Πενήντα χρόνια από την πτώση της Χούντας
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα πενήντα χρόνια από την πτώση της Χούντας και την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων υπό τον Ανδρέα Τσελίκα συμπράττουν με εκλεκτούς ερμηνευτές και πραγματοποιούν αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις από τις «Αρκαδίες», τους 10 κύκλους τραγουδιών που ο Μίκης έγραψε σε συνθήκες περιορισμού κατά την περίοδο της δικτατορίας, όταν μετά την απαγόρευση των δίσκων του και κάθε εκτέλεσης και ακρόασης των τραγουδιών του συνελήφθη και τον Αύγουστο του 1968 μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Ζάτουνα, ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Αρκαδίας, υπό τη φύλαξη μιας διμοιρίας χωροφυλάκων. Η «Αρκαδία Ι» αποτελείται από τραγούδια σε στίχους του ιδίου, με έντονους συμβολισμούς για την πολιτική κατάσταση της χώρας και τον εγκλεισμό του. Στην «Αρκαδία IV» μελοποιεί στίχους από τις «Ωδές» που ο Ανδρέας Κάλβος εμπνέεται από την Επανάσταση, προκειμένου να προτρέψει τους Έλληνες να μη χάσουν το ηθικό και την πίστη τους στην ελευθερία. Στην «Αρκαδία V» μελοποιεί το «Πνευματικό Εμβατήριο», το αντιστασιακό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, ένα αγωνιστικό σάλπισμα για την ανόρθωση της χώρας μετά τη δοκιμασία της κατοχής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την «Αρκαδία VII» σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη.
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας, διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Ερμηνεύουν οι: Ιωάννα Φόρτη, Τάσος Αποστόλου, Μπάμπης Βελισσάριος, Παναγιώτης Πετράκης, η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαργαρίτα Θεοδωράκη
Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59).
Εβδομάδα μουσικής και πολιτισμού στην καρδιά των Κυκλάδων
Η Σύρος υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής αναγέννησης. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Σύρου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φιλοδοξεί να φέρει μια πνοή πολιτισμού στον χειμώνα του νησιού, από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου 2024. Η σύλληψη και η πραγματοποίηση αυτού του μοναδικού μουσικού σύμπαντος οφείλονται στους καλλιτεχνικούς διευθυντές, τους βιολονίστες Asi Matathias και Tosca Opdam.
Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει κορυφαίους μουσικούς διεθνούς φήμης, πολλοί από τους οποίους θα επισκεφτούν για πρώτη φορά την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ο θρυλικός βιολονίστας Pinchas Zukerman, ο οποίος μετρά πέντε δεκαετίες λαμπρής καριέρας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν τρία Master Classes, ανοιχτά στο κοινό, υπό την καθοδήγηση των Pinchas Zukerman, Tosca Opdam και Asi Matathias, προσφέροντας σε νέους σπουδαστές και εκκολαπτόμενους σολίστ μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, θα διοργανωθεί συνεδρία επαγγελματικού προσανατολισμού με τον παγκοσμίου φήμης Bernhard Kerres (πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Konzerthaus της Βιέννης) και τον Executive Business coach Paul van der Schoot. Στο τέλος των Master Classes, ο βιολονίστας που θα διακριθεί για τις επιδόσεις του, εκτός από την καθοδήγηση και υποστήριξη από όλους τους καλλιτέχνες, θα έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία από τις δράσεις του φεστιβάλ.
Ταυτόχρονα, το νησί θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή εικαστική έκθεση συριανών καλλιτεχνών στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν την πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά της περιοχής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Την Μεγάλη εναρκτήρια συναυλία, στις 19 Νοεμβρίου, με το αριστουργηματικό Divertimento του Μότσαρτ και το πληθωρικό και χαρούμενο κουιντέτο Op. 111 του Μπραμς. Τη δεύτερη συναυλία με τίτλο «Λαϊκό Πνεύμα», στις 20 Νοεμβρίου, ανοίγει το Terzetto του Dvorak και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ένα έργο του αμερικανού συνθέτη Todd Mason εμπνευσμένο από τον μυθικό Φειδιππίδη και τον Μαραθώνιο. Στη συνέχεια τα 5 κομμάτια σε λαϊκό ύφος του Ρόμπερτ Σούμαν θα φέρουν το κοινό σε επαφή με τα γερμανικά λαϊκά τραγούδια και χορούς. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη φανταστική σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο του Poulenc μαζί με το απολαυστικό λαϊκό Ντουέτο για βιολί και βιολοντσέλο του Zoltán Kodály.
Στις 21 Νοεμβρίου, η τρίτη συναυλία με τίτλο «Η μαγεία του Κλαρινέτου» αξιοποιεί στο έπακρο τις λυρικές και τεχνικές δυνατότητες του κλαρινέτου μέσα από το τρίο του Μπραμς και το κουιντέτο του Μότσαρτ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με το τρίο Lovisa, ένα έργο διαμάντι από τον Σιμπέλιους.
Στις 22 Νοεμβρίου, η συναυλία «Μεταμορφωμένη νύχτα» με εντυπωσιακά έργα του Προκόφιεβ και του Σούμπερτ θα κορυφωθεί με μια ξεχωριστή εκτέλεση της ομώνυμου έργου του Σένμπεργκ με βιντεοπροβολές από το νησί της Σύρου και τη συμμετοχή χορευτικής ομάδας δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 23 Νοεμβρίου με δύο μεγαλοπρεπή κομμάτια. Το τρίο Τσαϊκόφσκι, ένα από τα πλέον αγαπημένα έργα και το μοναδικό κουιντέτο του Σούμαν, με τους: Pinchas Zukerman (βιολί και βιόλα), Tosca Opdam (βιολί) και Asi Matathias (βιολί), Ori Kam (βιόλα), Amanda Forsyth (βιολοντσέλο), Gabriel Schwabe (βιολοντσέλο), Marija Pavlovic (κλαρινέτο), Victor Stanislavsky (πιάνο), Nino Gvetadze (πιάνο) και Alexandros Petrakis (βίντεο) και Elpida Rossolatou (χορός).
Η εβδομάδα μουσικής δωματίου και διαδραστικής εκπαίδευσης για τους νέους του νησιού θα φιλοξενηθεί στο εντυπωσιακό, νεοκλασικό αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη.
Στις 19, 20, 21, 22, 23 Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης συναυλιών τις 8.30μμ.
Η Νένα Βενετσάνου για την εξέλιξη της ελληνικής μελωδίας
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών ΣΥΝ.Π.Ε. «Απόλλων» διοργανώνει Συναυλία Ελληνικού τραγουδιού για την υποστήριξη και προώθηση της ελληνικής μουσικής, με την Νένα Βενετσάνου.
Η Νένα Βενετσάνου, η αγαπημένη και ξεχωριστή ερμηνεύτρια των μεγάλων μας συνθετών, Μική Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι αλλά και η ίδια σπουδαία συνθέτης, καταξιώθηκε διεθνώς μέσα από εμφανίσεις και συνεργασίες σε πολλές χώρες, με μεγάλες ορχήστρες αλλά και με το δικό της σχήμα, προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι. Πρόκειται για μια προσωπικότητα ευαίσθητη στα κοινωνικά δρώμενα, αρκετά πολιτικοποιημένη, έχοντας πρωτοστατήσει στο γυναικείο κίνημα με την παρουσία της και τα τραγούδια της.
Θα μας παρουσιάσει μια επιλογή τραγουδιών, με ερμηνείες που την έχουν καταξιώσει ως κορυφαία ερμηνεύτρια και σπουδαία σύγχρονη τραγουδοποιό.
Μαζί της οι στενοί συνεργάτες της Γιώργος Τοσικιάν (κλασική κιθάρα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν) και Σόλης Μπαρκή (κρουστά).
Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στις 9μμ, στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, τηλ. 2108215469).
Εισιτήρια ελεύθερης εισόδου με σειρά προτεραιότητας πριν την έναρξη της συναυλίας.
Μάρθα Μορελεόν σε λάτιν και τζαζ
Η μεξικάνα Μάρθα Μορελεόν γοητεύει με τη σκηνική παρουσία και τις ερμηνείες της. Η ιδιαίτερη αυτή καλλιτέχνιδα στη συναυλία της θα παρουσιάσει λάτιν και τζαζ κομμάτια παιγμένα με όρεξη και ζεστασιά, με τον ρυθμό που χαρακτηρίζει τη μουσική που ερμηνεύει η Μάρθα.
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Μικρός (πιάνο), Γιώργος Κωνσταντίνου (μπάσο), Demian Gómez – (κρουστά και φωνή). Guest: Άγγελος Αγγελίδης (ηλ. κιθάρα).
Συμμετέχουν οι σπουδαστές του ωδείου: Ανδρέας Παρτσικλίδης (ηλ. Κιθάρα), Σοφία Κοτσαρίνη (πιάνο), Μίνως Κυριακάκης (μπάσο), Αλέξανδρος Δασκαλάκης (τύμπανα). Στα backing vocals: Αλέξια Σαχίνη, Αριάδνη Μέγερ, Αθανασία Κώστογλου κι η Σταυρούλα Μαματά.
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41).
Είσοδος ελεύθερη.