hatzimihali

Στον Πειραιά μια ακόμα δομή κοινωνικής αλληλεγγύης έχει προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Πειραιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2015 και εξυπηρέτησε, σύμφωνα με στοιχεία του, 292 ασθενείς από το άνοιγμά του ως τον Ιανουάριο του '16, που προσήλθαν είτε για ραντεβού με γιατρούς είτε για φάρμακα.

Βασική πεποίθηση των εθελοντών και αλληλέγγυων που συγκρότησαν το Κοινωνικό Ιατρείο, ήταν και παραμένει ότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και η πρόσβαση τους στις δημόσιες δομές φροντίδας πρέπει να γίνεται χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς. Αποτελεί μια αυτοοργανωμένη δομή κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχει στόχο να παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους ανθρώπους, Έλληνες και μετανάστες, που λόγω κρίσης, εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στην υγεία, ανεργίας και αποκλεισμών έχουν χάσει την πρόσβασή τους ή αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες δομές υγείας. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στην Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, συλλέγοντας φάρμακα και ρούχα για τους προσφύγων που καταφθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά της χώρας.

 

Ένα ακόμα παράδειγμα αλληλεγγύης και χειραφέτησης

 

Οι εθελοντές του ιατρείου ξεκινώντας αυτήν την προσπάθεια δεν ήταν βέβαια μόνοι. Το παράδειγμα άλλων κοινωνικών ιατρείων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει χώρους χειραφέτησης, συλλογικών διαδικασιών και διεκδίκησης, αποτέλεσαν έμπνευση για όσους συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Στην κατεύθυνση μάλιστα αυτή, το Κοινωνικό Ιατρείο προσπαθεί να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης, επαφής και ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματα τους στην υγεία και τις δυνατότητες πρόσβασής τους στις δημόσιες δομές φροντίδας. Για αυτό και προτρέπει τους ασθενείς να απευθυνθούν στα ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία του Πειραιά, αλλά και να έρθει σε επικοινωνία με τους φορείς αυτούς για καλύτερη συνεργασία. Είναι, άλλωστε, στην αντίληψη του ότι οι χώροι αλληλεγγύης δεν πρέπει, αλλά ούτε και μπορούν να υποκαταστήσουν τις κρατικές δομές και υπηρεσίες.

Η συμμετοχή του Ιατρείου του Πειραιά στο Συντονιστικό των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής και στην Πανελλαδική Δικτύωση των ΚΙΦΑ, δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προβληματισμών, καλύτερου συντονισμού στη δράση και επίλυσης άμεσων προβλημάτων.

Ο χώρος που στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο έχει παραχωρηθεί από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, η οποία καλύπτει το ενοίκιο, το ρεύμα και το νερό. Τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας, τα αναλώσιμα και οι ανάγκες τεχνικού και ιατρικού εξοπλισμού καλύπτονται από εθελοντές και από αλληλέγγυες δομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συμμετοχή όλων των εθελοντών είναι ισότιμη, συγκροτούνται σε ομάδες ανά πεδίο εργασίας και αποφασίζουν σε συνελεύσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και τις δράσεις του. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 16 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 6 οδοντίατροι, 5 φαρμακοποιοί και 35 εθελοντές και εθελόντριες στη γραμματειακή στήριξη της δομής.

Το κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη 18:00-20:00, Παρασκευή 15:00-17:00 και τα φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς από τους φαρμακοποιούς, προέρχονται από πολίτες, φαρμακεία, και άλλα κοινωνικά φαρμακεία και αλληλέγγυες, όπως το Αλληλέγγυο Ιατρείο Κορυδαλλού, την Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, την Αλληλεγγύη Πειραιά και το Λιμάνι Χωρίς Μεσάζοντες.

Αντίστοιχα, το κοινωνικό Οδοντιατρείο δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού και καλύπτει βασικές ανάγκες ασθενών, όπως άμεσης ανακούφισης, φθοριώσεις, εξαγωγές, σφραγίσματα. Επειδή, όμως, η οδοντιατρική κάλυψη και η φροντίδα στοματικής υγείας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ήταν και παραμένει εξαιρετικά ελλιπής, πόσο μάλλον για τους ανασφάλιστους, το Κοινωνικό Ιατρείο κάνει έκκληση σε εθελοντές οδοντιάτρους που θα ήθελαν να συμμετέχουν στη δομή.

Περισσότερες πληροφορίες για το ιατρείο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα kifapirea.blogspot.gr ή στο fb: Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Πειραιά. Το Ιατρείο είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή και μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210.4129939.

Έλενα Χατζημιχάλη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet