Η επανάληψη της ψηφοφορίας για την αφαίρεση του ρόλου του εγγυητή από το καταστατικό που είχε ως στόχο τον πρώην αδιαφιλονίκητο ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, επιβεβαίωσε την προηγούμενη επιλογή, αυξάνοντας το ποσοστό από το 63% στο 80%. Η προσπάθεια του Γκρίλο να ακυρώσει το προηγούμενο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα του παλαιού καταστατικού να ζητήσει μια δεύτερη ψηφοφορία όχι μόνο απέτυχε, αλλά εξόργισε ακόμη περισσότερα μέλη. Ο αντίπαλός του, Τζουζέπε Κόντε, πέτυχε μια περιφανή νίκη, ενώ το σύνθημα στο μπλογκ του Γκρίλο «Να ξαναρχίσουμε τους αγώνες μας», δεν έπεισε. Τα μηνύματα του πρώην εγγυητή του Κινήματος μοιάζουν άλλοτε να αποδέχονται την ήττα και την αποχώρηση από το προσκήνιο, άλλοτε να προμηνύουν μια δικαστική μάχη για το σύμβολο.
Πάντως, ο Γκρίλο παραμένει τυπικά στέλεχος του Κινήματος. Για να διαγραφεί θα πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό, να επιδεικνύει «συμπεριφορές που βλάπτουν την εικόνα ή την πολιτική δράση του Κινήματος ή προωθούν άλλα κινήματα ή πολιτικά κόμματα», ή «συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από κακοπιστία και απρέπεια έναντι των άλλων μελών και εκλεγμένων». Μένει να δούμε αν οι αντίπαλοί του θα θελήσουν να ερμηνεύσουν ανάλογα τις ενέργειές του.
Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε διαμηνύει ότι «όποιος τολμήσει να εμποδίσει την πολιτική δράση του Κινήματος, θα βρει ένα ισχυρό φράγμα απέναντί του, ακόμη και νομικό». «Θα αναδείξουμε τη δημόσια ηθική, ενάντια σ’ αυτό το σύστημα των κομματαρχών και ενάντια στον κομματικό εκφυλισμό, για τον οποίο μιλούσε ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ», τονίζει.
Ελεύθερος πλέον από την ενοχλητική παρουσία του πρώην εγγυητή και με τη βοήθεια των στελεχών που τον στήριξαν για να απαλλαγούν από τον κανόνα των δύο θητειών, ο ηγέτης των 5 Αστέρων θεωρεί ότι μπορεί πλέον να θέσει όρους στους μελλοντικούς συμμάχους. «Όταν θα γίνουν εκλογές, στη λήξη της νομοθετικής περιόδου ή νωρίτερα, θα συζητήσουμε με τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για να συντάξουμε ένα σαφές και γενικά αποδεκτό πρόγραμμα». Από τις Βρυξέλλες μίλησε για «συνολικό έλλειμμα πολιτικής, έλλειψη ευρωπαϊκής ηγεσίας, καταστροφική κυβέρνηση Μελόνι», στέλνοντας μια επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπερτα Μέτσολα, με θέμα το αίτημα τα χρήματα που δαπανώνται για όπλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν έναν από τους βιομηχανικούς τομείς που βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση, την αυτοκινητοβιομηχανία. «Ελπίζω ότι θα υπογράψουν την επιστολή και οι Δημοκράτες, το Renew, οι Πράσινοι και όλοι εκείνοι που έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ευρωπαίοι δεν θέλουν νέα όπλα, πυραύλους και τεθωρακισμένα, αλλά εγγυήσεις για το μέλλον τους», εξηγεί. Παράλληλα, όμως, ο Κόντε δηλώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια δική της άμυνα, δική της πολεμική βιομηχανία, ενώ είναι υποχρεωμένη να ξοδεύει τα τεράστια ποσά για εξοπλισμούς που απαιτούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Φαίνεται ότι το Κίνημα 5 Αστέρων, χωρίς τον Γκρίλο πλέον, προσπαθεί να προωθήσει μια συζήτηση στην Ιταλία σχετικά με τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια προγραμματική συμφωνία του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, χωρίς όμως να παύει να τονίζει πόσο είναι αναξιόπιστη η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος που υπερψήφισε τη Φον Ντερ Λάιεν μαζί με τη Μελόνι. Δύσκολη συζήτηση, αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι να πείσει αυτός ο «προοδευτικός χώρος» τους μισούς ιταλούς πολίτες που δεν ψηφίζουν.