Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, ο κυκλώνας Σίντο, με ανέμους 220 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα που υπερέβαιναν τα 6 μέτρα, ισοπέδωσε το νησί του Ινδικού Ωκεανού Μαγιότ, στην είσοδο του Καναλιού της Μοζαμβίκης, που ανήκει στη Γαλλία και απέχει 8 χιλιάδες χιλιόμετρα από το Παρίσι. Οι πάμφτωχοι κάτοικοι του νησιού είδαν να καταστρέφεται η λιγοστή περιουσία τους, ως επί το πλείστον άθλιες παράγκες, κάτω από τα συντρίμμια των οποίων θάφτηκαν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι.

Η οργάνωση της βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι αποστάσεις τεράστιες, αλλά και από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη να επιληφθεί της δραματικής κατάστασης.

Το νησί Μαγιότ, η φτωχότερη περιφέρεια της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεωγραφικά ανήκει στις νήσους Κομόρες και παρέμεινε γαλλικό με ένα δημοψήφισμα του 1974, ενώ τα υπόλοιπα νησιά του αρχιπελάγους είχαν διαλέξει την ανεξαρτησία κατά 95%. Η έκτασή του είναι 375 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με καταγεγραμμένους 320 χιλιάδες κατοίκους, αποτελεί, όμως, προορισμό μεταναστών από τα υπόλοιπα νησιά, που φθάνουν στις ακτές του με επισφαλείς βάρκες, μαζί με μετανάστες από άλλες χώρες της Αφρικής, επειδή εκεί, παρά την ανεργία που αγγίζει το 70% και έναν δείκτη φτώχειας στο 85%, καθώς και μεγάλη εγκληματικότητα και ανασφάλεια, φαίνεται να υπάρχει «πλούτος», σε σχέση με τα άλλα τρία νησιά του αρχιπελάγους. Κατά συνέπεια, το νησί είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο. Υπολογίζονται κάπου 723 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με τον μισό πληθυσμό να έχει ηλικία κάτω των 17 χρόνων.

Η Γαλλία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για απελάσεις ανηλίκων, ενώ ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει διαλύσει την ενότητα των νησιών, με τα διαφορετικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 1974. Το Μαγιότ είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη γεννητικότητα σε Γαλλία και Ευρώπη και, λόγω αυτού του γεγονότος, ο Μακρόν έχει αναστείλει το ius soli, δηλαδή το δικαίωμα απόκτησης γαλλικής ιθαγένειας με τη γέννηση σε γαλλικό έδαφος, περιορίζοντάς το στα παιδιά που έχουν Γάλλους γονείς.

Οι υποδομές ήταν σε κακή κατάσταση ήδη προ κυκλώνα, με μεγάλη έλλειψη σχολείων και νοσοκομείων, ενώ μετά τον κυκλώνα υπάρχουν πολλές περιοχές χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και συνεχώς έρχονται ειδήσεις για νεκρούς από την πείνα και τη δίψα. Αυξάνονται και οι φόβοι επιδημιών, ενώ πριν από λίγους μήνες στο νησί υπήρχε επιδημία χολέρας.

Το 2023, η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει κατασταλτικές μεθόδους για να εκδιώξει τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής. Όμως, η δικαιοσύνη εμπόδισε την κατεδάφιση των παραγκών και τα άλλα νησιά δεν δέχτηκαν να πάρουν πίσω τους πολίτες τους. Στις προεδρικές εκλογές του 2022, το 59% είχε ψηφίσει υπέρ της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υποβάθμιση του νησιού και για την κατάσταση των κατοίκων του, δήλωσε ότι θα το επισκεφτεί στις προσεχείς μέρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πρόθεσή της να συμπαρασταθεί επίσης στους κατοίκους του νησιού, ενώ ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για ολιγωρία στην οργάνωση και στην αποστολή βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς την «περιφρονητική και ανίκανη».

Οι μετανάστες, που αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα, το 45% του πληθυσμού, είναι εκτεθειμένοι περισσότερο στην πείνα, στη δίψα, στις επιδημίες και κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των παραγκών τους.

 

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet