irlandia

Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά όσο ζω και ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιρλανδίας, που οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του δικομματισμού του Φάιν Γκέιλ και του Φιάνα Φάιλ, να εκλέξουν μια προοδευτική κυβέρνηση, να ψηφίσουν αυτούς που πρεσβεύουν την πραγματική αλλαγή και να δώσουν εκλογική δύναμη στο Σιν Φέιν. Θα καλούσα, λοιπόν, το λαό να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και να δώσει τη δύναμη σε μια κυβέρνηση που μπορεί να ανατρέψει την πολιτική που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση.

Ιρλανδία, ο τέταρτος κρίκος;

Η σημερινή κυβέρνηση της Ιρλανδίας φαίνεται να μη δύναται να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη ώστε να επανεκλεγεί, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη. Η δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας μία μέρα μετά τη δήλωση του ιρλανδού πρωθυπουργού, Έντα Κένι, ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, ενώ διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, δηλαδή πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στους «Irish Times», δίνει στο κυβερνών κόμμα Φάιν Γκέιλ (Fine Gael) 28%, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από την εκλογική του δύναμη, και στο συγκυβερνών Εργατικό Κόμμα αμετάβλητο ποσοστό, 7%. Το σύνολο τους, όμως, υπολείπεται κατά πολύ της δυνατότητας για δεύτερη κυβερνητική περίοδο. Παράλληλα, το Φιάνα Φάιλ (Fianna Fail) παρουσιάζει άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων και φτάνει το 21%, ενώ το Σιν Φέιν (Sinn Fein) εμφανίζει πτώση δύο μονάδων και φτάνει το 19%. Η στήριξη σε ανεξάρτητα και άλλα κόμματα φτάνει το 25%.

Με κανένα κόμμα να μη συγκεντρώνει αρκετό ποσοστό, αλλά και καμία πιθανή συμμαχία να μην πετυχαίνει πλειοψηφία, τα ιρλανδικά κόμματα έχουν σκληρή δουλειά μπροστά τους για να πείσουν τους πολίτες εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Φεβρουαρίου. Μια εκλογική μάχη με νόημα για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού η Ιρλανδία θα είναι η τέταρτη χώρα, μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα δύναται να αμφισβητήσει την κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας και να ενδυναμώσει τον κύκλο των αριστερών κυβερνήσεων εντός ΕΕ.

Αυτό φαίνεται να επισημαίνει και ο Τζέρι Άνταμς, πρόεδρος του Σιν Φέιν, σε σύντομη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε σε ιρλανδικό σταθμό, στις 3 Φεβρουαρίου: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά όσο ζω και ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιρλανδίας, που οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του δικομματισμού του Φάιν Γκέιλ και του Φιάνα Φάιλ, να εκλέξουν μια προοδευτική κυβέρνηση, να ψηφίσουν αυτούς που πρεσβεύουν την πραγματική αλλαγή και να δώσουν εκλογική δύναμη στο Σιν Φέιν. Θα καλούσα, λοιπόν, το λαό να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και να δώσει τη δύναμη σε μια κυβέρνηση που μπορεί να ανατρέψει την πολιτική που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση», δήλωσε ξεκινώντας τη συνέντευξη.

Ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Σιν Φέιν είναι η κατάργηση των τελών για το νερό και των φόρων για την ακίνητη περιουσία. Από πού θα εξοικονομήσετε αυτά τα χρήματα, ποιούς και τι σχεδιάζετε να φορολογήσετε;

Πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχουμε κοστολογήσει την κάθε πρόταση που κάνουμε. Σκοπεύουμε να καταργήσουμε τους φόρους που αναφέρατε, διότι είναι άδικοι φόροι, και επιπλέον θα επενδύσουμε στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, συρρικνώνετε τη φορολογική βάση.

Ναι, και πρόκειται να εισάγουμε φορολογία για τον πλούτο και για όσους έχουν έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ. Είμαστε συνετοί και υπεύθυνοι στη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης. Αυτή η κυβέρνηση είχε πέντε χρόνια στη διάθεση της για να επενδύσει στις δημόσιες υπηρεσίες και δεν έκανε τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας, τη βρετανική κυβέρνηση. Αλλά ο κύριος στόχος μας είναι να φέρουμε τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και να ανατρέψουμε όλα αυτα τα μέτρα που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων, των νέων, των ηλικιωμένων.

Μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα εξέφρασε την ανησυχία ότι το Σιν Φέιν θα βάλει σε κίνδυνο την ανόρθωση της Ιρλανδίας και ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα μπορεί να μην είναι τόσο σταθερά στο μέλλον, δεδομένου ότι το Σιν Φέιν επιφυλάσσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο για το δημόσιο στον τομέα της οικονομίας. Επίσης, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το Σιν Φέιν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα και συγκρίνουν το κόμμα σας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Αυτές οι τράπεζες δεν εκπροσωπούν το λαό της Ιρλανδίας και εμείς δεν σκοπεύουμε να δράσουμε προς όφελος των τραπεζών αλλά προς το συμφέρον των πολιτών. Ο πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντα των Ιρλανδών είναι τα εκατομμύρια που δόθηκαν από αυτήν την κυβέρνηση στις τράπεζες, σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις που έδιναν προεκλογικά. Αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση των αθετημένων υποσχέσεων.

Με δεδομένο ότι η Ιρλανδία είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οι πολίτες να κάνουν το άλμα και να εμπιστευτούν τη δική σας οικονομική πολιτική, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί;

Δεν ισχύει το ίδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ούτε αυτός ο ρυθμός αντικατοπτρίζει την πραγματικά ελλιπή πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε τους πολίτες στην ύπαιθρο, χρειάζεται να υποστηρίξουμε τους πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία, χρειάζεται να στηρίξουμε το Σιν Φέιν.

 
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet