Με ορίζοντα πλέον το φθινόπωρο γα τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, κινούνται όλοι οι παίκτες στο Κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια του προβλήματος, καθώς στις απευθείας συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί οι δύο ηγέτες έχουν καταγράψει σημαντικότατες συγκλίσεις στο περιουσιακό, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η συζήτηση για την πτυχή του εδαφικού.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού βρέθηκε στην Τουρκία, όπου είχε σημαντικές συναντήσεις τόσο με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με τον ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κυπριανού εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το κλίμα που συνάντησε στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς η αίσθηση που αποκόμισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είναι ότι η Άγκυρα επιθυμεί λύση στο Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η Άγκυρα στηρίζει τις προσπάθειες του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ στις συναντήσεις που έγιναν συζητήθηκαν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στα οποία η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να προβεί σε υποχωρήσεις.

Στα μέσα στης εβδομάδας την Τουρκία επισκέφθηκε, ατύπως, και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς όπου, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες  συζήτησε με τον ομολογό του την πτυχή των εγγυήσεων. Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συζήτησαν επί συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσαν οι δύο πλευρές. Όπως φαίνεται η φόρμουλα πάνω στην οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν θα εμπλέκει, με κάποιο τρόπο, στην πτυχή της ασφάλειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κινητικότητα και σε επίπεδο Ευρώπης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην Άγκυρα βρέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης με την 'Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν,  όπου είχαν συναντήσεις με τον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν –εκτός των άλλων- και για το Κυπριακό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις έγινε ειδική συζήτηση για το Κυπριακό με την Επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής να δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να δουν σύντομα μια δίκαιη και περιεκτική λύση.

Πρώτη φορά… στεφάνι

Τις θετικές εξελίξεις και το καλό κλίμα στο Κυπριακό ήρθε να αμαυρώσει η παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία στο ετήσιο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Α και Β Γεωργίου Γρίβα Διγενή.  Είναι η πρώτη φορά που πρέσβης της Αθήνας παρευρίσκεται στο μνημόσυνο του Γρίβα Διγενή, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο στο νησί.  Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό με δεδομένο ότι η τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου στο συγκεκριμένο πόστο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Νίκου Κοτζιά, ενώ φαντάζει απίθανο μια τέτοια κίνηση να έγινε χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Στέλλα Βρεττού
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet