«Ματαρόα στον ορίζοντα»

 

Συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του 2025 η φιλόδοξη παράσταση μουσικού θεάτρου «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και μουσική Νίκου Κυπουργού.

Πρόκειται για συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με το Εθνικό Θέατρο και παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του πλοίου «Ματαρόα», που μετέφερε Έλληνες διανοούμενους στη Γαλλία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια νέα μουσικοθεατρική μυθοπλασία, εμπνευσμένη από τα ιστορικά γεγονότα και τη σχέση τους με το σήμερα. To έργο σε πρώτη παρουσίαση ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2024 και για είκοσι μία παραστάσεις έως και τις 12 Ιανουαρίου 2025. Προβάλλει τις κατακερματισμένες μνήμες μιας χώρας με τραυματικό παρελθόν στην οθόνη ενός δυστοπικού παρόντος. Το πλοίο-θρύλος υπόσχεται μια ονειρική έξοδο. Μια έξοδο αναγκαία για κάποιους, άβολη και μάταιη για άλλους, αμφίβολη για όλους. Άνθρωποι σε αέναη μετακίνηση μέχρι τελικής πτώσεως, φυγάδες ενός σαπισμένου κόσμου, περιμένουν το πλοίο για έναν τόπο που υπόσχεται δικαιοσύνη και επιτρέπει τα όνειρα. Κληρονόμοι της ήττας και της ακύρωσης των ονείρων, στοιχειωμένοι στο «μεταξύ» των κόσμων, κολλημένοι στο άχρονο, περιμένουν με τη σειρά τους την ελπίδα ενός ταξιδιού, το λυτρωτικό μέλλον, την άφιξη στη γη της ελευθερίας. Το πεδίο για την ουτοπία παραμένει ανοιχτό, μόνο που ο ορίζοντας είναι άδειος, χωρίς σημάδι. Πού βρίσκεται σήμερα η Γη της Επαγγελίας; Υπάρχει ακόμα; Και, αν ναι, ποιοι είναι αυτοί που θα επιβιβαστούν στην κιβωτό της ελευθερίας;

Το πλοίο «Ματαρόα» απέπλευσε από την Ελλάδα τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου του 1945. Στην πιο δύσκολη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, τις παραμονές του Εμφυλίου, μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό διώξεων και φόβου, ο φιλέλληνας Οκτάβιος Μερλιέ, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με τον υποδιευθυντή Ροζέ Μιλλιέξ, διαβλέποντας τις δυσοίωνες πολιτικές εξελίξεις φυγάδευσε τη νεότερη πνευματική ελίτ της Ελλάδας στο Παρίσι μέσω του θεσμού των υποτροφιών του γαλλικού κράτους. Το βρετανικό καράβι «Ματαρόα», που κατά μία εκδοχή σημαίνει, στα πολυνησιακά, «γυναίκα με μεγάλα μάτια», ενώ κατά άλλες υποδηλώνει τη διορατικότητα, την ανησυχία, την ελπίδα, το να είσαι ζωντανός, πήρε μαζί του 125 νέους Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες για να τους γλιτώσει από τη «λευκή τρομοκρατία» που ξεκίνησε μετά τα Δεκεμβριανά. Μεταξύ τους, οι Κορνήλιος Καστοριάδης, Κώστας Παπαϊωάννου, Μιμίκα Κρανάκη, Κώστας Αξελός, ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος, οι φοιτητές αρχιτεκτονικής Εμμανουήλ Κινδύνης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Αθανάσιος Γάττος, Κωνσταντίνος Μανουηλίδης, Νικόλας Χατζημιχάλης, Γιώργος Κανδύλης, Πάνος Τσολάκης, Τάκης Ζενέτος, ο κινηματογραφιστής Μάνος Ζαχαρίας, ο γλύπτης Μέμος Μακρής, η γλύπτρια και συγγραφέας Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο ζωγράφος Ντίκος Βυζάντιος, ο μουσικός Δημήτρης Χωραφάς, ο τεχνοκριτικός Άγγελος Προκοπίου, οι γιατροί Ανδρέας Γληνός και Ευάγγελος Μπρίκας, η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου, η ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, ο ποιητής Ανδρέας Καμπάς, οι φιλόλογοι Εμμανουήλ Κριαράς και Σταμάτιος Καρατζάς, και πολλοί άλλοι.

Το ανήσυχο αυτό «πολύτιμο φορτίο» θα αναζητούσε διέξοδο σωτηρίας στα γαλλικά πανεπιστήμια και, αργότερα, θα άλλαζε με τα έργα του την πορεία της σκέψης, της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά. Τώρα, ογδόντα χρόνια μετά, τι; Για πού; Και γιατί;

Το κείμενο είναι της Έλσας Ανδριανού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν, την κίνηση η Σταυρούλα Σιάμου και τον σχεδιασμό φωτισμών ο Νίκος Βλασόπουλος. Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια είναι η Ελεάνα Τσίχλη, ενώ την ιστορική έρευνα και τη δραματουργική συνεργασία ανέλαβε η Ελίτα Κουνάδη.

Τους ρόλους της παράστασης ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Αγγελική Στελλάτου, Γιάννης Εγγλέζος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ελίτα Κουνάδη, Μάριος Κρητικόπουλος, Λένα Μποζάκη, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Περικλής Σιούντας, Αντιγόνη Φρυδά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μαρίνος Γαλατσινός (κλαρινέτο, σαξόφωνο), Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης (κοντραμπάσο), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Χαρούλα Τσαλπαρά (πιάνο).

Τελευταίες παραστάσεις στις 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ (Κυριακή στις 7.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 

Φίλιππος Πλιάτσικας 30 χρόνια

 

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ «Θα ανθίσουμε πάλι», ο Φίλιππος Πλιάτσικας παρουσιάζει μια αναδρομή σε τραγούδια τριών δεκαετιών, μαζί με φωτεινούς συνοδοιπόρους που συνδέθηκαν μαζί του δισκογραφικά κι όχι μόνο.

Ήταν Γενάρης του 1995 όταν με επιμονή ο Μάνος Ξυδούς έπεισε τον Φίλιππο Πλιάτσικα να πλησιάσει το μικρόφωνο και να τραγουδήσει. Όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει «…μέχρι τότε έβλεπα μικρόφωνο και καθόμουν στα 15 μέτρα μακριά…». Έναν χρόνο μετά, ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία με τη φωνή του, με το τραγούδι «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο» μια και η Μάρω Βαμβουνάκη που υπογράφει τους στίχους έθεσε ως προϋπόθεση να το τραγουδήσει ο Φίλιππος. Με αυτό το τραγούδι πήρε το χρίσμα του ερμηνευτή και εμπλουτίζει εδώ και τρεις δεκαετίες το soundtrack της ζωής μας.

Για πρώτη φορά ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα συνυπάρξει στη σκηνή με τον ιδιοφυή τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά. Θα έχει δίπλα του την υπέροχη Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που συνδέθηκε όσο καμία άλλη με τα τραγούδια του. Μαζί του και η καθηλωτική Νατάσσα Μποφίλιου. Και βέβαια ο πιο παλιός αγαπημένος φίλος και συνοδοιπόρος του, που δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτήν τη γιορτή, ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ιδιαίτερη χαρά και τιμή η παρουσία του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη στο πιάνο, σε μια απρόσμενη σύμπραξη έκπληξη που τη συναντάμε και στο νέο άλμπουμ «Θα ανθίσουμε πάλι»

Η σύμπραξη του Φίλιππου Πλιάτσικα με τους εκπροσώπους της ραπ κοινότητας, Ζωγράφο, Lobo αλλά και τον παλιότερο Mc Yinka, ολοκληρώνει αυτόν τον κύκλο μιας βαθιάς αγάπης για έναν μεγάλο και οικουμενικά συμπεριληπτικό μουσικό κόσμο, από έναν καλλιτέχνη που τα τραγούδια του έγιναν μέρος της ζωής μας. Kαλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός.

Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, στις 9μμ, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).

 

 

«Μετά τον Σοστακόβιτς…»

 

 

Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Σνίτκε, πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Σοστακόβιτς, έργα γραμμένα στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετή περίοδο 1973-1983, μια περίοδο που λειτούργησε ως προθάλαμος της μετάβασης της χώρας στην τότε επερχόμενη και ίσως μεγαλύτερη -από πλευράς σημασίας- πολιτική αλλαγή που συνέβη στη σύγχρονη ιστορία, την περεστρόικα. Μέσα σε αυτή την τόσο ταραγμένη και αβέβαιη περίοδο, μια νέα τότε γενιά δημιουργών, βρίσκει τη φωνή της, έχοντας ταυτόχρονα απορροφήσει τις διδασκαλίες του παρελθόντος αλλά και ποικιλόμορφες νεοτεριστικές τάσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Άλφρεντ Σντίτκε, ο συνθέτης που κατέχει το «ρεκόρ» του πιο πολύ παιζόμενου και ηχογραφούμενου συνθέτη του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Δύο αριστουργήματά του, καθώς και τα συγκλονιστικά τραγούδια του Σοστακόβιτς διευθύνει ο πάντα ευφάνταστος αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με την αρωγή των διακεκριμένων καλλιτεχνών Ηλία Σδούκου στη βιόλα και της μεσόφωνου Μαρίας Κατσούρα.

Τα έργα: Alfred Schnittke: Κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα | Dmitri Shostakovich: Έξι ποιήματα της Μαρίνα Τσβετάγιεβα, για κοντράλτο και ορχήστρα δωματίου, έργο 143α | Alfred Schnittke: Σουίτα «Γκόγκολ», από τη σκηνική μουσική για το θεατρικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής» (διαμόρφωση: Γκ. Ροτσντεστβένσκι)

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

 

Μήδεια Χουρσουλίδου «Απόψε φίλα με»

 

 

Η Μήδεια Χουρσουλίδου υποδέχεται το νέο έτος με την παράσταση «Απόψε φίλα με», αφιερωμένη στους μεγάλους λαϊκούς μας συνθέτες της χρυσής δεκαετίας του ’50 - ’60 μαζί με μια πενταμελή ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών. Τη σπουδαία ερμηνεύτρια θα τιμήσουν με την παρουσία τους τρεις εκλεκτοί ερμηνευτές, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η υπέροχη Αφεντούλα Ραζέλη και ο Βασίλης Σαλταγιάννης. Η μουσική επιμέλεια είναι της κιθαρίστριας και συνθέτριας, Αρετής Κοκκίνου. Συντελεστές της παράστασης: Αρετή Κοκκίνου: κιθάρα - φωνή, Μιχάλης Καζανάς: μπουζούκι, Δημήτρης Παπαδάμης: ακορντεόν, Σωκράτης Γανιάρης: τύμπανα - κρουστά, Χάρης Μπουτσελάκης: μπάσο. Τη βραδιά παρουσιάζει η δημοσιογράφος: Αριάδνη - Σοφία Κούρη.

Επιμέλεια - οργάνωση Παραγωγής: Νίκος Διαμαντής.

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 9μμ, στο Major Seven Music Stage.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet