Ένα ντόμινο απρόβλεπτων εξελίξεων ξεκίνησε, κατά τα φαινόμενα «εν αιθρία», το βράδυ της Κυριακής σε έναν νευραλγικό κόμβο της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όταν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία την πρώτη θέση κατέλαβε ένας πολιτικά αφανής, ελάχιστα γνωστός υπερεθνικιστής, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Καλίν Γκεοργκιέσκου, που πλέον εμφανίζεται να διεκδικεί με αξιώσεις να είναι αυτός ο νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών τη μεθεπόμενη Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου.

Σε ένα εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα, τα πρώτα  exit polls έδειχναν καθαρά ποιοι θα ήταν οι διεκδικητές της προεδρίας στον δεύτερο γύρο: πρώτος ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου, επικεφαλής του συγκυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PSD), με την Έλενα Λασκόνι, ηγέτιδα του κεντροδεξιού, φιλονατοϊκού και ευρωπροσηλωμένου κόμματος «Ένωση Σώστε τη Ρουμανία» (USR), να ακολουθεί δεύτερη. Όλες οι ενδείξεις απέκλειαν την Ακροδεξιά από τον επαναληπτικό γύρο.

Η πρώτη ανατροπή ήλθε με καταμετρημένο το 98,66% των ψηφοδελτίων. Και έδειξε να προηγείται ο Γκεοργκιέσκου με ποσοστό 22,72%, ο Τσιολάκου να ακολουθεί δεύτερος με 19,39% και η Λασκόνι να έρχεται τρίτη με 18,97%.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ακολούθησε νέα ψυχρολουσία. Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε την πρωτιά του Γκεοργκιέσκου (22,94%), εκτόπισε τον Τσιολάκου στην τρίτη θέση (19,15%) και ανέδειξε στη δεύτερη την Λασκόνι (19,17%), σε «απόσταση αναπνοής» μόλις 700 ψήφων από τον «αποκαθηλωμένο» Τσιολάκου. Ο οποίος, μετά την αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν ενδιάμεσα, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. Βεβαίως, μετά την καταμέτρηση της ψήφου και των περίπου 800.000 Ρουμάνων της διασποράς –καταμέτρηση που εκκρεμεί ενώ γράφονται αυτές οι αράδες– το μικρό προβάδισμα της Λασκόνι έναντι του Τσιολάκου μπορεί να ανατραπεί.

Δεν προβλέπεται να συμβεί το ίδιο με την πρωτιά του Γκεοργκιέσκου.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και αφορά ευθέως τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Η Ρουμανία είναι, μαζί με την Πολωνία, οι δύο πυλώνες της ΝΑΤΟϊκής και της δυτικοευρωπαϊκής «ένστολης» παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Ενδεχόμενη επικράτηση ενός δεδηλωμένου ρωσόφιλου και επικριτή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι ο Γκεοργκιέσκου, ο οποίος υπόσχεται μια Ρουμανία που δεν θα είναι «υποχείριο» της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επιφυλάσσει δυσάρεστες εξελίξεις για τα επικρατούντα σε μια χώρα που προσφέρει βάση στην παρουσία ισχυρών πολυεθνικών δυνάμεων κρούσης και έδαφος σε ένα νευραλγικής σημασίας σύστημα βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας στην πόλη Ντεβεσέλου. Μια χώρα με κοινά σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, στην οποία έχει προσφέρει, πέραν της εξοπλιστικής βοήθειας –συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν παραχόρησης μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot– σημαντική οικονομική στήριξη, εξασφαλίζοντας από την αρχή του πολέμου την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Κοστάντζας στον Εύξεινο.

Η θέση του κατά του πολέμου και κατά της βάσης του ΝΑΤΟ στο Ντεβεσελού, την οποίο έχει αποκαλέσει «ντροπή της διπλωματίας», εγκαλώντας τη χώρα του για ανετοιμότητα να διαχειριστεί διπλωματικά και στρατηγικά οτιδήποτε, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, που ξέρει, όπως είπε, να διαπραγματεύεται διεθνώς, κατέχει κεντρική θέση στην αντιπολιτευτική ρητορική του Γκεοργκιέσκου.

Δεν μοιάζει, μολαταύτα, να είναι αυτό ο κύριος λόγος της επιτυχίας του. Η υπόσχεσή του για ειρήνη με κάθε δυνατό τρόπο απαντά εν πολλοίς στην κακή κατάσταση της ρουμανικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ρουμανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στα όρια της ανέχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίδοσή του πιθανότατα συμπυκνώνει, όπως ειπώθηκε, «μια ηχηρή διαμαρτυρία», μια «εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο» του κυριάρχου κομματικού συστήματος, που «έχει χάσει την επαφή με τον απλό Ρουμάνο», που «έχει αποκοπεί από την κοινωνία». Η απροσδόκητα υψηλή για τη χώρα συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής, συμμετοχή της τάξεως του 52%, φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την επισήμανση.

Από την άλλη, η θεαματική άνοδος του Γκεοργκιέσκου αποδίδεται από πολλούς –και όχι αβάσιμα– στη διαδικτυακή καμπάνια που εξαπέλυσε παραμονές των εκλογών της Κυριακής στο TikTok, με θέμα τον τερματισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία. Τα βίντεο, άλλωστε, που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του στο TikTok, δείχνοντάς τον να εκκλησιάζεται, να κάνει τζούντο και τροχάδην και να μιλά σε podcast, σόδιασαν στον Γκεοργκιέσκου πάνω από ενάμισι εκατομμύρια likes. Σημείο των καιρών (μας) και αυτό…

Αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα αποδώσει το αίτημα που κατέθεσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρουμανικής αρχής τηλεπικοινωνιών για αναστολή του TikTok, εν αναμονή έρευνας για ενδεχόμενη προπαγανδιστική εμπλοκή της πλατφόρμας στις εκλογές.

Ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση των θιγομένων από την απροσδόκητη επιτυχία του Γκεοργκιέσκου.

Ακολούθησε, την ίδια μέρα, μια δεύτερη αντίδραση, σημαντικότερη –όσο και αμφιλεγόμενη ως προς τις προθέσεις της.

Υπό το κράτος της ανησυχίας ότι η απροσδόκητη εκλογική επίδοση της Ακροδεξιάς την περασμένη Κυριακή ενδέχεται να επιδράσει «μεταδοτικά» στις βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής, προκαλώντας σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς σε μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δεν έχει μέχρι στιγμής αποστεί από τη γραμμή της ευρω-νατοϊκής συμμόρφωσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας διέταξε ανακαταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Μένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο αν αυτό είναι κατορθωτό στα τρία εικοσιτετράωρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και το πώς, εν τέλει, θα διαφυλαχτεί το αδιάβλητο της νέας καταμέτρησης χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ποιόν της Δημοκρατίας, προς μεγάλη αγαλλίαση της Ακροδεξιάς, που διαπερνά σαν ρίγος την Ευρώπη απ’ άκρου σ’ άκρο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet