Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και η κατάλυση της Συρίας ως κρατικής οντότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και επιβεβαιώνει μια επίμονα αιωρούμενη υπόνοια στο παγκόσμιο μέτωπο.

Στο νέο κεφάλαιο του Μεσανατολικού δεσπόζει η πρόθεση του Ισραήλ να επεκταθεί εδαφικά και να εδραιωθεί δυναμικά στην περιοχή, ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανατροπής να βομβαρδίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας της Συρίας. Τουλάχιστον 500 βομβαρδισμοί μέσα σε λίγα 24ωρα, από τους οποίους δεν εξαιρέθηκαν εγκαταστάσεις στις παραθαλάσσιες επαρχίες Λαττάκεια και Ταρτούς, κοντά στις δύο βάσεις της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Η αιτιολογία είναι ότι τα πλήγματα αποσκοπούν στην καταστροφή στρατιωτικών υποδομών «που άφησε ο συριακός στρατός, για να μην πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών», όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Η ουσία είναι ότι επιδιώκεται η δημιουργία μιας ελεγχόμενης από το Ισραήλ ζώνης στη νότια Συρία, απαραίτητη «για την υπεράσπιση της ασφάλειάς μας», σύμφωνα πάντα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όσο για την «επίμονα αιωρούμενη υπόνοια», αυτή δεν είναι άλλη από την επιβεβαίωση ότι τα πολεμικά μέτωπα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή συνιστούν αλληλοσυμπληρούμενη στρατηγική επιλογή της Δύσης.

Όταν η Δαμασκός έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, ο Ντόναλντ  Τραμπ πανηγύρισε στο διαδίκτυο: «Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα του. Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ενδιαφερόταν πλέον να τον προστατεύσει. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη Ρωσία να βρίσκεται εκεί εξαρχής. Έχασαν κάθε ενδιαφέρον για τη Συρία εξαιτίας της Ουκρανίας, όπου σχεδόν 600.000 ρώσοι στρατιώτες κείτονται τραυματισμένοι ή νεκροί, σε έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να έχει ποτέ ξεκινήσει…».

Οι Ρώσοι, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη πριν ο Τραμπ εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, είχαν ελάχιστα περιθώρια να αποτρέψουν το συριακό «συμβάν». Είναι βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο αν επιχειρηθεί η εκδίωξη των δύο ναυτικών βάσεών τους στη Λαττάκεια και την Ταρτούς, κάτι που θα σήμαινε την αποκοπή της Ρωσίας από τη Μεσόγειο, όπως είναι ο στόχος της Δύσης πίσω από την ανατροπή του Άσαντ;

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στην Ανατολική Μεσόγειο. Η «σύντηξη» των πολεμικών μετώπων Ουκρανία – Μέση Ανατολή επιφυλάσσει δυσάρεστα νέα για την ειρήνη στο γεωπολιτικό τόξο που περιλαμβάνει την Ελλάδα. Η χώρα κινείται στην τροχιά των εξελίξεων στη Συρία, οι οποίες αλλάζουν το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο δυσμενέστερο, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Άγκυρας στη μεσανατολική κρίση.

Επισημαίνεται σχετικά ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, στις ενημερωτικές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη, άφησε να εννοηθεί ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος κατεβάζει ταχύτητα και άρα δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη στο ορατό μέλλον. «Παρακολουθούμε προσεκτικά τη διαμόρφωση του νέου γεωπολιτικού τοπίου», ήταν το μήνυμα. Και το συμπέρασμα: η προοπτική της προσφυγής στη Χάγη απομακρύνεται.

Μειδιάματα δικαίωσης στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ.

Και δηλώσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας από την κυβέρνηση σχετικά με τη Συρία.

Με το υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση που χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και εκφράζει την ελπίδα «να διασφαλιστεί άμεσα η ειρήνη και να αναδειχθεί δημοκρατική κυβέρνηση στη Συρία», την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της οποίας υποστηρίζει η χώρα μας, «ζητώντας παράλληλα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού και των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή».

Στη δική του ανακοίνωση, ο τομέας Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ εστιάζει στη «νέα κατάσταση υψηλής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή», κατάσταση που επιβάλλει στην Ελλάδα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Χωρίς υπεραπλουστεύσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα, η χώρα, «από τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες» οφείλει να δράσει καταλυτικά για να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση στη Συρία ενός νέου αυταρχικού καθεστώτος.

Την ίδια προτροπή διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, που επιπλέον εκτιμά ότι με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών υποστηριζόμενες από την Τουρκία δεν διαφαίνεται δημοκρατική προοπτική για τη Συρία.

Το Γραφείου Τύπου το ΚΚΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η επικράτηση των τζιχαντιστών στη Συρία «είναι ένας ακόμη “κρίκος στην αλυσίδα” των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί στη Μέση Ανατολή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και του Ισραήλ, σε συνέχεια της σφαγής του λαού της Παλαιστίνης, των επιθέσεων κατά του λαού του Λιβάνου, της στοχοποίησης του Ιράν».

Το Δίκτυο Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της Νέας Αριστεράς εστιάζει διαφορετικά. Στην ανακοίνωσή του «καταδικάζει τη σπουδή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου από σύρους πολίτες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ακολουθώντας το κακό παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, παρά την προτροπή του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για στήριξη στον δοκιμαζόμενο συριακό λαό.

«Η κατάρρευση ενός αυταρχικού καθεστώτος δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η δύναμη που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ είναι μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση με βεβαρημένο ιστορικό στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας. Η Συρία έχει υποστεί τεράστια καταστροφή των υποδομών της και το μεγαλύτερο προσφυγικό ξερίζωμα των σύγχρονων χρόνων. Το σταμάτημα παροχής βοήθειας στον προσφυγικό πληθυσμό θα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός ο πληθυσμός. Η απόφαση στο ζήτημα του ασύλου των σύρων πολιτών είναι ακραία υποκριτική, αν ληφθεί υπόψη το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Καλούμε σε στήριξη του συριακού λαού και σε στήριξη όσων προσφύγων συνεχίσουν να καταφθάνουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση προστασίας».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet