Φωτογραφία Νικόλας Κοκκοβλής
Δύο συνέδρια κομμάτων, που στον τίτλο τους έχουν τη λέξη «Αριστερά» ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Η χιλιομετρική απόσταση ελάχιστη, το κλίμα όμως ήταν χαοτικά διαφορετικό. Από τη μία η τοξικότητα, η λεκτική βαναυσότητα, οι συγκεντρώσεις και οι αντισυγκεντρώσεις. Από την άλλη, ο διάλογος, η ουσιαστική συμμετοχή, ο αναστοχασμός, η αίσθηση της ιστορικής ευθύνης για την πορεία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Θα ισχυριστεί κάποιος ότι οι συγκρίσεις είναι αχρείαστες και ενδεχομένως να έχει δίκιο. Αν γίνεται αυτή η εισαγωγική αναφορά οφείλεται στην κοινή μήτρα των δύο χώρων, συνεπώς οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Ένα ενδιαφέρον συνέδριο
Το συνέδριο της Νέας Αριστεράς έγινε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ και με τη λήξη του άφησε δόση αισιοδοξίας. Παρά τις δυσκολίες και το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το πείσμα των μελών του χώρου είναι αξιοσημείωτο. Πάνω από 1.400 σύνεδροι από 145 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα συζήτησαν ένα τετραήμερο με αυτοκριτικό πνεύμα, ζωντάνια, έντονο διάλογο, με συγκλίσεις, αλλά και διαφωνίες. Δεν ήταν δηλαδή ένα «βαρετό» συνέδριο ομοφωνίας και «ναι» σε όλα. Αντίθετα, η αντιπαράθεση για το παρελθόν, κυρίως για το ’15, τις συμμαχίες και σε ορισμένα σημεία του καταστατικού, ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Στα σημεία κρίθηκε και η εκλογή προέδρου από το συνέδριο ή από την Κεντρική Επιτροπή. Είχε προηγηθεί συζήτηση και τις προτάσεις υποστήριξαν η Έφη Αχτσιόγλου υπέρ της εκλογής από το συνέδριο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέρ της εκλογής από την ΚΕ. Η διαφορά των δύο προτάσεων ήταν 16 ψήφοι, υπέρ της πρώτης. Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η άποψη για το 2015. Η συζήτηση αν υπήρξε ήττα ή απλώς ένας αναγκαίος ή αναγκαστικός συμβιβασμός κράτησε το ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς το ίδιο ζήτημα είχε συζητηθεί και στις οργανώσεις του κόμματος στον προσυνεδριακό διάλογο. Για την πρόταση, που επικράτησε, επιχειρηματολόγησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την τροπολογία και την αφαίρεση της λέξης «ήττα» στήριξε ο Νίκος Μπίστης, πρόταση που τελικά μειοψήφησε.
Απρόβλεπτοι
«Να είμαστε απρόβλεπτοι, να λέμε και πράγματα που ενοχλούν», είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο Αλέξης Χαρίτσης και αυτό φάνηκε σε αρκετές στιγμές του συνεδρίου. Για παράδειγμα, η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά ή τις μειονότητες, που πέρασε η άποψη για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, είναι μια φράση που παραπέμπει ασφαλώς και στη μειονότητα της Θράκης.
Έντονη ήταν η συζήτηση για το ζήτημα των συμμαχιών. Οι διαφορετικές απόψεις διακριτές, αλλά και με διάθεση δημιουργικής σύνθεσης. Ενδεχομένως οι εξελίξεις σε άλλα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου να επηρέασε τον προβληματισμό των συνέδρων, που στην πλειοψηφία τους κατέληξαν στην προβολή του αναγκαίου λαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, με βασική προϋπόθεση την ανασύνταξη και ανασύνθεση της ενταγμένης και ανένταχτης ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας μέσω ενός φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης.
Κατά τα άλλα, πολλοί σύνεδροι αναφέρθηκαν στον ανένταχτο αριστερό κόσμο, ενώ μίλησαν για την ανάγκη ουσιαστικής συνάντησης του «κόκκινου» και του «πράσινου». Επίσης, για την επιστροφή στα κοινωνικά κινήματα και την ανάγκη ο λόγος της Νέας Αριστεράς να γίνει πιο αριστερός και πιο νέος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης, με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων να αποθεώνεται. Αλλά και στο ερώτημα «κόμμα της εργατικής τάξης ή κόμμα των δικαιωμάτων», η απόφαση του συνεδρίου είχε σαφήνεια. Και το ένα και το άλλο, κόμμα της καθολικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία. Άλλωστε, και στη σύνθεση της ΚΕ η παρουσία ανθρώπων από τα κοινωνικά κινήματα, την εργατική τάξη και του χώρου των δικαιωμάτων, είναι ισχυρή. Είναι μια ένδειξη ότι κάτι αλλάζει, μια στροφή στα πραγματικά προβλήματα και −έστω με μια υπερβολή− επιστροφή στις ρίζες με ένα σύγχρονο τρόπο.
Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής
Την τελευταία ημέρα έγινε η ψηφοφορία για τα 130 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (συν οι 11 βουλευτές/τριες), με ισχυρή την περιφερειακή συμμετοχή, την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών – αντρών και με ορατή την ανανέωση. Στην ΚΕ θα συμμετέχει και στελέχωση της Νεολαίας του κόμματος, που θα επιλέξει η ίδια. Πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Αλέξης Χαρίτσης με το 95,5% των ψήφων.
Πριν τις τελικές ψηφοφορίες για την εκλογή των οργάνων (ΚΕ, Επιτροπή Δεοντολογίας) έγινε συζήτηση και ψηφοφορία αν η Νέα Αριστερά θα έχει πρόεδρο ή δύο προέδρους (άντρα – γυναίκα). Τη δεύτερη πρόταση υποστήριξε κατά κύριο λόγο (όχι μόνο) το δίκτυο φεμινιστικής πολιτικής, παραπέμποντας σε αντίστοιχες επιλογές που έχουν υπάρξει σε άλλα αριστερά ή πράσινα ευρωπαϊκά κόμματα. Στην ψηφοφορία, όμως, επικράτησε μάλλον άνετα η πρώτη πρόταση.
Τις επόμενες ημέρες, ίσως την άλλη Κυριακή, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει τον/την γραμματέα και το Πολιτικό Γραφείο.