Η πορεία του Χουάν Φερ Κιντέρο στη κορυφή του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαιρου
«Στην Ελ Σοκόρο μάς έλειπαν πάντα δύο πράγματα, χρήματα και φόβος. Βάζαμε πάντα τον εαυτό μας μπροστά στις αντιξοότητες. Πέρασα δύσκολες στιγμές με την οικογένειά του το 2024, στο τέλος ένα τρόπαιο ηπειρωτικού πρωταθλητή και πάλι. Το έκανα πριν με τη Ρίβερ, τώρα με τη Ράσινγκ, που είναι δύο μεγάλες ομάδες». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Χουάν Φερνάντο Κιντέρο, τον κολομβιανό αρχηγό της αργεντίνικης Ρασίγκ που μετά από 31 χρόνια κατέκτησε το Κύπελλο Νότιας Αμερικής νικώντας τη βραζιλιάνικη Κρουζέιρο.
Για τον Χουάν Φερνάντο Κιντέρο διαβάζουμε στο “Γεωγραφόμπαλο” (που έγινε και βιβλίο του κύπριου δημοσιογράφου Χάρη Μιλτιάδους από τις Εκδόσεις Ρίζες): «Τα παιδικά χρόνια του Χουαν-Φερ Κιντέρο θα μπορούσε να είναι προϊόν μυθοπλασίας. Γεννημένος στο Σαν Χαβιέρ, μία από τις 16 κοινότητες του Μεντεγίν, μεγάλωσε σε γειτονιές που για να παίξεις μπάλα στα 90s χρειαζόσουν κότσια και να το λέει η καρδιά σου. Μπορεί τα φωτεινά χρώματα, από τις επιγραφές και τα γκράφιτι να συνθέτουν το σκηνικό, όμως η διακίνηση ναρκωτικών, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και ο πόλεμος συμμοριών σου έδινε μια καθαρή γεύση λατινοαμερικάνικης ανασφάλειας.
Επίσης αν νομίζετε πως αυτή την ανθρωπογεωγραφία τη συναντά κανείς μόνο στις φαβέλες του Σάο Πάουλο ή στα μισογκρεμισμένα μπλοκ της Σιουταδέλλα του Μπουένος Άιρες, η Κολομβία και το Μεντεγίν έρχονται να σε θυμίσουν πως δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχει επίσης την ίδια εντυπωσιακή εικόνα, αφού βρίσκεται στην κοιλάδα Αμπουρά, τη φυσική λεκάνη απορροής του ποταμού που φέρει το όνομα της πόλης, Μεντεγίν. Μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες κοιλάδες της Κολομβίας στην περιοχή των Άνδεων που αριθμεί περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο Χουαν Φερνάντο σε ηλικία δύο ετών χάνει τον πατέρα του, ο οποίος εξαφανίζεται. Ο Χάιμε Ενρίκε Κιντέρο έφυγε από το σπίτι με προορισμό τη δουλειά του (στρατιωτικός) και δεν επέστρεψε ποτέ! Η μητέρα του έψαχνε τον άντρα της για εβδομάδες. Μέχρι που την ειδοποίησε ένας γείτονας. Είχε πάει στο ταχυδρομείο για να φέρει τα γράμματα της γειτονιάς και υπήρχε γράμμα που αφορούσε τον εξαφανισμένο από τον στρατό και τους οικείους του Χάιμε.
Ο Χάιμε Κιντέρο σταμάτησε το ποδόσφαιρο για να ενταχθεί στα 23 του στον στρατό για να ζήσει την οικογένεια του. Υπηρετούσε στο 31ο Τάγμα στην Ουράμπα, μια συνοριακή περιοχή στην Κολομβία που περνά μέσα από τη ζούγκλα και φτάνει στον Παναμά. Εκεί όπου δραστηριοποιούνταν διακινητές και αντάρτες (μαινόταν εμφύλιος). Μία έντονη διαφωνία του με τον Στρατηγό Εντουάρντο Ζαπατέιρο έγινε η αφορμή να δώσει εντολή μαζί με έναν άλλο νεοσύλλεκτο, να επιστρέψει πίσω στο Μεντεγίν, με ένα λεωφορείο, περνώντας από πολύ επικίνδυνα σημεία της ζούγκλας. Μετά από εννέα χρόνια, η οικογένεια κίνησε αγωγή κατά του δημοσίου, ωστόσο το Διοικητικό Δικαστήριο Αντιόκειας δεν έδωσε βάση στην αξίωση.
Όταν ο Χουάν έγινε οκτώ χρονών τον εντοπίζει και του προτείνει να παίξει ποδόσφαιρο, ο Χόρχε Τσούτσο Μπεντανκούρ. Ο Τσούτσο προπονούσε μια τοπική ομάδα, σε επίπεδο ακαδημιών με το όνομα Πόνι. Ο Τσούτσο μπορεί να μην είχε το μεγάλο όνομα στη χώρα ως ανιχνευτής ταλέντων, αλλά ήταν εξαιρετικός σε αυτό. Θα παίξει ποδόσφαιρο για πρώτη φορά σε ομάδα ενταγμένη στην Κολομβιανή Ομοσπονδία, το 2006, σε ηλικία 13 ετών. Η τοπική και αγαπημένη του Ενβιγάδο τον υποδέχθηκε ζεστά για να την ενισχύσει στον Πανκολομβιανό τουρνουά ακαδημιών. Αποτέλεσμα; Η Ενβιγάδο το κατέκτησε και κορυφαίος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Χουαν-Φερ Κιντέρο.
Τα εφηβικά του χρόνια δεν ήταν τα πιο εύκολα. Το ποδόσφαιρο παρ' όλα αυτά ήταν, η σανίδα σωτηρίας, το αποκούμπι και η διέξοδος από τις κακοτοπιές. Ένα χρόνο αργότερα θα ‘ρθει και η κλήση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στη Βραζιλία.
H Πόρτο περίμενε πως θα γινόταν ο νέος Χάμες Ροδρίγες και θα έβγαινε η επένδυσή της 40 εκατομμυρίων που έκανε το 2014. Στόχος των Δράκων να τον πουλήσουν κάπου διπλά. Η αλήθεια να λέγεται... δεν ήταν κακή στρατηγική».
Στο τελικό κόντρα στη Κρουζέιρο αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στον αστράγαλο, αλλά συνέβαλε με τη δημιουργικότητα του στη νίκη και στην κατάκτηση της κούπας μετά από 31 χρόνια για τον σύλλογο. Στον ημιτελικό απέναντι στην Κορίνθιανς, σκόραρε δις και οδήγησε την ομάδα του στον τελικό. Ο Χουανφέρ έγραψε ιστορία μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ με Κολομβιανούς που κατέκτησαν Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα.