Ο Φέρεντς Πούσκας (αριστερα) αρχηγός με την ομάδα της Χόνβεντ
Η πορεία του Φέρεντς Πούσκας μετά τη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία
Το 1956, οι Ούγγροι εξεγέρθηκαν κατά της Σοβιετικής Ένωσης και η «απάντηση» ήταν η εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη. Στις 27 Οκτωβρίου μεταδόθηκε μέσω μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου ότι ο Φέρεντς Πούσκας είχε σκοτωθεί. Την ώρα που τα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο Πούσκας ήταν κανονικά με την υπόλοιπη αποστολή της Ουγγαρίας πριν τη συνάντηση με τη Σουηδία, που τελικά ματαιώθηκε. Στις 22 Νοεμβρίου λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, η Χόνβεντ υποχρεώθηκε να δώσει φιλοξενούμενη τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Ισπανία (22 Νοεμβρίου), όπου έχασε από την Ατλέτικο Μπιλμπάο με 3–2. Με την Ουγγαρία σε αναταραχή, οι παίκτες επέλεξαν να παίξουν το δεύτερο στις Βρυξέλλες όπου, καθώς η αποτυχημένη επανάσταση στην πατρίδα τους έγινε αιματηρή, έφτασαν στο 3–3 (ένα γκολ σημείωσε ο Πούσκας) και η ομάδα αποκλείστηκε.
Ο Φέρεντς Πούσκας από τη πρώτη στιγμή υποστήριξε την εξέγερση των συμπατριωτών του και η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ουγγαρίας προσπάθησε να ματαιώσει το παιχνίδι, αλλά «ο καλπάζων συνταγματάρχης», ως αρχηγός, διευκρίνισε ότι η ομάδα δεν αναγνώριζε πλέον την εξουσία της. Η καταγγελία του Πούσκας ήταν ασυνήθιστη για τους αθλητές των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Η ρωσική εισβολή και η καταστολή της ουγγρικής εξέγερσης οδήγησαν τον Πούσκας στο να παραμείνει στο εξωτερικό μαζί με άλλους συμπαίκτες του αρνούμενοι να επιστρέψουν ως διαμαρτυρία προς το νέο καθεστώς. Αρχικά μείνανε στην Ισπανία δίνοντας φιλικούς αγώνες, πρώτα με μία μεικτή ομάδα της Μαδρίτης αποτελούμενη από παίκτες της Ρεάλ και της Ατλέτικο, αγώνας που έληξε με 5–5 με ένα γκολ του Πούσκας και τρία του Αλφρεδο Ντι Στέφανο και μετά νικώντας τη Μπαρτσελόνα με 4–3. Μετά από τους αγώνες, η Ομοσπονδία της Ουγγαρίας σε αντίδραση, απαγόρευσε στην παρέα του Πούσκας να χρησιμοποιούν το όνομα και τα χρώματα της Χόνβεντ. Έτσι δημιουργήθηκε η Hungaria, η οποία με τα χρώματα της ουγγρικής σημαίας αναχωρεί για τη Βραζιλία, προκειμένου να ξεκινήσει την περιοδεία της χωρίς άδεια από την Ομοσπονδία της χώρας. Μέχρι τη στιγμή της επιστροφής του Φεβρουαρίου η πολιτική αναταραχή είχε λήξει, ο Πούσκας και πολλά άλλα μέλη της ομάδας αποφάσισαν να παραμείνουν στη Βιέννη φοβούμενοι την αντιμετώπιση των νέων αρχών της πατρίδας τους. Η ομάδα διαλύθηκε τελικά με 11 παίκτες να επιστρέφουν στην Ουγγαρία, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν στο εξωτερικό. Η FIFA απαγόρευσε σε όλους να αγωνιστούν για δύο χρόνια. Η ποινή αργότερα μειώθηκε στους 18 μήνες. Στις 31 Μαρτίου 1957 έληξε το τελεσίγραφο των ουγγρικών αρχών για την επιστροφή των παικτών, αλλά ο Πούσκας δεν γύρισε πίσω. Τον Απρίλιο του 1957, ο Εθνικός τον προσέγγισε και τον έφερε στην Ελλάδα μαζί με τον Κότσις για να ενισχύσουν ομάδα του Πειραιά. Το ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) αντέδρασε έντονα και η διεθνής απαγόρευση επέτρεψε στους δύο Ούγγρους να αγωνιστούν μόνο για ένα ημίχρονο σε φιλική συνάντηση. Στη συνέχεια, μετέβη στην Κύπρο και αγωνίστηκε με τη φανέλα του Πεζοπορικού. Στην Κύπρο έφτασε στις 18 Ιουνίου του 1957 και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στους φιλάθλους, οι οποίοι γέμιζαν τα στάδια για να τον δουν από κοντά. Ο Πούσκας πήγε στην Κύπρο για ένα μήνα προσκεκλημένος του αδελφικού του φίλου Γκιούλα Ζέγκελερ. Στα έξι φιλικά που έγιναν αγωνίστηκε και ο Ζέγκελερ, παρότι 42 χρόνων. Δύο πρώην αρχηγοί της Εθνικής Ουγγαρίας, έσμιγαν με τη φανέλα του Πεζοπορικού, με το πρώτο παιχνίδι να γίνεται στο ΓΣΖ στις 22 Ιουνίου με τον Πεζοπορικό να φιλοξενεί την Ανόρθωση, την οποία κέρδισε με 3-2. Ο αγώνας διεκόπη δέκα λεπτά πριν το τέλος, λόγω εισβολής στον αγωνιστικό χώρο φιλάθλων, που ήθελαν να δουν τον Πούσκας από κοντά.
Την επόμενη μέρα ο Πεζοπορικός κέρδισε την ΑΕΛ με 3-0. Στις 26 Ιουνίου, ο Πεζοπορικός κέρδισε 2-0 στη Λευκωσία τον ΑΠΟΕΛ. Στις 30 Ιουνίου ο Πεζοπορικός έπαιξε με την Ανόρθωση στην Αμμόχωστο, κερδίζοντας με 4-0 στο ασφυκτικά γεμάτο ΓΣΕ την ομάδα που μόλις είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια και μάλιστα αήττητη. Στις 3 Ιουλίου ο Πεζοπορικός έπαιξε με την Μεικτή ομάδα της Λευκωσίας (παίκτες ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας, Ολυμπιακού) στο ΓΣΠ. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 3-3. Το τέλος της περιοδείας του Πούσκας στην Κύπρο ήταν άδοξο, αφού αποχώρησε από το τελευταίο παιχνίδι (Άρης – Πεζοπορικός 7 Ιουλίου) στο ΓΣΟ. Έχοντας σκοράρει τα δύο πρώτα γκολ, στο 36ο λεπτό ο Πούσκας σέρβιρε ένα τρίτο στον Μυρίστη, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ο Ούγγρος διαφώνησε με την απόφαση του διαιτητή και αποχώρησε.
Αύριο 17 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 18 χρόνια από το θάνατο του Φέρεντς Πούσκας.