Ο αστικός μύθος για τη ζωή του Ρουμάνου γκολκίπερ Χέλμουτ Ντουκαντάμ

Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ, είχε το ίδιο όνομα με τους πρώην καγκελάριους της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιντ και Κολ. Καταγόταν από τη γερμανόφωνη μειονότητα των Σουηβών του Μπανάτ, που βρίσκεται στη μεθόριο με τη Σερβία και την Ουγγαρία και στο στιλ θύμιζε αρκετά τον διάσημο συνάδελφό του, σπουδαίο τερματοφύλακα της Εθνικής Γερμανίας, Χάραλντ Σουμάχερ. Λίγες μέρες πριν τη μνημειώδη εμφάνισή του στον τελικό της Σεβίλλης κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ο Ντουκαντάμ είχε αισθανθεί ενοχλήσεις στο δεξιό του μπράτσο, αλλά ο γιατρός της Στεάουα τού είπε να μην ανησυχεί.
Ο ρουμάνος γκολκίπερ έκανε "όργια" κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον τελικό στις 7 Μαΐου του 1986 αποκρούοντας τέσσερα πέναλτι, δίνοντας στην Στεάουα το κύπελλο πρωταθλητριών. Μετά τον τελικό, κι ενώ βρισκόταν στη γενέτειρά του, ένιωσε αφόρητους πόνους στο δεξί μπράτσο. Οι υπεύθυνοι της Στεάουα τον έστειλαν εσπευσμένα με στρατιωτικό αεροπλάνο στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου κι εκεί ο καθηγητής Καντέα, διέγνωσε οξεία αρτηριακή θρόμβωση, που έχρηζε άμεσης επέμβασης αφού, σε διαφορετική περίπτωση, το χέρι του θα κινδύνευε με ακρωτηριασμό. Ο Καντέα ξεκαθάρισε στον μόλις 27 ετών Ντουκαντάμ ότι ήταν αδύνατη η συνέχιση της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Αυτή ήταν η «σκληρή» αλήθεια για το πρόωρο «τέλος» της καριέρας του μεγάλου ρουμάνου γκολκίπερ.

 

Οι μύθοι


Όμως πάντα υπάρχει ένας αστικός μύθος. Για τον Ντουκαντάμ «έλεγε» ότι ο τότε πρόεδρος της Ρεάλ Ραμόν Μεντόζα από την χαρά του που οι Ρουμάνοι κέρδισαν την μισητή αντίπαλο και μάλιστα μέσα στην Ισπανία, έστειλε στον Χέλμουτ Ντουκαντάμ μια Mercedes, σαν δώρο! Μια μέρα, λοιπόν, που ο Ντουκαντάμ έκανε βόλτες στο Βουκουρέστι με το πολυτελές αυτοκίνητο συναντήθηκε με τον Νικολάι Τσαουσέσκου ο οποίος είχε βάλει ήδη στο μάτι τον τερματοφύλακα εξαιτίας της επιτυχίας του στο ποδόσφαιρο αλλά και στο… ωραίο φύλο! Ο γιος του δικτάτορα ζήτησε από τον Ντουκαντάμ το αυτοκίνητο το οποίο όπως του είχε πει (σύμφωνα πάντα με τον αστικό μύθο) δεν «ταίριαζε στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει ένας κομμουνιστής»!
Ο ήρωας της Σεβίλλης, όπως ήδη τον είχαν αναγορεύσει οι Ρουμάνοι, αρνήθηκε να δώσει το αυτοκίνητο και έτσι στη συνέχεια ανέλαβε δράση η μυστική αστυνομία της χώρας, η περιβόητη Securitate, η οποία του έσπασε τα χέρια αλλά και τα δάχτυλά (σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο ίδιος ο Νίκου τον είχε πυροβολήσει) προκειμένου να είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο ποτέ. Μύθος! Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν του έσπασε τα χέρια. Ούτε έπιασε (σύμφωνα με έναν άλλο αστικό μύθο) η κατάρα των οπαδών της Μπαρτσελόνα. Την αλήθεια την αποκάλυψε ο ίδιος ο Ντουκαντάμ περίπου 15 μέρες αργότερα.

 

Η αλήθεια


«Ένα πρωί, το καλοκαίρι του 1986, ξύπνησα με φοβερούς πόνους στο δεξί μου χέρι. Το ένιωθα συνέχεια μουδιασμένο. Δεν μπορούσα να το κουνήσω. Πήγα στο νοσοκομείο και βρέθηκε ένα ανεύρυσμα το οποίο όπως είπαν οι γιατροί θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό του χεριού μου. Κανείς δεν μου έσπασε τα χέρια. Κανείς δεν με πυροβόλησε και κανείς δεν μου έκανε… δώρο μια Mercedes» είχε πει ο Ντουκαντάμ ο οποίος αποκάλυψε πως η ανταμοιβή του για εκείνο τον θρυλικό αγώνα ήταν 200 δολάρια και ένα αυτοκίνητο μάρκας Dacia από την κυβέρνηση της Ρουμανίας!
Η περιπέτεια της υγείας του Χέλμουτ Ντουκαντάμ τον ανάγκασε να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία και να κάνει το ένα μπάι-πας μετά το άλλο. Το τελευταίο, μάλιστα, έγινε το 2012! Με βάση αυτή την εξέλιξη ήταν δεδομένο πως δεν θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Τρία χρόνια αργότερα επανήλθε στην ενεργό δράση παίζοντας στη Βάγκονουλ Άραντ, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Ρουμανίας. Αγωνίστηκε εκεί για δυο σεζόν, χωρίς να καταφέρει να κάνει κάτι το ιδιαίτερο και έτσι το 1991 κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 32 ετών.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως συνοριοφύλακας στη γενέτειρά του, τη Σέμλακ και άνοιξε μια σχολή ποδοσφαίρου, αλλά τα πολλά οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να πουλήσει τα πάντα και να πάει (το 2003) στο Φοίνιξ της Αριζόνας στις ΗΠΑ προκειμένου να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη αλλά γύρισε στη πατρίδα του ένα χρόνο αργότερα χωρίς να έχει καταφέρει κάτι.
Πέρα από τους αστικούς μύθους και τις φήμες, ωστόσο, στην ιστορία έχει περάσει και ο αγώνας ανάμεσα στην Στεάουα Βουκουρεστίου και την Μπαρτσελόνα. Δεν πέρασε στην ιστορία για το ποιοτικό ποδόσφαιρο που είχε παιχτεί εκείνο το βράδυ στη Σεβίλλη αλλά για το εκπληκτικό και ακατάρριπτο έως σήμερα ρεκόρ του Ντουκαντάμ να αποκρούσει και τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, χαρίζοντας με τον τρόπο αυτό το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης στους Ρουμάνους.
Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ πέθανε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε ηλικία μόλις 65 ετών. Ο ήρωας της Σεβίλλης  αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα υγείας, ενώ προσφάτως είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet