Ο νέος εκπρόσωπος τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την κοινοβουλευτική του απομείωση που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, δήλωσε στην «Εποχή»: «Για την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε εδώ και μήνες την ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή η συνθήκη οδήγησε και την Νέα Δημοκρατία να επιλέξει τη στρατηγική της κατά μέτωπον επίθεσης απέναντί μας, το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Με σκληρή δουλειά θα ανταπεξέλθουμε στα νέα αυξημένα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας. Με προγραμματικό λόγο, κοινωνικό πρόσημο, θετική ατζέντα και δομική αντιπολίτευση. Με τη στρατηγική της αμφίπλευρης πολιτικής διεύρυνσης ώστε να επανέλθει η δημοκρατική παράταξη στα πραγματικά πολιτικά, εκλογικά και κοινωνικά της όρια. Για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Για ένα νέο εθνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους πολίτες. Για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή».
Η προσεκτική αυτή δήλωση του Κώστα Τσουκαλά αντανακλά τη διάθεση της Χαριλάου Τρικούπη να αποφύγει την παγίδα της έπαρσης, καθώς στην πραγματικότητα αναγνωρίζει ότι η «κατάκτηση» της δεύτερης θέσης στη Βουλή προέκυψε εξ αντανακλάσεως και όχι ως αποτέλεσμα πολιτικών πρωτοβουλιών. Άλλωστε, η πιο αξιόπιστη καταγραφή της εκλογικής δύναμης του κόμματος ήταν το περίπου 13% των ευρωεκλογών, γεγονός που τότε προκάλεσε την αμφισβήτηση της ηγεσίας. Η δε τωρινή δημοσκοπική άνοδος και η αλλαγή στη σειρά κατάταξης στη Βουλή αποτελούν στην κυριολεξία έργο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΠΑΣΟΚ.
Η επανεκλογή στον δεύτερο γύρο με 60% του Νίκου Ανδρουλάκη τον προηγούμενο μήνα, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να ηγηθεί του κόμματος με στόχο να αποτελέσει ξανά κυβερνητικό κόμμα. Ήδη, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, λέγοντας ότι «χρειάζεται Περισσότερη δουλειά, πιο κοντά στον πολίτη. Διότι πια ο στόχος δεν είναι αν και πότε θα γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πώς θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει η κεντρική πολιτική που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της καθημερινότητας του ελληνικού λαού». Στην κατεύθυνση αυτή έχει συγκροτηθεί εννεαμελές Πολιτικό Κέντρο στο οποίο μετέχουν οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού και Γιάννης Βαρδακαστάνης. Η σύνθεση αυτή, κατά τον πρόεδρο, διασφαλίζει την ενότητα με την αξιοποίηση στελεχών που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές αλλά και την ανανέωση με «φρέσκα» πρόσωπα και εκπροσώπους της νέας γενιάς. Σημειώνεται ότι ο Παύλος Γερουλάνος ανέλαβε χρέη πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού γεγονός που έχει σχολιαστεί δυσμενώς καθώς είναι γνωστές οι νεοφιλελεύθερες θέσεις της. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Δημήτρη Μπιάγκη στην θέση του γραμματέα, ενώ παράλληλα συγκροτείται μία «σκιώδης κυβέρνηση» με τους βουλευτές να χρεώνονται συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Οι εκ των διεκδικητών της προεδρίας, ο μεν Μιχάλης Κατρίνης ανέλαβε την εθνική άμυνα η δε Νάντια Γιαννακοπούλου τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Αναλυτές, παρατηρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητήθηκε τον Ιούνιο επειδή η επιδίωξή του για 20% στις ευρωεκλογές δεν επιτεύχθηκε και επειδή το κλειστό μοντέλο ηγεσίας του είχε εξοργίσει τα περισσότερα στελέχη του κόμματος. Θεωρούν επίσης ότι το σχετικά ισχνό 30% που έλαβε στον πρώτο γύρο των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών δείχνει ότι πολλοί τον περιμένουν στη γωνία με το πρώτο στραβοπάτημα. Πόσο μάλλον εάν δεν νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Είναι γεγονός πάντως ότι η ηγεσία, τα περισσότερα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται επί ποδός πολέμου σε ένα πολιτικό σκηνικό που η ρευστότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καθώς αφενός σε όλα τα κόμματα σημειώνονται αναταράξεις και αφετέρου οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απρόβλεπτες. Επιπλέον, τα κεντροαριστερά σενάρια, τα οποία αφορούν και το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο και ικανό να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος του καθώς ουδέποτε έκανε ουσιαστική αποτίμηση της ιστορικής του διαδρομής. Το κυριότερο, επιμένει ότι με τις επιλογές του «έσωσε» τη χώρα την ίδια ώρα που μαζί με τη Νέα Δημοκρατία τη χρεοκόπησαν. Το γεγονός ότι η αριστερά εν γένει έχει προσώρας αποδυναμωθεί, για τους δικούς της λόγους, ούτε το ΠΑΣΟΚ δικαιώνει ούτε αποτελεί κίνητρο επαναπατρισμού σε αυτό, εκείνων που το εγκατέλειψαν. Πολύ περισσότερο που η καχυποψία ότι η διαχειριστική αντίληψη που διαπνέει την πολιτική του, είναι ακόμη διάχυτη.