Ο ευρωβουλευτής της Ντι Λίνκε Φάμπιο Ντε Μάζι, μιλάει στην «Εποχή» για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και την πολιτική της Μέρκελ σχετικά με το μεταναστευτικό.Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης Πώς βλέπεις την άνοδο της Αριστεράς στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου; Μπορεί να δημιουργήσει την ελπίδα για μια αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο;Φοβάμαι ότι η αλλαγή μπορεί να είναι πολύ αργή, για να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την κατάρρευση. Είναι πολύ ενθαρρυντικό βέβαια το ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου κάνουν μια στροφή προς την Αριστερά. Αλλά στις χώρες όπου η σοσιαλδημοκρατία έχει προδώσει τον σκοπό της, όπως στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία, βλέπουμε ότι η στροφή γίνεται προς τα δεξιά. Η προσφυγική κρίση είναι ένα πραγματικό τεστ αντοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λιτότητα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και τους φόβους που έχουν οι κοινωνικά εξαθλιωμένοι με την μετανάστευση. Χωρίς φορολογία του πλούτου, πολιτικές αναδιανομής, και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην στέγαση και την εκπαίδευση, δεν θα διαχειριστούμε την πρόκληση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε έναν χρόνο στην κυβέρνηση. Πως αποτιμάς την πορεία του μέχρι σήμερα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που αμφισβήτησε την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο προσπαθεί σκληρά για να μεταρρυθμίσει το κράτος, να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα, και να θωρακίσει τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων τάξεων από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η τρόικα ενάντια στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, το μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Η ομοσπονδιακή Ευρώπη του κ. Σόιμπλε Σε ένα κρίσιμο σημείο τω�� διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, βλέπουμε ότι η σκληρή πλευρά των δανειστών προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εναντίον της Ελλάδας. Χαρακτηριστική ήταν η στάση που ακολούθησε ο Σόιμπλε στο Νταβός. Ποια η εκτίμησή σου;Ο Σόιμπλε δεν έχει τελειώσει. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, αλλά κάτω από τη γερμανική ηγεσία. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει μια πολιτική, όπου ο Νότος θα είναι ουσιαστικά ένα εργαστήριο για τις γερμανικές εξαγωγές στην παγκόσμια οικονομία. Όμως, μια γερμανική Ευρώπη απαιτεί την απώλεια της δημοκρατικής κυριαρχίας, εφόσον η ευρωζώνη δεν ανακάμψει με την λιτότητα. Προκειμένου να διατηρήσει το κόστος για τη γερμανική Ευρώπη χαμηλά, και να αναγκάσει την Ιταλία και την Ελλάδα σε υποταγή, ο Σόιμπλε θέλει η ευρωζώνη να μικρύνει. Το σχέδιο του είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό δεν έχει αλλάξει.
Έχεις υπογράψει στο κάλεσμα για την ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα γίνει στην Μαδρίτη 19-21 Φεβρουαρίου, ενάντια στην λιτότητα και για την οικοδόμηση μιας πραγματικής δημοκρατίας. Για ποιο λόγο το έκανες;Επειδή χρειαζόμαστε ένα «σχέδιο Β» για να σπάσουμε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όλοι βλέπουμε ότι καταστρέφουν τους λαούς της Ευρώπης. Δυστυχώς, η πολιτική δεξιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία ή την Ουγγαρία, έχει καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να την απειλήσουμε με ρήξη. Αν δεν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραχωρεί μόνο στο Σίτι του Λονδίνου -όπως έγινε με την εκστρατεία για το Brexit, ή στη δεξιά για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κοινωνική ανάγκη -όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία, πρέπει να κινητοποιηθούμε.
Τι δυνατότητες αντίστασης στη λιτότητα θεωρείς ότι υπάρχουν σήμερα στην Ευρωζώνη;Δυστυχώς δεν είναι πολλές, αφού η ΕΚΤ μπορεί να στραγγαλίσει οικονομικά κάθε κυβέρνηση αν αρνηθεί να περικόψει κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις.
Καθήκον η αμφισβήτηση της Μέρκελ Πως είναι η κατάσταση στην Γερμανία; Υπάρχει η αίσθηση ότι η Μέρκελ γίνεται όλο και πιο υποχωρητική απέναντι στις ακροδεξιές πιέσεις της AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) και του Pegina.Η Μέρκελ δεν είναι «Μητέρα Τερέζα». Θέλει να εκσυγχρονίσει τη Γερμανία και το εργατικό δυναμικό της μέσα από την μετανάστευση, και η προσφυγική κρίση της παρέχει μια τέλεια ευκαιρία. Τα συνδικάτα ανησυχούν, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις ήδη πιέζουν για την εξαίρεση των προσφύγων από τους κατώτατους μισθούς. Παράλληλα, η Μέρκελ φαίνεται ότι έχει υποτιμήσει το μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης, και τις συνέπειες της βοήθειας που δίνει η Δύση στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία για να τροφοδοτεί το χάος και τον τρόμο στην Συρία. Τώρα είναι πολύ λίγες οι χώρες, που η Γερμανία έχει εξωθήσει σε αυτοκαταστροφική λιτότητα, οι οποίες είναι πρόθυμες να τη βοηθήσουν. Αν η Μέρκελ δεν καταφέρει να μοιράσει τους πρόσφυγες πιο ομοιόμορφα σε ολόκληρη την Ευρώπη, να διευρύνει τα δικαιώματά τους, και να επενδύσει στη στέγαση και την εκπαίδευση, η ένταξη θα αποτύχει και η ακροδεξιά μπορεί να εκμεταλλευτεί τους φόβους των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι καμία αριστερή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υπάρξει στη Γερμανία για χρόνια. Επομένως, είναι καθήκον μας να αμφισβητήσουμε την Μέρκελ για τη χαοτική μεταναστευτική πολιτική της, και να απαιτήσουμε οι πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν για την υποστήριξη των αδερφών μας προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.