rigas

Ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και οι αντιδράσεις απέναντι στο ασφαλιστικό κλιμακώνονται, η κυβέρνηση καλεί τους φορείς να συμμετέχουν στο διάλογο καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας αναλύει το ρόλο του κόμματος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τη θέση του στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου

Ενώ οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό συνεχίζονται, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τις συντάξεις.  Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς του σχεδίου της κυβέρνησης και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από κοινωνικές ομάδες;

Θα αποτελούσε πλήρη ανακολουθία και ασέβεια προς την ιστορία να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις και τους αγώνες του κόσμου της εργασίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι αντιδράσεις του λαού γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και πολιτικής σπέκουλας. Είναι παράδοξο και υποκριτικό να αποθεώνουν τώρα τις διαδηλώσεις εκείνοι που το καλοκαίρι ωρύοντο υπέρ του «ναι» και εκλιπαρούσαν για την υπογραφή μιας οποιασδήποτε συμφωνίας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες καπήλευσης, δεν θα   αρνηθεί ένα από τα ουσιαστικότερα μέσα αγώνα όλων όσων θέλουμε να εκπροσωπεί. Δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά σύμμαχοι του κινητοποιημένου ελληνικού λαού και των διεκδικήσεών του, απέναντι στις παράλογες και απάνθρωπες απαιτήσεις που προβάλλουν γνωστοί νεοφιλελεύθεροι κύκλοι.

Η συμφωνία του Ιουλίου εμπεριέχει πολλά στοιχεία πολιτικής που δεν μας εκφράζουν, δεν ανήκουν στην σκέψη της Αριστεράς, κι αυτό μας γεννά δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά υλοποιούμε τη συμφωνία, όπως δεσμευτήκαμε να κάνουμε. Η ίδια δέσμευση, όμως, ισχύει και για τους θεσμούς, οφείλουν κι εκείνοι να σεβαστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Στην περίπτωση του ασφαλιστικού, εν προκειμένω, η μνημονιακή υποχρέωση μιλά για μικρότερη συνταξιοδοτική δαπάνη επί του ΑΕΠ και όχι κατ’ ανάγκη για μία ακόμα περικοπή των συντάξεων

Στόχος τους η αποσταθεροποίηση

 

Σε ορισμένες ανοιχτές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν εντάσεις, την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση ασκεί κριτική λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπειρε ανέμους θα θερίσει θύελλες. Πώς θα συνεχιστεί ο διάλογος με την κοινωνία;

Άκουγα εχθές τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον κ . Χατζηδάκη, να μεταφέρει την άποψη του κόμματός του ότι για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές «ευθύνεται η λεβέντικη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ». Τα κόμματα που έχουν την πιο βαριά ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα, έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας ασκούν κριτική ότι σπείραμε ανέμους! Πέρα από την προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, θα ήθελα να σημειώσω ότι μεμονωμένα -και τις πιο πολλές φορές κατευθυνόμενα- σκηνικά έντασης σε ανοικτές μας εκδηλώσεις δεν θα μας κάνουν να φύγουμε από το τραπέζι του διαλόγου. Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για διαβούλευση αρκετό καιρό πριν την κατάθεσή του στη Βουλή και ζήτησε από την πρώτη στιγμή συνεννόηση και αντιπροτάσεις. Δεν παρουσίασε το νομοσχέδιο ως το ιερό κείμενο που δεν επιδέχεται αλλαγών. Όσο συντομότερα υπάρξει διάλογος, λοιπόν, τόσο το καλύτερο.  Η άρνηση συνάντησης για συζήτηση με τον πρωθυπουργό μιας χώρας δεν συνιστά ιδιαίτερα αποδοτική συμπεριφορά.

 

Κατά τη γνώμη σου αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι η αριστερή παρένθεση, από οργανωμένα συμφέροντα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εντός και εκτός της χώρας;

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ξεκίνησε να διακινείται από τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής μας ένα χρόνο πριν. Έκτοτε οι ίδιοι αμετανόητοι κύκλοι το διακινούν και το συντηρούν τακτικά, ενισχύοντας δε την προπαγάνδα τους σε χρονικές περιόδους που η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν έχουν μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις να πάρουν.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση το κλίμα αποσταθεροποίησης που επιχειρείται και πάλι να δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι πλέον προφανές ότι τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν συνεχίζει την πολιτική μηδενικής διαπραγμάτευσης των προκατόχων της και θα επιθυμούσαν διακαώς μια αλλαγή στη σύνθεσή της. Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν πριν από τέσσερις μόλις μήνες, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι υπαρκτή και ασφαλής και οι θιασώτες αυτών των σεναρίων θα κουραστούν να απογοητεύουνται.

 

Ένα από τα μείζονα ζητήματα είναι το προσφυγικό και η μεταναστευτική πολιτική. Τι πρέπει να γίνει, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα, ανατρέποντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται;

Το προσφυγικό δράμα έχει φέρει την ΕΕ και την Ευρώπη στο σύνολό της μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα αλλάξει ριζικά κατεύθυνση, επιστρέφοντας σε στοιχειώδεις αξίες και ιδεώδη όπως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, είτε θα επιστρέψει σε πολύ σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας παρελκυστικής και εξαιρετικά επιθετικής προσέγγισης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν περιορίζονται στις λεκτικές υπερβολές αλλά υψώνουν φράχτες, καταργώντας στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι πολιτικές ηγεσίες που υποχωρούν στην πίεση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού ανοίγουν ορθάνοιχτα την πόρτα στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό.

Ο κίνδυνος της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ακροδεξιάς είναι υπαρκτός, αν οι αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν οργανωθούν και δεν συγκρουστούν με τις πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση των κοινωνιών, με λογικές και πρακτικές ξενοφοβίας και ρατσισμού. Αποτελεί γεγονός ότι όπου η αριστερά δεν έχει λόγο, η ακροδεξιά αποκτά ρόλο. Η σύγκρουσή μας λοιπόν, πρέπει να είναι διαρκής και συντονισμένη, με στόχο την  αλλαγή των δυσμενών συσχετισμών σε διεθνές επίπεδο.

Για την προστασία των αδύναμων

Ασκείται κριτική πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι-ΑΝΕΛ καθυστερεί στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Ωστόσο, αυτό ήταν το κύριο πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Γιατί καθυστερεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε προεκλογικά πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις πολιτικές λιτότητας. Το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές και στο σύνολό του ως είχε. Πέρα από αυτό, μέσα στη διαδικασία για την προστασία των αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας, συμπεριλαμβάνεται και η έκβαση της διαπραγμάτευσης στα ανοικτά ζητήματα που έχει η συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό μπορεί να χρωματίσει ένα ομολογουμένως δύσκολο και σκληρό ζήτημα με πιο θετικά ή πιο αρνητικά στοιχεία. Εξαρτάται, λοιπόν, και από τη διάθεση των εταίρων μας να υλοποιήσουν τη συμφωνία που κάναμε ή όχι.

Αναγνωρίζω και εγώ ότι υπάρχουν τομείς άσκησης πολιτικής έξω από το μνημόνιο και τους στενούς δημοσιονομικούς κορσέδες, όπου μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Πρόκειται ουσιαστικά για τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως αυτά των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Χωρίς εις βάθος αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένη κοινωνική μεροληψία και στόχευση, χωρίς την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανόρθωσης της κοινωνίας και μετασχηματισμού του κράτους στην κατεύθυνση ενός κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου παραδείγματος, δεν είναι δυνατή η προστασία των αδύναμων και λεηλατημένων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

 

Η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική έχει αναδείξει πολύ ζητήματα αλληλεγγύης. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ενεργά στα δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Πώς πρέπει να συνεχιστεί αυτό το έργο και η εμπειρία να επηρεάσει και την κυβερνητική πολιτική;

Από το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε σωστά το βάθος της επερχόμενης τότε κρίσης και στάθηκε αλληλέγγυα και συνεργατικά απέναντι σε κομμάτια της κοινωνίας που θέλησαν να οργανώσουν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, δομές ανθρωπιάς και υποστήριξης. Από την πρώτη ακόμα περίοδο της διακυβέρνησής της, η κυβέρνηση ίδρυσε ειδικό, αυτοτελές χαρτοφυλάκιο για την κοινωνική αλληλεγγύη και μάλιστα το πρώτο νομοθέτημά της –που χαρακτηρίστηκε από μερίδα των θεσμών ως μονομερής ενέργεια- αφορούσε τη συγκρότηση και χρηματοδότηση μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως την επιδότηση ενοικίων, ρεύματος, σίτισης κα.

Προφανώς, η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Η ανέχεια εξακολουθεί να είναι διάχυτη γύρω μας και αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για ακόμα περισσότερες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης -τόσο αυτοοργανωμένων από την κοινωνία, όσο και ως αποτέλεσμα πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου. Ωστόσο, στρατηγικός μας στόχος ήταν και παραμένει η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, πέρα και πάνω από το επίπεδο της προσπάθειας που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα για να δώσουμε ανάσες σε μια καθημαγμένη κοινωνία. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν υποκαθιστά τη στόχευσή μας για τη συνολική ανασυγκρότηση ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε υποκαθιστά το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έργο που έχει να επιτελέσει σχετικά με το ζήτημα.

 Για ένα κόμμα ενεργών μελών

 

Το κόμμα προετοιμάζεται για συνέδριο, ύστερα και από τη διάσπαση του περασμένου καλοκαιριού. Με ποιες διαδικασίες εξασφάλισης συμμετοχής και διαλόγου; Ποιοι είναι οι στόχοι;

Ζούμε σε εποχές πολύ δύσκολες και απαιτητικές. Για να πετύχει το πολύ δύσκολο εγχείρημα που αναλάβαμε χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων με αίσθημα ευθύνης. Η περίοδος μέχρι το Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους και όλες μας να διαμορφώσουμε τη νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ επί της συγκυρίας και να περιγράψουμε το μέλλον. Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος.

Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα  κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό, όχι περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά φιλόξενο σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Ένα κόμμα που θα εμπνέει τους πολίτες να ενταχθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία του πολιτικού σχεδίου. Δεν θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών, αλλά ενεργών μελών που θα καταθέτουν προτάσεις και θα συνδιαμορφώνουν κάθε στιγμή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα αντάξιο της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, των προσδοκιών και των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet