Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει επιβιώσει της οικονομικής κρίσης την περίοδο των μνημονίων αλλά και την περίοδο της πανδημίας και σήμερα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2010, που η παραγωγή του κλάδου ξεπερνά το όριο των 5 δισ. Από το 2018 και έπειτα, ξεκίνησε νέα ανοδική πορεία η οποία «φρενάρισε» το 2020 λόγω της πανδημίας, για να επανέλθει ανοδικά το 2021 και το 2022, ενώ το 2023 έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του χρονικού διαστήματος της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα, υπήρξαν εξαγορές και συγχωνεύσεις και η πώληση των τραπεζοασφαλιστικών εταιρειών, μια εκ των οποίων ήταν και η Αγροτική Ασφαλιστική η οποία πουλήθηκε στη γερμανική πολυεθνική Ergo Ασφαλιστική.
Την περίοδο της εφαρμογής των μνημονίων οι εργαζόμενοι στον κλάδο χάσαμε περίπου το 30% του μισθού μας, λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους, αλλά και αργότερα κατά τη συγχώνευση, εκτός από την περαιτέρω μείωση των μισθών μας, είχαμε και τη μεταβολή προς το χειρότερο σε πολλές θεσμικές κατακτήσεις. Το 2019, χάσαμε επίσης, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, το νομικό πλαίσιο που προστάτευε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης. Η αύξηση των ενοικίων και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, οι αυξήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη, έχουν σαν αποτέλεσμα οι πραγματικές αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων να συρρικνώνονται.
Στον κλάδο μας, στις 18/07/2023 υπογράφηκε -με κοινή συμφωνία Εργαζομένων (ΟΑΣΕ) και Εργοδοτών (ΕΑΕΕ)- νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που κατοχυρώνει τα ελάχιστα μισθολογικά όρια και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και η οποία έχει δύο χρόνια ισχύ με συνολική αύξηση σε κάθε κλιμάκιο 7% και επιπλέον βελτιώσεις. Η κλαδική σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών, αρχίζει να αποκαθιστά ένα μέρος από τις μειώσεις των εισοδημάτων μας και καλύπτει μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας αλλά και των νεοεισερχόμενων συναδέλφων στην ασφαλιστική αγορά με μισθό αρκετά υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό.
Χρειάζεται, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ergo Ασφαλιστική δεν καλύπτεται από την αύξηση που συμφωνήθηκε στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διότι η εταιρεία παρέχει ως οικειοθελή παροχή ένα μέρος του μισθού το οποίο κατά την εφαρμογή της σύμβασης απορροφά την οποιαδήποτε αύξηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να έχουν σταθερό μισθό για αρκετά χρόνια που δεν ακολουθεί την αύξηση του πληθωρισμού, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της ακρίβειας. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να έχουμε μια Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ευνοϊκότερους όρους από τον ελάχιστο μισθό που προβλέπεται από την Κλαδική. Επομένως θεωρούμε ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να υπογράψουμε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στην εταιρεία.
Στις πρόσφατες εκλογές, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά και καθημερινά ενισχύεται το σωματείο μας με νέα μέλη. Παρά το γεγονός ότι η νέα γενιά εισέρχεται στην αγορά εργασίας χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε συλλογικές συμβάσεις, εύκολα αντιλαμβάνεται τη σημασία τους όταν υπάρχει σύμβαση η οποία ορίζει ένα κατώτερο επίπεδο και αμείβει σπουδές, προϋπηρεσία, οικογενειακά επιδόματα, άδειες κ.λπ., ενώ αρχίζει να καταλαβαίνει και τη σημασία του να δρούμε συλλογικά.
Είναι μεγάλο το στοίχημα για μας, το σημαντικότερο όλων είναι να διαφυλάξουμε την ενότητα την οποία έχουμε πετύχει από το 2012 με τη δημιουργία του ενιαίου ψηφοδελτίου. Η ενότητα ενδυναμώνει τη συλλογικότητά μας, μας δίνει τη δύναμη να διαπραγματευόμαστε με τη διοίκηση, να διευρύνουμε τις παροχές μας, να συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τα υπόλοιπα σωματεία της Ergo στην Ευρώπη, διεκδικώντας ένα κοινό εργασιακό πλαίσιο σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, διευρύνοντας τα δικαιώματά μας.
Συνεχίζουμε ενωτικά γιατί από την ενότητα αντλούμε τη δύναμή μας!