα για τον ίδιο που θα την ακολουθήσει για το καλό της πατρίδας”.
Η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, δείχνει συνεχώς να υποχωρεί. Ο υπουργός, από τη θέση που βρίσκεται, έχει μάθει πολύ καλά ποια είναι τα “εθνικά επίδικα” και με ποιόν τρόπο αναμένεται να διευθετηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια και μάλλον δεν είναι διατεθειμένος να επωμισθεί το βάρος τους. Με τη μακρά πορεία που έχει διανύσει στην πολιτική και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει είναι πολύ πιθανό οι στόχοι του να είναι διαφορετικοί από την αναβάθμιση του σε κομματικό επίπεδο.
Όπως πάντα σε τέτοιες χρονικές στιγμές τα σενάρια για τους διαδόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι λίγα, αλλά η «Ε» δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσει και να προβάλλει. Απλώς αναφέρονται:
- Κατ’ αρχάς έχουμε ως πιθανό υποψήφιο, εν ενεργεία υπουργό ο οποίος διασφαλίζει την κεντρώα στροφή που επιχείρησε να κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός. Δεν διαθέτει λαϊκό έρεισμα αλλά ελπίζει στα μεσαία και κατώτερα στελέχη του κόμματος τα οποία φροντίζει επιμελώς από τη θέση στην οποία βρίσκεται.
- Ακολουθεί νεογιάπης της πολιτικής, εκφραστής της γενιάς των φιλόδοξων (όχι και τόσο) νέων με τα δομημένα βιογραφικά που δεν έχουν βρει ακόμα τον δρόμο τους. Δεν φιλοδοξεί να νικήσει “με την πρώτη” αλλά θέλει να καταγραφεί προκειμένου να πιάσει στασίδι για την επόμενη μέρα, έως ότου εξασφαλίσει και την υποστήριξη μη πολιτικών παραγόντων.
- Από τη λίστα όπου βρίσκεται πάνω από πέντε χρόνια, δεν έχει διαγραφεί, αντίθετα ενισχύεται, αυτοδιοικητικό στέλεχος που έχει να επιδείξει αξιόλογο, για τη Νέα Δημοκρατία, έργο. Λέγεται ότι προετοιμάζεται να αναλάβει το κόμμα παίρνοντας πίστωση χρόνου για να τού δώσει τη νέα πνοή που χρειάζεται, έχοντας την υποστήριξη εξωκομματικών παραγόντων, της Εκκλησίας και όλης της καραμανλικής πλευράς.
Αλλάζουν οι καιροί
Σε συζήτηση μεταξύ δύο δημοσιογράφων, σε ραδιοφωνική εκπομπή στις αρχές της εβδομάδας, ειπώθηκε το εξής καταπληκτικό: «σκέψου να λέγαμε πριν από 2-3 χρόνια ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για “business friendly κόμμα” και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι το “ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής”, θα μας παίρναν με τις κλωτσιές»
Ξεπερνώντας γρήγορα τα λόγια του κυρίου Κασσελάκη, τα σημεία που επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής (ένα εκ των οποίων το προαναφερθέν) κατά την ομιλία του στην παρουσία του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» επεφύλαξε για την κυβέρνηση ακόμα μία ευθεία βολή. Λέγοντας ότι «κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές»
Ένα ακόμα σημείο από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση δείχνει ότι όχι μόνο βάλει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά σε ορισμένα θέματα και σε ζητήματα τακτικής συμπορεύεται με τον πάντα επικριτικό κατά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Είπε ο Κώστας Καραμανλής: «… οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές καθώς τα δημιουργεί η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις ο Κώστας Καραμανλής, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να παραστεί σε δύο ακόμα παρουσιάσεις βιβλίων.