Μαζικές προσαγωγές είχαμε και πάλι την προηγούμενη Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πριν την πορεία για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Η γνωστή δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου που βρέθηκε σε μια από αυτές τις προσαγωγές και αντέδρασε στην παράνομη αυτή αστυνομική πρακτική, προσήχθη και αυτή. Η ίδια, μάλιστα, σε εκδήλωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων στην Αθήνα τη Δευτέρα που μας πέρασε, κατήγγειλε δημόσια ότι αφού αφέθηκε, δέχθηκε στις πέντε το πρωί ανώνυμο τηλεφώνημα, ότι την επόμενη φορά θα την κατεβάσουν στο τέταρτο υπόγειο της ΓΑΔΑ και θα την ξυλοκοπήσουν –τουλάχιστον.
Στη δε Θεσσαλονίκη είχαμε ακόμη μια φορά το φαινόμενο της μετατροπής σε σύλληψη με απαγγελία της κατηγορίας της διατάραξης της κοινής ειρήνης σε 112 προσαχθέντες από την πορεία της 6ης του Δεκέμβρη, χωρίς βέβαια ουδόλως να προκύπτει η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών περί της συμμετοχής τους σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες και της αποδοχής της τέλεσης αυτών από τον συμμετέχοντα, για να στοιχειοθετείται το πολύπαθο αυτό αδίκημα του άρθρου 189 του Ποινικού Κώδικα.
Προσήχθησαν δε οι περισσότεροι στην Αθήνα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μεταγωγών, όπως και άλλες φορές έχει συμβεί. Εξάλλου όλοι ενθυμούμαστε τις επιχειρήσεις σκούπα του Ξένιου Δία το 2012, όσο και προηγούμενα των οροθετικών, καθώς και τους ελέγχους των μέτρων κατά της πανδημίας πιο πρόσφατα, όπου ο τόπος της προσαγωγής ήταν ο ίδιος, η αμαρτωλή Πέτρου Ράλλη.
Παρόμοιες μαζικές προσαγωγές είχαμε και πριν ένα μήνα, πριν την πορεία για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, καθώς φαίνεται ότι μετά την αλλαγή του υπουργού Δικαιοσύνης πέρσι τον Ιούνιο και την υιοθέτηση του δόγματος της επιβολής του νόμου και της τάξης, όσο και της πάταξης της ατιμωρησίας, έχει για μια ακόμη φορά ανάψει το πράσινο φως για λήψη «αστυνομικών» μέτρων εναντίον των συναθροίσεων.
Τι σημαίνει «αστυνομικά» μέτρα; Εν πολλοίς μέτρα κινούμενα στο όριο του νόμου. Η προσαγωγή προβλέπεται από το πδ 141/1991 που καθορίζει τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσιακές ενέργειες των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανέλεγκτα κατ’ αρχήν από δικαστική αρχή. Οι αστυνομικές αρχές θεωρούν τρόπον τινά ότι η προσαγωγή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους και ότι μπορούν να τη χρησιμοποιούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια. Αν κάποιος δεν φέρει τη δέουσα περιβολή ή ασχημομιλήσει στο όργανο της τάξης, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο να προσαχθεί.
Τι σημαίνει αυτό; Μια ταλαιπωρία ωρών περί δήθεν εξακρίβωσης των στοιχείων ταυτότητας –ακόμη κι αν φέρεις ταυτότητα, δεν αρκεί, κατά την αστυνομία ελέγχεται η δικαστική σου ταυτότητα, δηλαδή αν διώκεσαι για κάτι. Για ώρες κατά το δοκούν. Ενίοτε συνδυάζεται και με σωματικό έλεγχο, σε σοβαρότερες περιπτώσεις με ξεγύμνωμα (για έλεγχο αν φέρεις επικίνδυνα αντικείμενα η επίσημη αιτιολογία) και σχεδόν πάντα, εκτός κάθε νομοθετικής πρόβλεψης, με καταγραφή του ονόματός σου σε ανεπίσημους καταλόγους υπόπτων, με βάση κατηγοριοποιήσεις πολιτικών πεποιθήσεων, κοινώς φακέλωμα.
Είναι όλα αυτά νόμιμα; Αν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες τέλεσης εγκληματικών πράξεων, μπορεί πράγματι η αστυνομία να σε προσάγει στο αστυνομικό τμήμα για την εξακρίβωση της πιθανότητας τέλεσης κάποιου αδικήματος. Στην περίπτωση αυτή δύναται επίσης να ενεργήσει και σωματική ή άλλη έρευνα αναγκαία για τον ίδιο λόγο. Δύναται, επίσης, να προσάγει κάποιον για έλεγχο της ταυτότητάς του, εφόσον δεν φέρει αποδεικτικά στοιχεία αυτής. Όλα τα παραπάνω για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, χωρίς να δημιουργείται οποιοσδήποτε αρχείο ή φάκελος για τον προσαγόμενο, μόνο για το λόγο αυτό.
Τα ανωτέρω έχουν πολλές φορές διευκρινισθεί, τόσο με αρκούντως επαρκή εγκύκλιο διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2005, όσο και πρόσφατα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας το Φεβρουάριο του 2021 (όπου μάλιστα διευκρινίστηκε ότι ο προσαγόμενος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα συμπαράστασης με δικηγόρο). Παρά ταύτα, η αστυνομική αρχή θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης συχνά προσαγωγής, έχει απόλυτο δικαίωμα να ενεργεί κατά το δοκούν, χωρίς έλεγχο.
Όταν δε αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και από τους αρμόδιους υπουργούς, τόσο από τον Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος το μόνο που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι να φορέσει την αστυνομική στολή, όσο και από τον αντιδικαιωματιστή υπουργό Δικαιοσύνης, το αποτέλεσμα είναι να προσάγονται και δικηγόροι, και να απειλούνται μάλιστα ανώνυμα.
Προληπτικές προσαγωγές, λοιπόν, δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει και αστυνομία χωρίς έλεγχο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο αστικής δημοκρατίας, που δεν θα παύσουμε να παλεύουμε για τη διατήρησή του.