Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα
Με φόντο τη λαμπερή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της πόλης, το πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων υπόσχεται να κάνει τις γιορτές μοναδικές για όλους. Η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο, γιορτινό σκηνικό με εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, που προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια για όλους, υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις και ξεναγήσεις, και φυσικά, εντυπωσιακές εορταστικές εκδηλώσεις για τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, την Παραμονή Χριστουγέννων και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Συναυλία με κάλαντα και τραγούδια Χριστουγέννων
Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι, κάλαντα και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν: η Ορχήστρα και Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών και του ΚΕΜΦΑ (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγιαννάκης). Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης. Μουσική Διεύθυνση: π. Ζαφείριος Κουτελιέρης. Συμμετέχουν: Γυναικεία Χορωδία Πατησίων «Ευτέρπη», ψάλλει ο Χορός του Ψαλτικού Διδασκαλείου «Σύναγμα».
Δωρεάν είσοδος με δελτία εισόδου. Διάθεση δελτίων εισόδου στο δίκτυο της Ticket Plus και στο ταμείο του θεάτρου δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης.
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στις 12μ, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
«Η Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου
Η μαγεία της Νυχτερίδας, του διαχρονικά γιορτινού αριστουργήματος του Γιόχαν Στράους του νεότερου, ζωντανεύει στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», για 10 μόνο παραστάσεις. Η διάσημη οπερέτα παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη και ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Σκουρλέτη, ενώ ο διακεκριμένος μαέστρος, Μίλτος Λογιάδης, αποδίδει τη μουσική του Στράους, αναδεικνύοντας τόσο τα κωμικά όσο και τα λυρικά στοιχεία του έργου, δίνοντας έμφαση στη ζωντάνια και τη θεατρικότητά τους. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Μια φάρσα του παρελθόντος, μια μυστική συνάντηση και ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο εκδίκησης συνθέτουν το σκηνικό της πιο διάσημης βιενέζικης οπερέτας του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Καθώς το ένα βαλς διαδέχεται το άλλο, στη διάρκεια ενός λαμπερού χορού όπου ρέει άφθονη η σαμπάνια, οι πρωταγωνιστές παραδίνονται στη διονυσιακή τρέλα της μουσικής· αλλάζουν ταυτότητα, μπλέκονται σε παρεξηγήσεις, φλερτάρουν χωρίς δισταγμό, εξαπατούν και εξαπατώνται.
»Η φαντασμαγορία των μπαλέτων, το μεθυστικό βαλς, η σαμπάνια που αφθονεί, οι αφηγήσεις για εξωτικά μέρη και οι ερωτικές φαντασιώσεις συνθέτουν ένα τοπίο απελευθέρωσης, ερωτισμού και ελαφράς ασυδοσίας. Η Νυχτερίδα είναι μια τολμηρή εξερεύνηση της έννοιας της ελευθερίας, της ατομικότητας, της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και της αέναης αναζήτησης του νοήματος. Πετώντας πάνω από τους γιορτινούς δρόμους της Αθήνας, η Νυχτερίδα μάς προσκαλεί σε μια νύχτα γεμάτη μουσική, χορό και όνειρα», συμπληρώνει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και δημιουργός.
Διανομή: Άιζενσταϊν: Δημήτρης Πακσόγλου. Ροζαλίντε: Άννα Στυλιανάκη (19, 21, 23, 26/12, 3/1) / Χρύσα Μαλιαμάνη (20, 22, 25, 27/12, 4/1)
Αντέλε: Δήμητρα Κωτίδου (19, 21, 23, 26/12, 3/1) / Άννυ Φασσέα (20, 22, 25, 27/12, 4/1). Φάλκε: Γιώργος Ιατρού (19, 21, 23, 26/12, 3/1) / Αντώνης Κορδοπάτης (20, 22, 25, 27/12, 4/1). Άλφρεντ: Αντώνης Κορωναίος (19, 21, 23, 26/12, 3/1 ) / Βασίλης Καβάγιας (20, 22, 25, 27/12, 4/1). Πρίγκιπας Ορλόφσκι: Ειρήνη Καράγιαννη (19, 21, 23, 26/12, 3/1) / Μαρίτα Παπαρίζου (20, 22, 25, 27/12, 4/1), Φρανκ: Γιώργος Παπαδημητρίου (19, 21, 23, 26/12, 3/1) / Νικόλας Ντούρος (20, 22, 25, 27/12, 4/1), Μπλιντ: Νικόλας Μαραζιώτης, Ίντα: Μαρία Κατριβέση, Υπασπιστής: Αλέξανδρος Χαζάπης, Στο ρόλο του Φρος ο Χριστόφορος Σταμπόγλης, Χορός: Γιαν Άγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra), Αλίκη Γεωργίου, Σοφία Μαρκάκη, Έλενα Ράγγου
Στις 21, 22 (στις 6.30μμ), 25, 26 & 27/12, 3 & 4/1, στις 8μμ, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Δώρος Δημοσθένους «Retrospectiva»
Ο εκρηκτικός περφόρμερ, μαζί με την πενταμελή μπάντα του ετοιμάζει μια αξέχαστη βραδιά στην οποία θα ξαναζήσουμε το κέφι και τη χαλαρότητα μιας εποχής ξεχασμένης, τότε που η μουσική και ο χορός ήταν ο πιο σημαντικός τρόπος διασκέδασης. Με άκρως εορταστική διάθεση, ο Δώρος Δημοσθένους μας ταξιδεύει στα 60’s και στα 70’s, χωρίς να αποκλείονται και επιτυχίες άλλων δεκαετιών. Ο Δώρος Δημοσθένους είναι ένας εξαιρετικός ερμηνευτής. Δεν υπάρχει είδος μουσικής το οποίο δε μπορεί να τραγουδήσει. Στις εμφανίσεις του ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις και έχει πάντα ένα σταθερό και ενθουσιώδες κοινό. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Σπανός, η Νανά Μούσχουρη, η Λένα Πλάτωνος, ο Λουκιανός Κελαηδόνης, ο Νίκος Κυπουργός, ο Μιλτος Λογιάδης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και πολλοί άλλοι. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες ελληνικές σκηνές και θέατρα αλλά και σε μεγάλα θέατρα του Λονδίνου. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για μια υπέροχη παραμονή Χριστουγέννων.
Την Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων, στις 7.30μμ, στην Πλατεία Συντάγματος.
Ουρανία Γκάσιου, Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου
Η οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου, πιστή στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο ραντεβού της, προσκαλεί το κοινό στη μεγάλη αίθουσα με τους επιβλητικούς ̶ και υποβλητικούς ̶ ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου. Από το εορταστικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν συνθέτες όπως ο Μπαχ και ο Χέντελ, ή έργα ταιριαστά για την περίσταση, όπως το Κοντσέρτο των Χριστουγέννων του Κορέλλι. Παρών δηλώνει αυτή τη φορά και ο Γιόχαν Κάσπαρ Φίσερ με τη σουίτα του Ουρανία (γραμμένη θαρρείς ειδικά για την οργανίστα μας). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η σολίστ μάς οδηγεί σε πιο εναλλακτικά μονοπάτια, με ρυθμούς τάνγκο, μουσικές κινηματογραφικές και, όπως πάντα, πολλές, αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο και κάλαντα.
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Μουσικές στην αυλή του Βασιλιά Ήλιου
Ο Ζαν-Μπατίστ Λιλί συνέθεσε το Τe Deum του (Te Deum σε ντο μείζονα, LWV 55) ένα μεγάλο μοτέτο για ορχήστρα και διπλή χορωδία, στα 1684. Τρία χρόνια αργότερα, θέλησε να το παρουσιάσει στον Λουδοβίκο ΧΙV, με αφορμή την ανάρρωσή του από τραυματισμό που είχε σε μάχη. Κατά τη διάρκεια πρόβας, ο συνθέτης τραυμάτισε το πόδι του χτυπώντας το με ένα κοντάρι (το οποίο χρησιμοποιούσε για μπαγκέτα) σε βαθμό που έπαθε γάγγραινα και εντέλει πέθανε. Λίγα χρόνια μετά, ο Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ συνέθεσε το δικό του Τe Deum (Te Deum σε ρε μείζονα, H. 146), για να τιμήσει τη νίκη των στρατευμάτων του Λουδοβίκου σε μάχη κατά τη διάρκεια ενός από τους πολλούς πολέμους στους οποίους συμμετείχε η Γαλλία στα τέλη του 17ου αιώνα. Τα δύο αυτά Τe Deum, γραμμένα για χορωδίες, σολίστ και ορχήστρα, αντιπροσωπεύουν όσο τίποτε άλλο τον «χρυσό αιώνα» της Γαλλίας, με την απολυταρχία του Βασιλιά-Ήλιου στο απόγειό της, παράλληλα με το πνευματικό κίνημα που οδήγησε στο Διαφωτισμό και στη Γαλλική Επανάσταση. Η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου, μέσα από πολύχρονη ενασχόληση και δουλειά σε βάθος, έχουν ξεκλειδώσει τα μυστικά αυτού του ιδιαίτερου μουσικού είδους, γεγονός που εγγυάται ότι τα έργα της συναυλίας θα ακουστούν στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου με τον ήχο και τη μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει.
Συντελεστές: Francesca Lombardi Mazzulli (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Juan Sancho (τενόρος), Γιάννης Φίλιας (τενόρος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με όργανα εποχής. Και η Χορωδία της ΕΡΤ. Μαέστρος χορωδίας - μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου.
Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.