Νέο περιστατικό αγωγής κατά δημοσιογράφου σημειώθηκε προ ολίγων ημερών, αυτή τη φορά σε βάρος του Omnia TV και της δημοσιογράφου Άννας Νίνη για το ρεπορτάζ της υπόθεσης τράφικινγκ «Αμαρυλλίς», από τον Δημήτρη Καρρά, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζητάει να του καταβληθούν 50.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Υπενθυμίζεται πως σε ένα από τα ρεπορτάζ του Omnia για το κύκλωμα τράφικινγκ με θύματα 50 κολομβιανές γυναίκες (το οποίο εξαρθρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 και εκδικάζεται από τον φετινό Σεπτέμβρη μέχρι και τώρα), γίνεται αναφορά ότι στο κατηγορητήριο της υπόθεσης συναντάται το όνομα του στελέχους Δ. Καρρά ως ιδιοκτήτη καταστήματος, του οποίου η διεύθυνση είχε δηλωθεί από δύο κατηγορούμενους της υπόθεσης ως έδρα της εταιρίας τους, και ως υπεύθυνο καταστήματος που ανήκε στους δύο κατηγορούμενους (στο δημοσίευμα παρέχονται και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα). Στο τέλος του ρεπορτάζ αυτού τίθενται ερωτήματα για τη διερεύνηση του ρόλου του Δ. Καρρά −χωρίς να αποδίδεται κάποια αυθαίρετη κατηγορία. Σε δεύτερο ρεπορτάζ γίνεται πάλι αναφορά στον Δ. Καρρά, αυτή τη φορά ως απάντηση σε διαδικτυακές αναρτήσεις του που εμφάνιζαν το Omnia Tv και τη δημοσιογράφο σαν συκοφάντες.

Στη συνέχεια ο Δ. Καρράς απέστειλε εξώδικο στο Omnia Tv, στο οποίο δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ζητώντας ανάκληση των σχετικών δημοσιευμάτων, τα οποία κρίνει πως προσβάλλουν την υπόληψή του. Το μέσο δημοσίευσε το εξώδικο και απάντησε, μεταξύ άλλων, πως πουθενά στο ρεπορτάζ δεν αποδίδεται κατηγορία εμπλοκής στον Δ. Καρρά, αλλά τίθενται μόνο τα ερωτήματα που εξ αντικειμένου είναι δουλειά της δημοσιογραφίας να θέτει. Παρόλ’ αυτά, το στέλεχος της ΝΔ επέλεξε να συνεχίσει να κινείται ενάντια στο μέσο και τη δημοσιογράφο Α. Νίνη και να καταθέσει αγωγή, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί στις 30 Ιανουαρίου 2025.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες εκτυλίχθηκε η συνέχεια της δίωξης των δημοσιογράφων της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reported United, καθώς εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η δεύτερη αγωγή του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρήγορη Δημητριάδη, κατά των μέσων και των δημοσιογράφων τους Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Νικόλα Λεοντόπουλου και Χριστόφορου Κάσδαγλη, για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, επιζητώντας το ιλιγγιώδες ποσό των 950.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αγωγή του Γ. Δημητριάδη κατά της ΕφΣυν, των Reporters United και Θανάση Κουκάκη απορρίφθηκε προφανώς στο σύνολό της από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς χάρη στη δημοσιογραφική δουλειά αυτών των μέσων αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Τα σχετικά ρεπορτάζ για την υπόθεση των υποκλοπών και πάλι δεν προσάπτουν καμία αυθαίρετη κατηγορία σε βάρος του ενάγοντα, απλά παραθέτουν τα στοιχεία που ανευρέθηκαν σχετικά με τα μολυσμένα μηνύματα Predator σε 11 αποδέκτες.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν δημοσιογράφοι άλλων μέσων, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης από την Καθημερινή και ο Τάσος Τέλογλου, οι οποίοι εξήραν τη δημοσιογραφική δουλειά των κατηγορούμενων και τη δεοντολογία τους, χαρακτηρίζοντας την αγωγή ως SLAPP (στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Διώξεις κατά δημοσιογράφων, όμως, δεν σημειώνονται μόνο δικαστικά και από ανθρώπους που θίγονται από τα ρεπορτάζ, αλλά ενίοτε και από τους ίδιους τους εργοδότες τους, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Απόλλωνα Λιακόπουλου. Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των συντακτών του Documento στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον Ιούνιο 2017 έως και τον φετινό Φλεβάρη, απολύθηκε αιφνιδίως από τον Κώστα Βαξεβάνη προ ολίγων ημερών, απόφαση που του γνωστοποίησε η λογίστρια του μέσου, αφού μάλιστα είχε κατασχεθεί ο υπολογιστής του γραφείου στο οποίο εργαζόταν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποσυνδεθεί από λογής πλατφόρμες (mail, facebook κτλ), με κίνδυνο τη διαρροή των προσωπικών του δεδομένων. Η αδικαιολόγητη και απροειδοποίητη απόλυση του δημοσιογράφου χαρακτηρίζεται ως εκδικητική από την Κατάληψη ΕΣΗΕΑ, καθώς ήρθε λίγες μέρες αφού ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να υπογράψει ανακοίνωση στήριξης προς το πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη, μετά από απαίτηση του τελευταίου, για φορολογικό πρόστιμο που έχει δεχτεί από την ΑΑΔΕ. Περί της εκδικητικής απόλυσης, ο Κ. Βαξεβάνης απάντησε με δημοσίευμα στο Documento, όπου λοιδορεί τον δημοσιογράφο ότι δεν εργαζόταν αλλά το 50% του χρόνου του κατέβαζε παράνομες ταινίες και παιχνίδια, με αποτέλεσμα να επιμολύνει μάλιστα το ηλεκτρονικό σύστημα του μέσου κ.ά. Όταν, όμως, συνάδελφος του Α. Λιακόπουλου από το Κουτί της Πανδώρας (έτερο μέσο του Κ. Βαξεβάνη), όπως περιγράφει ο ίδιος σε δημοσίευσή του, κάλεσε τον τεχνικό των μέσων για να ρωτήσει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση ήταν αρνητική. Η εργοδοσία αφού πληροφορήθηκε αυτή την κίνηση της δημοσιογράφου, η οποία είχε ζητήσει στη γενική συνέλευση των εργαζομένων την κινητοποίηση κατά της απόλυσης του Α. Λιακόπουλου, απέλυσε και αυτή! Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει και τις δύο απολύσεις και ζητά την ανάκλησή τους.

 

Τ. Α.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet