Ήταν ταφόπλακα για τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα διαδραματίστηκαν εντός και κυρίως εκτός του εκτάκτου συνεδρίου του την περασμένη εβδομάδα στο Γκάζι; Ανεξάρτητα από το τι θα απαντήσει κανείς, είναι γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο έγραψε τη δική του ιστορία στα πολιτικά πράγματα της χώρας φτάνοντας μέχρι την κατάληψη της εξουσίας σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο από εδώ και πέρα. Από κόμμα, μεγάλο, συμπεριληπτικό για ένα υπολογίσιμο κομμάτι της Αριστεράς, γίνεται ένας πολιτικός οργανισμός μικρός, με περιορισμένη πολιτική επιρροή και σχεδόν ανύπαρκτη αξιοπιστία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον.

 

Συνέδριο-παρωδία

 

Το συνέδριο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εξελίχθηκε σε παρωδία. Οι υποστηρικτές Κασσελάκη προχώρησαν σε σοβαρές κατηγορίες για αποκλεισμούς, λαθροχειρίες και προσβλητική αντιμετώπιση ακόμα και μέσα στο χώρο του συνεδρίου (ο οποίος αποδείχθηκε ακατάλληλος για μία τόσο σοβαρή πολιτική διαδικασία). Οι της πλειοψηφίας έκαναν με τη σειρά τους λόγο για προσπάθειες της κασσελακικής πλευράς να αλλοιωθεί η σύνθεση του συνεδρίου με "μεταγραφές" της τελευταίας στιγμής από ΟΜ σε ΟΜ, κυρίως στην περιφέρεια (Κρήτη, Αιτωλοακαρνανία και αλλού).

Την πάσα αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ διότι προφανώς οι δύο πλευρές δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια, παρά μόνο για την επικράτηση. Ο Κασσελάκης φαίνεται ότι το είχε πάρει απόφαση ότι θα αποχωρήσει. Την Παρασκευή περιορίστηκε σ' ένα πολιτικά ανούσιο αλλά επικοινωνιακά ωφέλιμο σόου έξω από το χώρο του συνεδρίου με τους οπαδούς του να τον αποθεώνουν και τον ίδιο να μιλά στις τηλεοπτικές κάμερες για περισσότερο από 30 λεπτά. Ήταν φανερό ότι προετοίμαζε το έδαφος για την ανακοίνωση του "δικού του κινήματος" όπως και έγινε, μόλις μερικές ώρες αργότερα.

Οι 87 κυριάρχησαν. Το συνέδριο από τριήμερο μετατράπηκε αίφνης σε μονοήμερο αφού προς γενική κατάπληξη διαπιστώσαμε ότι μετά τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Νίκο Παππά την Παρασκευή πήραν το λόγο και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία (Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης). Μόνο μετά από παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση (με τη σύμφωνη γνώμη των 87 πάντα) συμφωνήθηκε οι εργασίες να συνεχιστούν και το Σάββατο (με τους υποψήφιους προέδρους να προχωρούν σε δευτερολογίες).

Την Παρασκευή επικυρώθηκε με ηλεκτρονική ψηφοφορία, η υποψηφιότητα των τεσσάρων. Σε σύνολο 4.200 συνέδρων ψήφισαν 3.072 με τους 2784 να δηλώνουν υπέρ. Περίπου 1200 σύνεδροι, αν τα νούμερα που δόθηκαν ήταν σωστά, προτίμησαν να μην ψηφίσουν καθόλου και ουσιαστικά να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποχωρεί οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το σώμα του συνεδρίου. Είχαν προηγηθεί επίσης απίστευτες ύβρεις, με εκφράσεις πεζοδρομίου, από κασσελακικούς κατά τη διάρκεια των ομιλιών της Ράνιας Σβίγκου και του Νίκου Παππά σε μία ατμόσφαιρα που περισσότερο θύμιζε συγκέντρωση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ παρά αριστερούς ανθρώπους. Σημεία των καιρών και αυτά.

 

Η επόμενη "μαύρη" μέρα

 

Δεν είναι απίθανο οι δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Οι καταγγελίες από την πλευρά του Παύλου Πολάκη την τελευταία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου για συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη σε οφ σορ εταιρίες τάραξαν ακόμη περισσότερο τα νερά. Ο πρώην πρόεδρος απάντησε μάλλον αμήχανα χωρίς να μιλήσει επί της ουσίας. Προανήγγειλε παράλληλα προσφυγή στη δικαιοσύνη η οποία πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι) δεν έχει πραγματοποιηθεί. Το να πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα από την πλευρά του πρώην προέδρου μένει να φανεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, κάλεσε τις αρχές να εξετάσουν τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Παύλος Πολάκης. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη προσέφυγε ήδη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συκοφαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεις που δέχθηκε στο διαδίκτυο (είτε από τρολ είτε από δημοσιεύματα ιστότοπων).

Για το άλλοτε κραταιό κόμμα, υπάρχει πλέον μπροστά ο ορίζοντας των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας με τα ερωτηματικά να είναι πλέον πάρα πολλά. Πόσα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν να ψηφίσουν στη διαδικασία της 24ης Νοεμβρίου (και της 1ης Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί); Πως διαμορφώνεται η ανθρωπογεωγραφία της βάσης του κόμματος μετά τις μαζικές αποχωρήσεις (ακόμη και ολόκληρων ΟΜ) και μετά τις τελευταίες κινήσεις Κασσελάκη και την ίδρυση του δικού του κόμματος; Τι ακριβώς πρόκειται να κάνει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί-επιτέλους- το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζόμενων στην Αυγή και το Κόκκινο;

 

Μαζικές αποχωρήσεις

 

Οι απαντήσεις για έναν πολιτικό οργανισμό, ο οποίος διασπάται για δεύτερη φορά μέσα σε δώδεκα μήνες, δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολες. Πηγή της Κουμουνδούρου έλεγε στην "Εποχή" ότι αυτή η διάσπαση φαίνεται, προσώρας τουλάχιστον, πιο μαζική από αυτή του προηγούμενου Νοεμβρίου, όταν μετά την αποχώρηση των 11 ιδρύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Σε επίπεδο βουλευτών ήδη έχουν δηλώσει την ανεξαρτητοποίησή τους ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, η Κυριακή Μάλαμα και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Μ' αυτές τις αποχωρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 31 βουλευτές, όσους ακριβώς έχει το ΠΑΣΟΚ. Είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαια ότι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περάσει στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς μοιάζει απίθανο να μην αποχωρήσει ακόμη ένας βουλευτής. Η Θεοδώρα Τζάκρη, η πιο στενή συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πιο ισχυρή "υποψηφιότητα". Άλλοι το σκέφτονται ακόμα, αναμένοντας και την ολοκλήρωση του πρώτου δείγματος των δημοσκοπήσεων μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις. Η Ελενα Ακρίτα τέλος δήλωσε, ότι αν και συμπαθεί τον Στέφανο Κασσελάκη, θα παραμείνει μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πάντως δεν έχει καν κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μετά τις παραιτήσεις των Γιάννη Σαρακιώτη και Γιώργου Γαβρήλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που απέμεινε προχωρά τις εκλογικές διαδικασίες με τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων στην ΕΡΤ την προσεχή Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα στην 6η θέση (δημοσκόπηση Opinion Poll για το Action 24) με εκλογική επιρροή που φτάνει μόλις το 6,6%. Σε άλλη μέτρηση, της εταιρίας Real Polls για τον Alpha, o ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά, στο 3,6% (και στο απογοητευτικό 2,7% στην πρόθεση ψήφου). Συνολικά, όσα κόμματα προέρχονται από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Μέρα 25, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) μαζί με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν πάντως ένα 18% μίνιμουμ.

Πέρα όμως από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, για τα οποία κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθούν μιας και η σκόνη της νέας διάσπασης δεν έχει ακόμα κατακάτσει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει κυρίως το θέμα του ελλείματος αξιοπιστίας μετά τα όσα έγιναν στο κόμμα τους τελευταίους 15 μήνες. Ακόμα και στα τηλεοπτικά πάνελ φαίνεται ότι πολλές φορές προτιμώνται πρώην, πια, στελέχη του κόμματος τα οποία εκτοξεύουν κατηγορίες πάσης φύσεως με ρυθμό πολυβόλου. Η πολιτική αξιοπιστία προφανώς και χρειάζεται χρόνο για να ανακτηθεί, αν μπορεί τελικώς να ανακτηθεί. Κάποιοι, όπως ο δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος, διατυπώνουν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε σε κάθε περίπτωση. Πολύ σύντομα θα ξέρουμε, αφού έτσι και αλλιώς η ζωή η ίδια απεχθάνεται τα κενά.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet