
Ένα νέο, δυνατό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, τους αγρότες και, φυσικά, τους μισθωτούς, του εργαζομένους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, θα αποτελέσει η νέα γενική, πανελλαδική, εικοσιτετράωρη απεργία της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, καθοριστικό ρόλο στη συνέχιση και ενίσχυση –ή μη- των κινητοποιήσεων και των μπλόκων θα διαδραματίσει η στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί απέναντι στην προωθούμενη κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή στη νέα εικοσιτετράωρη απεργία θα είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται στις μεγάλες πόλεις της χώρας να υπάρξει παρουσία αγροτών με τρακτέρ. Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, τόσο στην απεργία όσο και στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός του κόσμου της εργασίας και, φυσικά, των επαγγελματικών ομάδων, που θίγονται ευθέως από τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι προσπάθειες των σωματείων επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν των φορέων που, μαζί με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ΠΑΣΕΓΕΣ, αποφάσισαν την πραγματοποίηση της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στις 4 Φεβρουαρίου: «Στην ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των επαγγελματικών και επιστημονικών κλάδων και φορέων με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διατυπώθηκε η σαφής θέση για ένα αρραγές και κοινό διεκδικητικό μέτωπο. Οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν τη συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, και τον προγραμματισμό δράσεων δημοσιοποίησης της αντίθεσης τους στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι φορείς διατύπωσαν την απαίτηση τους για άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, προκειμένου να ζητήσουν την έναρξη πραγματικού διαλόγου για το ασφαλιστικό», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν ενόψει της απεργίας.
Το ανακοινωθέν, σημειωτέον, συνυπογράφουν οι: ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας, η Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο Πανελλήνιας Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, η Ένωση Διαιτολόγων Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών.
Στην εικοσιτετράωρη απεργία της Πέμπτης, πέραν των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, μαζί με τους μισθωτούς και τους εργαζομένους στο Δημόσιο, φαίνεται ότι θα συμπορευτούν μεγάλες ομάδες αγροτών. Μετά την προ ημερών ακύρωση των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, σε αρκετά από τα συντονιστικά των μπλόκων που έχουν στηθεί στις εθνικές οδούς όλης της χώρας, οι συμμετέχοντες έχουν εκφράσει τη βούληση να γεμίσουν με τρακτέρ και τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
Οι βουλές του «κουαρτέτου»Το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, μετά την απεργία;. Η απάντηση «κρύβεται» πίσω από τη στάση που θα κρατήσουν, απέναντι στην ισχύουσα κυβερνητική πρόταση, οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου», που θα βρίσκονται στην Αθήνα για την αξιολόγηση των προτεινόμενων μέτρων.
Εάν οι «θεσμοί» εκφραστούν θετικά, τότε ενδέχεται η κυβερνητική πρόταση, με μικρές βελτιώσεις, να φτάσει -και να περάσει- από το ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς μεγάλες απώλειες για το κυβερνητικό «μπλοκ». Εφόσον, όμως, οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» ζητήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα και περικοπές, «εδώ και τώρα», στις συντάξεις, τότε το πολιτικό «θερμόμετρο» αναμένεται να ανέβει επικίνδυνα, προκαλώντας ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.
Νάσος Χατζητσάκος