Πολλές σημαντικές ειδήσεις από την Ιταλία το τελευταίο δεκαπενθήμερο,
Η αντιπολίτευση νίκησε τις εκλογές σε δύο περιφέρειες, την Ούμπρια και την Εμίλια-Ρομάνια, και με αναπτερωμένο ηθικό προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Το Δημοκρατικό Κόμμα αυξάνει τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου, φθάνοντας στο 22,6%, με τα Αδέλφια της Ιταλίας, το κόμμα της Μελόνι, να βρίσκεται στο 29,4%, η Λέγκα στο 8%, η Forza Italia στo 8,9%, τo Κίνημα 5 Αστέρων στο 11,2% και η Συμμαχία Ιταλικής Αριστεράς-Πρασίνων στο 6,8%.
Η επιστροφή των αστυνομικών και των κοινωνικών λειτουργών από τα κέντρα κράτησης και απέλασης μεταναστών και προσφύγων συνιστά άλλη μια νίκη κατά της κυβέρνησης, παρότι η τελευταία ορκίζεται ότι θα είναι προσωρινή.
Επίσης, οι τεράστιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ενάντια στη βία κατά των γυναικών αποτέλεσαν και μια απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα ότι η πατριαρχία δεν υφίσταται και ότι για τη βία ευθύνονται οι μετανάστες, την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνται δύο δίκες στυγερών γυναικοκτονιών που έχουν διαπραχθεί από Ιταλούς, ενώ οι δολοφονημένες γυναίκες από την αρχή του χρόνου είναι σχεδόν 100.
Μια άλλη είδηση που βρίσκεται μόνιμα τις τελευταίες μέρες στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων είναι η έριδα Τζουζέπε Κόντε - Μπέπε Γκρίλο, με θέμα την αλλαγή του Κινήματος 5 Αστέρων που επιχειρείται από τον Κόντε. Ο Κόντε θεωρεί ότι το Κίνημα πρέπει να τοποθετηθεί αταλάντευτα στον προοδευτικό χώρο, ότι οι δύο θητείες των εκλεγμένων πρέπει να παραταθούν σε τρεις και ότι πρέπει να εκλείψει ο ρόλος του εγγυητή, που καλύπτεται σήμερα από τον Γκρίλο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Repubblica, τόνισε ότι το Κίνημα δεν πρέπει να φοβάται την αντιπαράθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα και ότι ο φόβος της συγχώνευσης με αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πολιτικό πρόγραμμα. «Αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε κάποιες μάχες και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, όπως στην περίπτωση του κατώτατου μισθού και του αντεργατικού νόμου Jobs Act, μάχες για τα οποίες πείστηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει το “όχι” στον πόλεμο και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, την καταγγελία της εγκληματικής στάσης της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, τους αγώνες στο πλευρό των φτωχότερων και πιο αδύναμων κατά της ακρίβειας», λέει.
«Νομίζω ότι είναι προφανές πως αν από την ιδρυτική συνέλευση αναδυθεί μια πολιτική διαδρομή αντίθετη με αυτήν που έχει προωθηθεί μέχρι τώρα υπό την ηγεσία μου, θα αποσυρθώ. Αυτό λέγεται συνέπεια».
Ο Κόντε προέβαλε στη συνέλευση ένα κείμενο αρχών και αξιών που εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών, «μια διακήρυξη που βρίσκεται σε απόσταση από τη Δεξιά που επιδιώκει τον κατακερματισμό της Ιταλίας, τις επιθέσεις ενάντια στους δικαστές, την κατεδάφιση των συνταγματικών ισορροπιών σε μια πραγματική πορεία προς τον αυταρχισμό».
Είναι ενδιαφέρουσα η θέση «υπέρ ενός διαλόγου που πρέπει να καλλιεργηθεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για να εκτιμηθούν οι συγκλίσεις, προστατεύοντας πάντα την ταυτότητα του Κινήματος και τους αγώνες του». Όπως και η πρόταση προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για «μια ασπίδα ενάντια στην ακρίβεια και την άντληση πόρων από τους εξοπλισμούς και από τα υπερκέρδη των τραπεζών και των βιομηχανιών όπλων».
Έπειτα από δύο μέρες συζήτησης στο συνεδριακό μέγαρο της Ρώμης και διαδικτυακών ψηφοφοριών πάνω στα προτεινόμενα θέματα, επιτυγχάνεται το 50 συν 1 των συμμετεχόντων, όπως ορίζει το καταστατικό. Το Κίνημα 5 Αστέρων, με το 63% των ψήφων αποφασίζει ότι η θέση του είναι στον προοδευτικό χώρο και ότι «κανείς, ούτε καν ο ιδρυτής, θα μπορεί να βρίσκεται υπεράνω των μελών, προσπαθώντας να επιβάλει τη σιωπή στην κοινότητα, συνθλίβοντάς την και υποτάσσοντάς την».
Ο ιδρυτής και εγγυητής του Κινήματος Μπέπε Γκρίλο δεν εμφανίστηκε ούτε μια μέρα στο συνεδριακό μέγαρο. Προετοίμαζε όμως την εκδίκησή του που δεν άργησε να εκδηλωθεί. Απαίτησε να τηρηθεί το άρθρο του παλαιού καταστατικού που επιβάλλει την επανάληψη των ψηφοφοριών εάν ο εγγυητής το ζητήσει, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κόπωση στο εκλογικό σώμα και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απαρτία.
Οι νέες διαδικτυακές ψηφοφορίες θα διαρκέσουν από τις 5 έως τις 8 Δεκέμβρη και τα 89.000 μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιβεβαιώσουν ή όχι την κατάργηση του ρόλου του εγγυητή και την αφαίρεσή του από το καταστατικό.
Ο Γκρίλο δεν εμπιστεύεται το σύστημα ψηφοφοριών και απαιτεί να υπάρξει μια επιτροπή ελέγχου τους ή ένα σύστημα πιστοποίησής τους. Αυτό που θέλει είναι να οδηγήσει το Κίνημα 5 Αστέρων στη διάλυση, πράγμα που έχει εξάλλου δηλώσει, με τη φράση «διεκδικώ το δικαίωμα κατάργησης του Κινήματος».
Οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι δεν θα το καταφέρει.