Η Γαλλία απέκτησε τελικά κυβέρνηση. Ο Μπαϊρού, τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τον σχηματισμό της, την οποία κατέκριναν ομόφωνα τα κόμματα της Αριστεράς (του Νέου Λαϊκού Μετώπου). Τόσο για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και στάση του διδύμου Μακρόν – Μπαϊρού, που για μια ακόμη φορά αγνόησαν τα αποτελέσματα της κάλπης του Ιουνίου που ανάδειξαν την Αριστερά ως τη μεγαλύτερη σχετικά κοινοβουλευτικά δύναμη, όσο και για τη σύνθεσή της, από την οποία προκύπτει εμφανώς η επιρροή της Άκρας Δεξιάς –είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι σκληρές δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου Ξαβιέ Μπερνάρ εναντίον αυτής της εξέλιξης και είναι ο λόγος για την απόρριψη της πρότασης να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Είναι φανερό ότι η επιβίωση και το μέλλον της νέας κυβέρνησης θα οφείλεται στην ανοχή του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.

Στην κυβέρνηση μετέχουν περίπου τα μισά μέλη της κυβέρνησης Μπερνιέ, 18 από τα 35, παραμένοντας είτε στη θέση τους, είτε μετακομίζοντας σε άλλο υπουργείο. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, η Ελίζαμπεθ Μπορν που έγινε γνωστή με την επιβολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέσω της προσφυγής στον αντισυνταγματικό νόμο 49.3 και ο Μανουέλ Βαλς –επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ– γνωστός και αυτός για τις θέσεις του κατά των μεταναστών και των εργατικών δικαιωμάτων, ανέλαβαν χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση, της Παιδείας η πρώτη και των Υπερπόντιων Νήσων ο δεύτερος. Φαίνεται πως ο Μανουέλ Βαλς κρίθηκε «ικανός» για να «ανορθώσει το νησί Μαγιότ από τον κυκλώνα Σιντό που το έπληξε πριν λίγες ημέρες −μάλιστα το πρώτο μέτρο που ανακοινώθηκε ήταν η επιβολή 14ωρης εργασίας στο νησί. Μπορν και Βαλς φέρονται από τα ΜΜΕ να ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα –με το οποίο όμως εδώ και χρόνια δεν έχουν καμία σχέση− και αυτό ως δείγμα τάχα ευρύτητας της νέας κυβέρνησης. «Πρόκειται για μια κυβέρνηση των φαντασμάτων και των ηττημένων … μακριά από τους νέους, τα κοινωνικά προβλήματα και την οικολογία», όπως επισημαίνει ο Φαμπιέν Ρουσέλ από το ΚΚΓ. Ο Ολιβιέ Φορ, γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τονίζει: «Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, αλλά μια προβοκάτσια». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και η εκπρόσωπος των Οικολόγων. Η δε εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μ. Πανότ, είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει μόνο ένα μέλλον. Την πρόταση μομφής».

 

Θα επιβιώσει από μια πρόταση μομφής η νέα κυβέρνηση;

 

Η πρόταση μομφής που ανέφερε η εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας φαίνεται ότι θα κατατεθεί πολύ σύντομα –στα μέσα Ιανουαρίου. Έτσι ο νέος πρωθυπουργός θα βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση. Θα μπορέσει να κρατηθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις; Προφανώς, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση του Εθνικού Συναγερμού, της Άκρας Δεξιάς. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας θα προχωρήσουν στην κατάθεση της πρότασης μομφής. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν την έχει προαναγγείλει λέγοντας στην εφημερίδα Παριζιέν: «Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στη διάρκεια της γενικής πολιτικής συζήτησης και θα ζητήσουμε κατ’ αρχάς να γίνει ψηφοφορία για να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας ή όχι». Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, την πρόταση μομφής θα υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

 

Ο Μακρόν στο στόχαστρο

 

Με την πρότασή του αυτή ο Μελανσόν στοχεύει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά κυρίως τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και όχι στο μακρινό 2027. Όμως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι να εξαναγκαστεί ο Μακρόν σε παραίτηση και η δεύτερη να παραιτηθεί αυτοβούλως. Ο Μακρόν, ωστόσο, έχει πρόσφατα δηλώσει ότι «δεν παραιτούμαι, θα ολοκληρώσω το έργο μου». Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας ακολουθεί την τακτική πρόκλησης πολιτικού αδιεξόδου, ελπίζοντας πως καμία κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την πρόταση μομφής μέχρι το καλοκαίρι του 2025…

«Αναπόφευκτα, λοιπόν, ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα αντέξει να διορίζει κάθε τρεις μήνες νέο πρωθυπουργό», δήλωσε ο Μελανσόν στις εφημερίδες Ελ Παΐς (Ισπανία) και Ρεπούμπλικα (Ιταλία). Οι Ανυπότακτοι πιστεύουν, ιδιαίτερα ο στενός κύκλος του Μελανσόν, πως το καλοκαίρι θα δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα –coup de tonnerre. «Η αποχώρηση Μακρόν είναι αδύνατο να μην πραγματοποιηθεί, γιατί με την παραίτηση Μπαϊρού, ο βασιλιάς θα εμφανιστεί γυμνός». Με το πνεύμα αυτό, το κόμμα έχει κινητοποιηθεί σε όλους τους τομείς και έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική καμπάνια: «μέσα από αυτή τη φρενήρη δράση των μελών του κόμματος, η Ανυπότακτη Γαλλία έχει κερδίσει το στοίχημα της εκλογικής ετοιμότητας για την κρίσιμη ώρα που θα προκηρυχτούν προεδρικές εκλογές», αναφέρει η εφημερίδα Τριμπιούν.

 

Το σχέδιο δράσης της Ανυπότακτης Γαλλίας

 

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος υπάρχει πίνακας με κουτάκια δράσης και χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων όπως τις προβλέπουν –ή το επιθυμούν– τα ανώτατα στελέχη της Ανυπότακτης Γαλλίας. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, «ο Μακρόν παραιτείται τον Μάρτιο του 2025. Τον Απρίλιο, ο Μελανσόν θα βρίσκεται στο Ελιζέ. Τέλος Απριλίου διαλύεται η Βουλή και τον Μάιο η Ανυπότακτη Γαλλία θα έχει 400 βουλευτές». Πίσω από αυτό το αρκετά διασκεδαστικό σενάριο κρύβεται και μια αλήθεια. Η επιχείρηση της Ανυπότακτης Γαλλίας να επιβάλει στους συμμάχους της του Νέου Λαϊκού Μετώπου την ατζέντα της για τη προεδρία. Δηλαδή, υποψήφιο και πρόγραμμα. Εξάλλου, είναι σαφές το κάλεσμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν προς τους αριστερούς που έχουν διαφωνήσει «να έρθουν ξανά στο σπίτι τους».

Είναι φανερό ότι ο Ζ.Λ. Μελανσόν επικεντρώνεται στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν –κατ’ αυτόν– το 2025. Όμως, οι άλλες δυνάμεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου απαντούν πως δεν μπορούν να περιορίσουν τη δράση τους στα όρια των προσωπικών φιλοδοξιών του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας. Θεωρούν, αντίθετα, πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει την ιστορική ευθύνη της συνέχισης των κοινωνικών αγώνων και της διεύρυνσης της συμμαχίας με τα συνδικάτα και τα κινήματα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επίθεση στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Γι’ αυτό καλούν σε συστράτευση και αγώνα για την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet