Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 60 ημερών, σύμφωνα με το σχέδιο-πρόταση 13 σημείων  των Η.Π.Α, υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και Λίβανου. Η "Εποχή" μπόρεσε να συνομιλήσει, με την πολύτιμη συνδρομή του έγκριτου στρατιωτικού αναλυτή και δημοσιογράφου Ελάιτζα Μανιέρ, με τη λιβανέζα δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολεμική ανταποκρίτρια Γκαντί Φρανσίς.

Συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό «WION» ως παραγωγός της εκπομπής «West Asia Politics». Στο παρελθόν με τις ανταποκρίσεις της από τα πολεμικά μέτωπα της Μεσοποταμίας και με τον πόλεμο στο Λϊβανο, εδώ και 1 χρόνο, από τα ισοπεδωμένα προάστια της Βηρυτού και σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας της έγινε το σύμβολο αγώνα, υπερηφάνειας και εθνικής αξιοπρέπειας των λαών της Παλαιστίνης και του Λίβανου.

Εκτός από τα σημεία της συμφωνίας που αναπτύσσει, ενδεικτικά θα αναφέρουμε την αποφυγή επιθέσεων και από τις δύο πλευρές και ταυτόχρονα το δικαίωμα της «αυτοάμυνας», την αναγνώριση της σημασίας του ψηφίσματος 1701 του Σ.Α του Ο.Η.Ε, την επίβλεψη της πώλησης, παραγωγής και ροής οπλικών συστημάτων από τη λιβανέζικη κυβέρνηση, ενώ προβλέπεται η καταστροφή μη εγκεκριμένων στρατιωτικών υποδομών και κατάσχεση απαγορευμένων οπλικών συστημάτων και τέλος τη σύσταση Διεθνούς Επιτροπής για την τήρηση των όρων της συμφωνίας .

 

 

Γκαντί σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διέθεσες. Μπορείς να μας περιγράψεις πως βίωσες τον πόλεμο στη χώρα σου;.

Θα ήθελα να ξεκινήσω  με ένα μήνυμα που απευθύνεται στους λιβανέζους συμπατριώτες μου και σε όσους δεν γνωρίζουν τον Λίβανο. Κάθε μέρα νιώθω μεγαλύτερη υπερηφάνεια που είμαι λιβανέζα. Βλέπω το σθένος που είχαν και έχουν οι γυναίκες και οι άνδρες του Λίβανου, τη στάση τους. Μας βομβάρδισαν, σφαγιάστηκε ο λαός μας, τα νοσοκομεία, οι γιατροί, τα σωστικά συνεργεία, τα σχολεία, τα παιδιά μας γίνανε στόχοι επιθέσεων, χρησιμοποιώντας τανκς, βλήματα πυροβολικού, βόμβες «bunker buster», F-35 αερομαχητικά, τις ίδιες τις Η.Π.Α.

Και μετά από όλα αυτά εμείς πολεμήσαμε για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αγωνιζόμαστε εναντίον εκείνων που έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που όπως είναι γνωστό, μέσα σε ένα χρόνο, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 44.000 ανθρώπους.

Για αυτό είμαι τόσο υπερήφανη που είμαι λιβανέζα. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και τελικά είμαστε οι Σούπερ Ήρωες ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς απωθήσαμε τους κακούς από το Λίβανο, για να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.

Μπορείς να δεις τι έγινε στο Ν.Λίβανο;  Είδες πως κλαίγανε καθώς τους πολεμούσαμε και τους χτυπούσαμε;

Ο Ν. Λίβανος τους έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα: Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχετε λεφτά, αερομαχητικά και τους αμερικάνους στο πλευρό σας, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με πραγματικούς μαχητές δεν μπορείτε να πάρετε τη γη τους.

Συνεπώς το να είσαι λιβανέζος  αυτή τη χρονική στιγμή, σε κάνει να νιώθεις μεγάλη υπερηφάνεια.  Μπορεί το τίμημα να ήταν υψηλό, όμως ο κόσμος γνωρίζει,  πλέον, ποιοι είμαστε, όπως και ο εχθρός. Θα έρθει μια μέρα που τα παιδιά μας θα μάθουν πως ορθώσαμε το ανάστημα μας και προστατέψαμε τη χώρα μας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Για αυτό θέλω να πω στο λιβανέζικο λαό: να είστε ήρεμοι και να είστε υπερήφανοι γιατί νικήσαμε το δράκο.

 

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία δίμηνης κατάπαυσης του πυρός  ποιες ήταν οι θέσεις των δύο πλευρών όπως επίσης και  της Χεζμπολάχ;

Υπήρξαν πολλές διαβουλεύσεις μέσω διαμεσολαβητών για την κατάπαυση του πυρός που ξεκινούσαν από το ψήφισμα 1701 του Σ.Α του Ο.Η.Ε. Τελικά, όπως είναι γνωστό,  υπεγράφη κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών.  Οι όροι του ψηφίσματος επιτάσσουν να απελευθερωθούν οι φάρμες Σεμπά(Shebaa) όπως και άλλο έδαφος του Λίβανου που είναι υπό κατοχή από τους ισραηλινούς. Στη συνέχεια ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα προστατεύουν την περιοχή και η Χεζμπολάχ θα υποχωρήσει βόρεια προς τον ποταμό Λιτάνι. Αυτό ήταν το status quo τον προηγούμενο χρόνο, πριν ξεκινήσει η «Καταιγίδα της Αλ-Ακσα». Συνεπώς όταν οι αμερικάνοι διαπραγματεύτηκαν με βάση αυτούς τους όρους, ζητούν να επιστρέψουμε όπου βρισκόμασταν πριν. Αλλά τότε, στο παρελθόν, δεν απελευθερώθηκαν αυτές οι περιοχές και το ψήφισμα 1701 στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόσθηκε.

Λέγεται ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και σύμφωνα με αυτές τις λεπτομέρειες οι ισραηλινοί ζητούν να μπορούν να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς, που αυτό συνέβαινε όταν παραβίαζαν το ψήφισμα 1701. Συνεπώς οποιαδήποτε συμφωνία επιτεύχθηκε, μετά από τόση αιματοχυσία, δεν μπορεί  το περιεχόμενο της να υπερβαίνει την έννοια της κυριαρχίας του Λίβανου, που σημαίνει δεν μπορείς να μπαίνεις στη χώρα και να βομβαρδίζεις το λαό, δεν μπορείς να στοχοποιείς διάφορες δυνάμεις, ειδικότερα όταν η Χεζμπολάχ αποτελεί μια συνιστώσα της κοινωνίας, εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και δεν είναι απομονωμένη από τον κοινωνικό ιστό.

Για αυτό λέω ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εάν  τελικά σταματήσουν τον πόλεμο, δεν οφείλεται στην πρόθεση τους να τηρήσουν τη συμφωνία αλλά στο ότι δεν είχαν πλέον άλλους στόχους. Στην πραγματικότητα είχαν θέσει στο στόχαστρό τους άδεια κτήρια κατοικημένων περιοχών της Βηρυτού, γιατί κάτω από τη γη δεν υπήρξε καμία χερσαία εισβολή που θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της στο Λίβανο. Για αυτό ήθελαν να τελειώσει ο πόλεμος.

Όποτε υπάρχει μια ομιλία ή όταν έρχεται ένας διαπραγματευτής στη χώρα η προσοχή όλων εντείνεται στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν τι συμβαίνει.  Ο διαπραγματευτής σε πολιτικό επίπεδο που είχε εξουσιοδοτηθεί από τη Χεζμπολάχ ήταν o Ναμπίχ Μπέρρι(Nabih Berri). Η πραγματική αποτροπή όμως στο πεδίο της μάχης πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ που είχε πει ότι: «Ο Ναμπίχ Μπέρρι είναι ο διαπραγματευτής μας και εμείς  πολεμάμε στο πεδίο της μάχης». Όταν εκείνος μιλούσε τον θεωρούσα εκπρόσωπο εκείνων που πολεμάνε.

Ο Ναΐμ Κασσέμ ο Γ.Γ της Χεζμπολάχ είπε όσα χρειάστηκε στο διαπραγματευτή μας.

Καταληκτικά, στο Λίβανο μόνο οι πολεμικές επιχειρήσεις  και μόνο το πεδίο της μάχης καθόρισαν τις εξελίξεις, όχι οι διαπραγματεύσεις.

 

Μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί  όσον αφορά την εισβολή εναντίον της χώρας σου το 1982;

Πάντα αγωνιζόμασταν εναντίον της αποικιοκρατικής τους κατοχής, εναντίον των υπέρμαχων εθνοτικής ανωτερότητας. Αυτό  που ήθελαν ήταν να κατακτήσουν όλη τη γη μας αλλά  δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα.

Αυτό ακριβώς είχε πει ο Ναΐμ Κασσέμ στην τελευταία του ομιλία, που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι όσοι  αναλύσαμε αυτόν τον πόλεμο. Ναι μπήκανε μέσα στο Λίβανο σε βάθος λίγων χιλιόμετρων αλλά παρέμειναν στο έδαφος της χώρας μου; Εισέβαλλαν σε μερικά χωριά  και όμως δεν μπόρεσαν  να μείνουν και ας είχαν τόσα τανκς, ενώ υπέστησαν σημαντικές απώλειες με  την ανάπτυξη στρατηγικών αποτροπής και ποικίλων στρατιωτικών δεξιοτήτων από τις επίλεκτες δυνάμεις της Χεζμπολάχ, Ράντγαν(Radwan) και τη στρατιωτική μονάδα Αζιζ(Aziz).

Μπορεί να μπήκαν μέσα στις πόλεις μας, στη γη μας στα σύνορα στο νότο, εκεί που ήταν σε εξέλιξη η πραγματική μάχη αλλά ήταν ικανοί να προχωρούσαν περισσότερο; Όχι.

Τη δεκαετία του 80 έφτασαν μέχρι τη Βηρυτό, όχι επειδή δεν ήθελε ο λαός μας να τους πολεμήσει και να τους αντισταθεί αλλά επειδή δεν είχαμε τις δεξιότητες  και τις απαραίτητες συμμαχίες,  τον άξονα υποστήριξης και τους μαχητές που έχουμε τώρα.

Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, γιατί η διεθνής κοινότητα μας βλέπει ως ειδησεογραφία αιχμής, εξαιτίας αυτής της μνήμης για τη Βηρυτό  και για όσα έπραξαν τη δεκαετία του 80 τότε, η αντίδραση από τις διάφορες μονάδες αντίστασης που ήταν εκεί και απέτυχαν, όπως η Φατάχ, το SSNP(Συριακό Σοσιαλιστικό  Εθνικιστικό Κόμμα), τους Κομμουνιστές,  όλοι όσοι αγωνίστηκαν εναντίον των ισραηλινών, υιοθέτησαν άλλη ιδεολογία, για να συνεχίσουν να τους πολεμάνε. Και αυτές οι δυνάμεις μαχητών δημιούργησαν τη Χεζμπολάχ και συγκρότησαν τη συμμαχία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που εξελίχθηκε με παροχή περισσότερων όπλων και ανάπτυξη περισσότερων ικανοτήτων.

Και σήμερα βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ έχει δεκάδες χιλιάδες μαχητές με πληθώρα βαλλιστικών πύραυλων.  Εξαιτίας αυτής της αποικιοκρατίας υπάρχει αυτή η οργάνωση.  Όλοι αυτοί οι μαχητές στη Βηρυτό, στο Λίβανο όταν είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να σκοτώνονται, τα χωριά τους να βομβαρδίζονται, την πρωτεύουσα τους να δέχεται εισβολή και επίθεση τη δεκαετία του 80, πίστεψαν ακράδαντα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατέψουν την πατρίδα τους, από το να οπλιστούν και να σχηματίσουν, εξαιτίας αυτής της επώδυνης μνήμης των επιθέσεων, την Αντίσταση..

Λένε ότι το Ισραήλ πολεμά τη Χεζμπολάχ . Η Χεζμπολάχ εκφράζει 1 εκ. πολίτες και ως πολιτική δύναμη. Πως μπορείς να λες ότι μάχεσαι εναντίον όλων αυτών των ανθρώπων, που έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία;  Αυτός ο ισχυρισμός τους ότι την πολεμάνε, είναι  εγχειρίδιο εθνοκάθαρσης/γενοκτονίας.

Η Αντίσταση σήμερα μπορεί να προστατεύει, να επιτίθεται και να προβαίνει σε αντίποινα, ανεξάρτητα από τους στόχους που χτυπήθηκαν από τους ισραηλινούς. Ναι μπόρεσαν να καταστρέψουν πυρομαχικά και αποθήκες οπλικών συστημάτων και ήταν ικανοί να δολοφονήσουν την ηγεσία. Και όμως μετά από όλα αυτά τα πλήγματα δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τις ρουκέτες, να προστατέψουν το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα, την οικία του Μπ.Μετανιάχου, τους μαχητές της ταξιαρχίας Γκολάνι(Golani). Επιπρόσθετα δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν τους έποικους στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Δεν μπόρεσαν να κάνουν απολύτως τίποτα αν και πραγματοποίησαν όλες αυτές τις επιθέσεις.

Έβλεπες τους ισραηλινούς να βομβαρδίζουν κτήρια στη Βηρυτό. Οι λιβανέζοι  κάτω από τη γη απέδειξαν  ότι είναι αόρατοι για τους ισραηλινούς και ας διαθέτουν τόσα τανκς, αεροπλάνα και ας έχουν την αμερικανική υποστήριξη, δεν πέτυχαν τίποτα. Και αυτό αποδεικνύει  ότι ο Λίβανος είναι εδώ και θα παραμείνει για πάντα.

Η Χιάμ(Khiam) είναι η ακροτελεύτια πόλη στα σύνορα του Νότιου Λίβανου. Είναι γνωστό ότι οι πόλεις  είναι πολύ μεγάλες. Στις παρυφές της πόλης  ακούγαμε κάθε μέρα στις ειδήσεις για το πεδίο της μάχης, ότι οι ισραηλινοί δέχονταν τόσες επιθέσεις, 6, 7  ακόμα και 10 φορές. Καθώς επέστρεφαν για να παραλάβουν τους τραυματίες/νεκρούς τους, δέχονταν επίθεση από τις άλλες δυνάμεις.

Αυτό κάνει η Χεζμπολάχ στο Νότο. Και αυτό μπορεί να κρατήσει για χρόνια.

Για αυτό το λόγο το Ισραήλ ήθελε κατάπαυση του πυρός. Όλο τον τελευταίο χρόνο μας μιλάγανε για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ κέρδιζαν χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγοντας γενοκτονία στη Γάζα. Προασπίζονται τον επεκτατισμό, είναι αποικιοκράτες.

Τώρα ο κόσμος γνωρίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης θέλει να τους συλλάβει.  

Εμείς, όμως, ήμασταν διατεθειμένοι ν’ αντισταθούμε μέχρι να μείνει ο τελευταίος από εμάς. Γιατί αυτή τη χρονική στιγμή αυτό είναι το πεπρωμένο μας.  

 

Πέραν των λόγων που ανέφερες, προηγουμένως,  ποιες άλλες παράμετροι συνέβαλαν στην κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ;

Ο Νετανιάχου προχώρησε  σε κατάπαυση του πυρός, προσμένοντας την άνοδο στην εξουσία του Ντ. Τράμπ, γιατί δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτα στο Λίβανο, αντίθετα είχε  πολλά περισσότερα να χάσει. Ο στρατός του κατέρρευσε, πέθαινε στο πεδίο της μάχης και δεν ήθελε, πλέον, να πολεμήσει. Ταυτόχρονα είδαμε αναλυτές και ΜΜΕ του Ισραήλ πως περιέγραφαν την εξέλιξη του πολέμου. Αντιμετωπίζει προβλήματα εντός της χώρας και πιο συγκεκριμένα με τους Χαρέντι1(Haredi)  και την αντιπολίτευση που έχουν βγει στους δρόμους,  ενώ η Ακροδεξιά, επίσης, του ασκεί πίεση στην κυβέρνηση.

Συνεπώς για όλους αυτούς τους λόγους ήθελε να σταματήσει τον πόλεμο εδώ, όχι βέβαια πως είχε και  άλλη επιλογή. Ο κόσμος, όμως, μπορεί να πιστεύει ότι σε αυτήν την περίπτωση ότι η Γάζα θα εγκαταλειφθεί, ότι θα αφεθεί μόνη της.

Θέλω να θυμάμαι πάντα το τίμημα που έχουμε πληρώσει οι λιβανέζοι για τη Γάζα. Τόσοι ηγέτες, τόσο αίμα. Όχι. Η Γάζα δεν θα μείνει μόνη και δεν θα εγκαταλειφθεί. Ένα τέτοιο τίμημα ξεπερνά κάθε φαντασία και είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτό. Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε τη γενοκτονία στη Γάζα, δεν είναι μόνη.

Εμείς οι λιβανέζοι κάθε μέρα, πεθαίναμε. Τα παιδιά μας πέθαναν δείχνοντας την αλληλεγγύη  μας για τα παιδιά της Γάζας που σκοτώνονται. Είναι ο ίδιος δράκος που θέλει να μας σκοτώσει.  Και τους δύο λαούς.

Συνεπώς δεν θα επιτρέψουμε σε έναν πολιτικό, σε ένα χάρτη ή σε μια υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να μας αποστασιοποιήσει από ότι έχει  ριζώσει μέσα στο αίμα μας, έχοντας καταβάλλει τόσες θυσίες.

Αυτό το έθνος, αυτή η περιοχή ήταν ενωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Μόλις πριν από 100 χρόνια οι γάλλοι και οι βρετανοί τη διαχώρισαν σε μικρότερα κράτη, όπως υφίστανται σήμερα. Αλλά υπήρχε πάντα ενότητα και είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση  σε αυτήν τη μάχη,  με τρόπους που οι εκάστοτε πολιτικές δεν μπορούν, πλέον, να την αλλοιώσουν.

 

Οι άραβες ήταν πάντα ενωμένοι;

Όχι δεν λέω άραβες. Αναφέρομαι στην περιοχή του Λεβάντε, που τη συγκροτούν ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη και το Ιράκ. Οι λιβανέζοι οι σύριοι, που ήταν υπό κατοχή πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από τους Οθωμανούς και πιο πριν από τους Ρωμαίους, ήταν πάντα ενωμένοι. Αυτό το έθνος ονομάζεται η Εύφορη Ημισέληνος(Fertile Crescent), το Λεβάντε, είναι η γεωγραφική ζώνη της Μεσοποταμίας.

Η Αραβία, η έρημος της Αραβίας, οι αραβικές χώρες του Κόλπου  έχουν διαφορετική κοινωνική διάρθρωση και ιστορική διαδρομή. Τα κράτη του Κόλπου δεν τα αναγνωρίζω ως αραβικά. Ποτέ δεν στάθηκαν στο πλευρό της Παλαιστίνης και δεν έχουν εμπλακεί ποτέ.

Συνεπώς δεν είναι αραβικό ζήτημα, είναι λιβανέζικο, συριακό και ιρακινό ζήτημα, είναι υπόθεση αυτής της περιοχής. Μόνο η Υεμένη αναδύεται από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη ως η μοναδική χώρα που μάχεται για δικαιοσύνη. Εκεί υπάρχουν καθεστώτα που εδραιώθηκαν από τη Δύση, συνεπώς δεν έχουν καμία, σχεδόν, δύναμη για να τοποθετηθούν ενάντια στο δυτικό αφήγημα.

Έχουμε διαφορετική πολιτισμική και ιστορική διαδρομή, όπως επίσης και διαφορετικού είδους απώλειες. Δεν είμαστε το ίδιο με τη Βόρεια Αφρική ή την έρημο της Αραβίας. Με όλο το σεβασμό και εκτίμηση που έχω σε αυτούς τους πολιτισμούς, είναι διαφορετικοί από αυτούς της Μεσοποταμίας.

 

Oι αρχαιολογικοί θησαυροί στην Τύρο(Tyre) και στο Μπάαλμπεκ(Baalbek), πόλεις που συνιστούν σύμβολα πολιτισμικής κληρονομιάς στο Λίβανο, σύμφωνα με την UNESCO, έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς;

Αυτό είναι μέρος του σχεδίου ηγεμονίας σε αυτήν την περιοχή. Θέλουν να σβήσουν την Ιστορία και να κλέψουν την αφήγηση της. Είναι όπως όταν λένε ότι μερικές συνταγές της παλαιστινιακής κουζίνας είναι ισραηλινές. Ενώ οι ισραηλινοί, όπως είναι γνωστό, έχουν έρθει από την Ευρώπη, από ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι αυτόχθονες και δεν είναι εξοικειωμένοι με την παλαιστινιακή κουζίνα. Κλέβουν την ιστορία, οτιδήποτε προκειμένου να ταυτοποιήσουν την δική τους παρουσία.

Προσπαθούν να σβήσουν το παρελθόν, τον πολιτισμό. Προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της Ιστορίας αλλά δεν μπορούν.

Δεν είναι μόνο η Τύρος και το Μπάαλμπεκ αλλά  και η Τεμπνίν(Tebnine). Η  Μχαιμπίμπ(Mhaibib) ισοπεδώθηκε, που είναι η πόλη που φιλοξενεί το χώρο λατρείας του Προφήτη Μπενιαμίν εδώ και 2100 χρόνια. Επίσης καταστράφηκαν πολλά άλλα αρχαιολογικά μνημεία στη Ναμπατιέχ(Nabatiyeh), το Παλιό Παζάρι(Old Souk), μια αγορά που είχε χτισθεί την εποχή των Οθωμανών, ένας πολιτιστικός θησαυρός τουλάχιστον 100 χρόνων, όπως και τεμένη που είχαν ανεγερθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Αυτή  η γη για εμάς είναι ιερή. Ο πολιτισμός, η παράδοση του λαού μας ιχνηλαντούνται στη μακραίωνη ιστορία μας. Οι έλληνες πραγματοποιούσαν εμπορικές συναλλαγές με τους προγόνους μας. Αυτή η γη κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η Τύρος είναι η παλαιότερη πόλη που κατοικείται συνεχόμενα εδώ και 5000 χρόνια.

Αυτός ο λαός δέχθηκε επίθεση. Ο πολωνός Νετανιάχου θέλει να  σκοτώσει εμάς σ’ αυτήν την περιοχή με τη συνδρομή του Τζ. Μπάιντεν ή του Ντ. Τράμπ.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Πόσοι ήρθαν στο Λίβανο, εμείς όμως παραμείναμε. Στην πορεία της ιστορίας οι αυτόχθονες έμειναν στη γη τους. Και θα παραμείνουμε στον τόπο μας  και μετά αφού ηττηθεί αυτός ο δράκος στο μέλλον. Όλοι στη χώρα μου είναι πολύ θυμωμένοι. Οι άνθρωποι παθιάζονται όλο και περισσότερο, ήταν αποφασισμένοι να δώσουν αυτή τη μάχη μέχρι τέλους. 

 

Υπάρχει φόβος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με στόχο να αποδυναμωθεί πολιτικά η Χεζμπολάχ σε σχέση και με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στο Λίβανο;

Πάντα υπάρχει αυτός ο φόβος, γιατί ήταν μια από τις τακτικές που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν. Ως λιβανέζα προσωπικά δεν φοβάμαι, ο λαός μας, πλέον, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένος και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από την αλληλεγγύη που υπάρχει στις κοινότητες. Ναι υπάρχουν κάποιες νύξεις από πολιτικούς και αναφέρομαι σε εκείνους που είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ισραηλινή προπαγάνδα. Όλοι αυτοί που σπέρνουν τη διχόνοια, διαδίδουν τα μηνύματα τους άμεσα ή έμμεσα ή εσκεμμένα ή ακόμα και ασυναίσθητα, προσπαθώντας να πολώσουν την κοινωνία, εντείνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο λαό, διασπείροντας εξτρεμιστικές θέσεις και προκαλώντας μίσος μέσω των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας χρήμα και ισχύ. Πάντα αυτό  έβλεπα ότι συνέβαινε στο Λίβανο, σxεδόν σε όλη μου τη ζωή.

Το 2005 προκάλεσαν τη διένεξη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών και διαχωρισμό στη χώρα, το 2006 ξέσπασε ο πόλεμος, το 2007 αποκρυπτογραφήθηκε το σύστημα κινητής τηλεφωνίας της Χεζμπολάχ και μετά ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία. Συνεπώς ποτέ δεν υπήρξε ανάπαυλα.

Όμως δεν φοβάμαι γιατί στο παρελθόν, στη δεκαετία του 80, αυτές οι δυνάμεις  είχαν και στρατιωτική υπόσταση και μάλιστα ήταν πολύ ικανές, γιατί είχαν τη στήριξη των ισραηλινών και όμως δεν μπόρεσαν να κατευθύνουν τη χώρα με τον τρόπο που ήθελαν.

Σήμερα δεν νομίζω ότι σε εγχώριο επίπεδο ότι υπάρχει κάποια δύναμη, όσο και να είναι σε απόλυτη συνεργασία με τους αμερικανούς, που θα ήταν ικανή να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ. Εάν θέλουν να την παρασύρουν σε σύγκρουση,  σε εσωτερικές διαμάχες, τότε αυτοί θα είναι οι χαμένοι.  Όμως νομίζω ότι η Χεζμπολάχ παραμένει η πιο ισχυρή δύναμη, παρά τα πλήγματα που δέχθηκε από το Ισραήλ. Επομένως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να την πολεμήσει.

 Γιατί έως σήμερα η Χεζμπολάχ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις στρατιωτικές της δυνάμεις, τις ικανότητες και τα όπλα της εντός της χώρας, με στόχο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Πάντα αποτελούσε μια διακριτή πολιτική δύναμη, χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές της δυνάμεις για την αμυντική αποτροπή της χώρας και την προστασία της από το Ισραήλ, γιατί ο λιβανέζικος στρατός δεν είναι ικανός.

Βέβαια ίσως οι ισραηλινοί να προσπαθήσουν εκ νέου, μιας και στο πεδίο της μάχης δεν κατάφεραν τίποτα.

 

Στην τελευταία σύγκληση του Σ.Α του Ο.Η.Ε παλαιστίνιος διπλωμάτης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όλος ο κόσμος βλέπει μπροστά στα μάτια του μια απόπειρα εξόντωσης ενός έθνους». Τι θα συμβεί στην Παλαιστίνη;

Αυτό που θα συμβεί στην Παλαιστίνη είναι αυτό που συμβαίνει, ήδη, εδώ και 75-80 χρόνια και θα συνεχιστεί. Εάν νομίζεις ότι αυτός ο πόλεμος εξολόθρευσης συνέβη για πρώτη φορά, θα πρέπει να ρωτήσεις κάθε ηλικιωμένο άνδρα ή γυναίκα της Παλαιστίνης. H παραστρατιωτική οργάνωση Χαγκανά (Haganah) διέπραξε ανείπωτες θηριωδίες, μόνο που η δράση της δεν καταγράφηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν στη περιοχή μας και πήραν την Παλαιστίνη. Με αιματοχυσία, δολοφονίες, βιασμούς, σκοτώνοντας παιδιά,  κλέβοντας σπίτια και με εποικισμό της γης των αυτοχθόνων. Έχουν διαπράξει κάθε είδους αιμοσταγή επίθεση. Η μόνη διαφοροποίηση  σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι μεταδίδεται ζωντανά και πλέον κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Αυτό που θα συμβεί στην Παλαιστίνη, είναι ότι σύντομα θα έλθει μια νέα μέρα που θα μας φέρει όλο και πιο κοντά στην απελευθέρωση. Η αλήθεια, πλέον, έχει αποκαλυφθεί. H νέα γενιά γνωρίζει για ποιους στόχους αγωνίζεται. Ο λαός δεν παραιτείται από τα νόμιμα δικαιώματα του και δεν λύγισε μετά από τόσες θηριωδίες που υπέστη. Η φωνή του ακούγεται μέχρι τα πέρατα της γης: «είμαι παλαιστίνιος, θέλω να ζήσω στη γη μου, δεν θέλω να είμαι πουθενά αλλού».

Για αυτό η Παλαιστίνη ποτέ δεν θα χαθεί από το χάρτη της ανθρωπότητας. Οι μετανάστες που ήρθαν από Αμερική, Ευρώπη και Ρωσία, από ολόκληρο τον κόσμο και έχουν διπλή υπηκοότητα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν τα διαβατήρια τους και να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους.

 

Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος μετά τη λήξη της εκεχειρίας, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις όμορες χώρες εάν ηττηθούν ο Λίβανος και η Παλαιστίνη;

Η ισχύς των ισραηλινών απορρέει από ολόκληρο τον κόσμο. Αφού μέχρι τώρα  κανένας δεν τους απέτρεψε, καμία δύναμη δεν θα τους σταματήσει. Θέλουν να επιτεθούν σε οποιαδήποτε ισχυρή χώρα σύμφωνα με το σχέδιο των Η.Π.Α, που θεωρεί εχθρό της οποιονδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία της. Σε αυτήν την περίπτωση επίκειται καμπάνια τρομοκράτησης και αξιοποιείται η ισραηλινή αποικία στη Δυτική Ασία.

Όμως δεν θέλω να χάνω το χρόνο μου σκεπτόμενη γεγονότα και εξελίξεις, που δεν θα συμβούν. O Λίβανος δεν θα ηττηθεί ποτέ. Πρέπει να το αντιληφθούν για να είναι ρεαλιστές. Οι λιβανέζοι ποτέ δεν θα υποκύψουν. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, δεν θα διέλθουν από το Λίβανο, αν και το προσπάθησαν εδώ και τόσα χρόνια. Κάθε μέρα γίνονταν αεροπορικές επιθέσεις από περιοχές του Λίβανου που οι ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει. Καμία νίκη δεν κατάφεραν στο πεδίο της μάχης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις με κάνουν ολοένα και περισσότερο να  πιστεύω, ότι αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώσει σύντομα, θα είναι μακροχρόνιος και  ότι  στην πορεία της ιστορίας μας η απελευθέρωση  πλέον δεν είναι ένα μακρινό ενδεχόμενο, όπως ήταν πριν από ένα χρόνο.

 

Υποσημειώσεις

1) Χαρέντι οι υπερορθόδοξοι ισραηλινοί εβραίοι που ζητούν τη διαιώνιση των ειδικών προνομίων που τους έχουν δοθεί από το κράτος όπως π.χ την αποφυγή στράτευσης.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet