CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Ο κ. Μητσοτάκης όπως φάνηκε, έχει τακτική που κατά τη γνώμη του τον οδηγεί στην κυβέρνηση. Θα ασκεί αντιπολίτευση οξεία, θα τροφοδοτεί συνθήκες πόλωσης, αλλά έως εκεί. 

Ενώ αύριο αρχίζουν οι συζητήσεις με τους δανειστές στην Αθήνα, σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλά άγνωστα ή και συγκεχυμένα δεδομένα, πίσω μας αφήσαμε μια εβδομάδα που με δύο ουσιαστικές συζητήσεις στη Βουλή διαμορφώθηκε, σε μεγάλο βαθμό, το πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το επόμενο διάστημα, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, το προσφυγικό μπαίνει σε νέα φάση με τις πιέσεις και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας να πυκνώνουν επικίνδυνα.

 

Επιδιώκεται ισορροπία

 

Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν όλα τα μέρη των θεσμών θα έχουν ενιαίες θέσεις. Εξάλλου, μέχρι πριν λίγες μέρες δεν ήταν σαφές αν θα αρχίσουν, καθώς το ΔΝΤ δεν αποφάσιζε να στείλει αντιπρόσωπο και χρειάστηκε να πεισθεί από τους Ευρωπαίους. Τόσο στο τελευταίο Γιούρογκρουπ όσο και στις μέχρι τώρα διαρροές για τις απόψεις των διαφόρων μερών δεν υπήρχαν ενιαίες απόψεις. Το ΔΝΤ διέρρεε μεν αλλά επισήμως αρνιόταν ότι θα θέσει στο τραπέζι, π.χ., θέμα περικοπής συντάξεων 15% ή εργασιακά και μάλιστα απελευθέρωση των απολύσεων ή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που εικάζει ότι θα υπάρξει το 2016 αλλά κυρίως το 2017-2018.

Από την πλευρά της Κομισιόν επιδιώκεται να βρεθεί μια ισορροπία. Ο κ. Μοσκοβισί, που εργάστηκε για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αύριο, δήλωσε, ωστόσο, ότι οι «συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος» τονίζοντας ότι στο Γιούρογκουπ της 11/2 θα πρέπει να υπάρχει πρόοδος. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι επικεφαλής μπορεί να βρεθούν τις επόμενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας την αξιολόγηση». Πιο σημαντικό είναι το απόσπασμα των δηλώσεών του ότι «η επιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν και με επιτυχία την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσουμε με θετικό πνεύμα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

 

Αναζητείται συμφωνία

 

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με θετικότερα οικονομικά δεδομένα στα ντοσιέ της και αυτό, ελπίζει, ότι θα αφαιρέσει το έδαφος από την επιθετικότητα του ΔΝΤ ή και άλλων. Αυτό αφορά την πορεία του ΑΕΠ, αλλά κυρίως την πορεία των εσόδων, καθώς με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ περίπου το 2015, αντί -0,25% του ΑΕΠ που είχε προϋπολογισθεί, η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016 αλλά και για το διάστημα 2017-2018 θα είναι πιο εύκολη. Μια κατ’ αρχάς συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη αυτής της περιόδου, εξάλλου, ανοίγει και την πόρτα για συμφωνία στο Ασφαλιστικό.

 

Το προσφυγικό στο τραπέζι

 

Ποια όμως η σπουδαιότητα του ελληνικού ζητήματος σήμερα στην Ευρώπη; Η συνεχής επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος, που απειλεί ευθέως ακόμα και την ύπαρξη της ΕΕ, μετατοπίζει αλλού τον άξονα του ενδιαφέροντος και των πολιτικών ηγεσιών και των πολιτών. Καθώς το προσφυγικό πρόβλημα, μάλιστα, μεταφέρεται στην καρδιά της Ευρώπης, την Γερμανία, είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι ο κύριος εμπνευστής και καθοδηγητής της πολιτικής που επιβάλλεται στην Ελλάδα έχει άλλες -και πιο σοβαρές- περισπάσεις. Μάλιστα, το προσφυγικό που διαταράσσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Γερμανία, έχει μια σοβαρή πτυχή που εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Αργά ή γρήγορα τα δύο αυτά ζητήματα θα μπουν μαζί στο τραπέζι. Θα ήταν, όμως, πολύ βιαστικός όποιος καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η διασύνδεση ευνοεί, αντικειμενικά και υποχρεωτικά, την ελληνική πλευρά. Ότι, δηλαδή, το γεγονός ότι έρχεται το ελληνικό ζήτημα, πλέον, σε δεύτερη ή και ακόμη πιο πίσω θέση στην ατζέντα για τους Γερμανούς αυτό θα σημαίνει χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής έναντι συμφωνιών για το προσφυγικό. Οι απειλές και πιέσεις που ασκούνται ήδη στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ανεξάρτητα αν δεν συμμετέχει σ’ αυτές η γερμανική κυβέρνηση, είναι ωστόσο το κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθεί η Ελλάδα να «συμβάλει» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Φυσικά τίποτα δεν είναι εύκολο για κανέναν. Η ΕΕ δεν έχει ενιαία άποψη και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αφενός του κ. Τζ. Πιτέλα, εκπροσώπου της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, που υποστηρίζει ότι «θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση, παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της» και αφετέρου του Βέλγου υφυπουργού που πρότεινε να κρατήσουμε στην Ελλάδα, σε στρατόπεδα, 400.000 πρόσφυγες!

 

Η τακτική του κ. Μητσοτάκη

 

Στην πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή ο νέος πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να διαμορφώσει την τακτική του κυρίως έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων πάρα να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος, ιδίως σε ένα σοβαρό θέμα όπως το ασφαλιστικό. Αυτό που συνολικά μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις θέσεις που ευθέως ή καλυμμένα νεοφιλελεύθερες, εξέφρασε απευθύνεται σε ένα στενό κομμάτι της κοινωνίας, και σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, τα οποία δεν είναι πλειοψηφικά. Ίσως για πρώτη φορά το κόμμα της συντηρητικής παράταξης παραμελεί λαϊκά κομμάτια της κοινωνίας στα οποία παραδοσιακά είχε ικανή επιρροή. Χάθηκε ή κλονίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης; Φαίνεται ότι τώρα παραιτείται από το να την ανακτήσει.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης όπως φάνηκε, έχει τακτική που κατά τη γνώμη του τον οδηγεί στην κυβέρνηση. Θα ασκεί αντιπολίτευση οξεία, θα τροφοδοτεί συνθήκες πόλωσης, αλλά έως εκεί. Δεν επιδιώκει τη σύγκρουση ως το τέλος, δεν θέτει ζήτημα εκλογών, παρά το ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης, π.χ. για το ασφαλιστικό, προσφέρονται. Ακολουθεί την πολιτική του ώριμου φρούτου, συσπειρώνοντας τη φθορά της κυβέρνησης όχι μόνο για μεγάλα ζητήματα, που απορρέουν από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, αλλά και τις πλήθος μικρές και μεσαίες ασυνέπειες ή λάθη της κυβέρνησης.

Πώς πρέπει, λοιπόν, να αντιδράσει η κυβέρνηση; Μα, ακριβώς, να εξουδετερώσει αυτό το σχέδιο της ΝΔ. Δηλαδή, να περιορίσει τα μικρά και μεσαία λάθη και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στο παράλληλο πρόγραμμά της. Όσο αυτό δεν γίνεται, τότε το σχέδιο Μητσοτάκη έχει τύχη.

 

Παύλος Κλαυδιανός

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet