
Την Τρίτη (2-2-2016), ο Π. Σάντσεθ πήρε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα τρεις βδομάδες έως ένα μήνα. Αμέσως μετά, συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Σ.Κ και την ενημέρωσε για το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τα κόμματα που πιστεύει ότι μπορούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Το Λ.Κ και τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων που θέτουν θέμα ανεξαρτησίας (ERC, DL, Bildu) δεν αναφέρθηκαν. Ωστόσο, για λόγους σεβασμού των διαδικασιών, θα γίνουν τυπικές συναντήσεις. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο με το βάσκικο Εθνικιστικό κόμμα (PNV), ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η συζήτηση με το Ποδέμος. Ο Σάντσεθ, μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, δήλωνε αισιόδοξος.
H όποια κυβερνητική πρόταση τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και στα κόμματα που τη συνθέτουν θα τεθεί για έγκριση στη βάση του Σ.Κ κόμματος με τη μορφή δημοψηφίσματος.
Το μήνυμα του ΣάντσεθΌσο για την κυβέρνηση, που ο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να σχηματίσει, την χαρακτήρισε «ευρύτατης πολιτικής σύνθεσης, προοδευτική, μεταρρυθμιστική και της αλλαγής», ενώ τα βασικά θέματα που θα τεθούν είναι οι αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές, με έμφαση στην απασχόληση και συνταγματική αλλαγή που θα προωθεί τη διαμόρφωση μιας Ομοσπονδιακής Ισπανίας.
Θέλοντας να καταλαγιάσει τους φόβους για το Ποδέμος, υπερασπίστηκε σθεναρά την παραμονή στην ευρωζώνη και την τήρηση των στόχων του ελλείμματος και της δημοσιονομικής σταθερότητας, που αποτελούν πλέον
συνταγματικές επιταγές (με ψήφους Σ.Κ και Λ.Κ).
Με το Ποδέμος ωσεί παρόν, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τα βέτο που θέτουν και τόνισε ότι «η αλλαγή δεν είναι ιδιοκτησία κανενός πολιτικού κόμματος ούτε κάποιου ηγέτη, αλλά των εκατομμυρίων πολιτών» και ότι «διάλογος δεν σημαίνει εκβιασμός», αναφερόμενος προφανώς στην κυβερνητική πρόταση του Ποδέμος στο βασιλιά (22/1) και στη δήλωσή του Π. Ιγγλέσιας στο β’ κύκλο συνομιλιών (1/2) ότι το Ποδέμος δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση με τους Θιουδαδάνος. Τελικά, το μήνυμα που έστειλε ο Π. Σάντσεθ στην κοινωνία είναι «υπευθυνότητα, μετριοπάθεια και διάλογος».
Η Δεξιά ευελπιστεί… Ο Μ. Ραχόι δεν παραιτείται από υποψήφιος πρόεδρος κυβέρνησης και εξακολουθεί να θεωρεί ότι το εμπόδιο για να σχηματιστεί μια σταθερή και μετριοπαθής κυβέρνηση απέναντι στην εκδοχή του ριζοσπαστισμού είναι το Σ.Κ που αρνείται το διάλογο μαζί του. Προσδοκά ότι η εντολή του Π. Σάντσεθ δεν θα ευδοκιμήσει και ότι μπροστά στο αδιέξοδο και την προκήρυξη νέων εκλογών που κανένα κόμμα δεν επιθυμεί, το Σ.Κ θα οδηγηθεί σε μια συμφωνία ή στήριξη του Λ.Κ με αποχή. Το σενάριο δεν είναι και τόσο απίθανο, μόνο που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανόν να μην είναι αυτός υποψήφιος πρωθυπουργός. Η περίπτωση της Καταλονίας είναι πολύ πρόσφατη για να την έχει ξεχάσει.
Οι διαμεσολαβητές Πολίτες Ο Άλμπερτ Ριβέρα που προσφέρθηκε και ανέλαβε, από τον α’ γύρο συνομιλιών με το βασιλιά, το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Λ.Κ και Σ.Κ φαίνεται να τα πηγαίνει... μια χαρά. Στο όνομα και αυτός της υπευθυνότητας και της μετριοπάθειας και κυρίως της αποφυγής νέων εκλογών δηλώνει ότι οι Πολίτες θα λειάνουν τις απαιτήσεις τους και ο ίδιος θα προσπαθήσει να πείσει το Λ.Κ να μη ψηφίσει όχι στο Σάντσεθ. Όμως, θέτει ως απαράβατο όρο τη μη συμμετοχή του Ποδέμος στην κυβέρνηση και κανενός τύπου συνεργασία με
τα σεπαρατιστικά κόμματα.
Ποδέμος: επιμένει σε κυβέρνηση αλλαγής Το Ποδέμος, που βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμα και από τη σύμμαχο Ε.Α, συνεχίζει σταθερά να προβάλλει την άποψη ότι δύο είναι οι εναλλακτικές: κυβέρνηση της αλλαγής με Σοσιαλιστές, Ποδέμος, Ε.Α ή κυβέρνηση Δεξιάς, Σοσιαλιστών και Θιουδαδάνος. Ο Π. Ιγκλέσιας κατηγορεί τον Σάντσεθ για υποκριτική στάση και ότι «πουλάει ένα ανέφικτο σενάριο». Το Ποδέμος, εξάλλου, δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν οι Θιουδαδάνος.
Ενωμένη Αριστερά: αντιδεξιά και... πρόθυμη;Τη Τετάρτη (3/2) πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Π. Σάντσεθ με την Ε.Α που εκπροσωπήθηκε από τον γ.γ Κάγιο Λάρα και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στις εκλογές Α. Γκαρθόν. Όπως επεσήμανε ο Κ. Λάρα, κεντρικός στόχος της Ε.Α. είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης που θα διώξει τη Δεξιά από την εξουσία και σημασία για μας έχει το πρόγραμμα μιας τέτοιας κυβέρνησης και όχι ποιες άλλες δυνάμεις συμμετέχουν σ’ αυτήν ή την υπερψηφίζουν. Η έντονη κριτική προς το Ποδέμος συνεχίστηκε με διατυπώσεις όπως «όποιος δυσκολεύει την ενδεχόμενη κυβέρνηση του Σάντσεθ θα χάσει την αξιοπιστία του και θα το πληρώσει σε περίπτωση νέων εκλογών».
Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι η στήριξη στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος περιορίζεται προς το παρόν στην ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις δεν έχουν αντίρρηση να συμμετάσχουν στο μέλλον σε μια προοδευτική κυβέρνηση! Η παλιά και «εύκολη» συνταγή της Ε.Α που βλέπει τον εαυτό της περισσότερο ως συμπληρωματική δύναμη των κυβερνήσεων του Σ.Κ παρά ως δύναμη αυτόνομης διεκδίκησης κυβερνητικής εξουσίας επανέρχεται…
Στη συνάντηση παρέδωσαν στον Σάντσεθ κείμενο με 16 προτάσεις μεταξύ των οποίων την κατάργηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων σοσιαλιστών και Δεξιάς την κατάργηση του άρθρου 135 του Συντάγματος (υποχρέωση πληρωμής του Δημόσιου χρέους) και τη σύσταση επιτροπής για τη διαφάνεια και την παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Νεότερες εξελίξεις Στη συνάντηση Σάντσεθ- Πολίτες την Πέμπτη, ο Α. Ριβέρα έθεσε ως προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης τη συμμετοχή ή έστω τη στήριξη του Λ.Κ. («Χωρίς τη συμμετοχή του Λ.Κ δεν μπορεί να προχωρήσει καμία κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία»), αλλά και τη μη συμμετοχή του Ποδέμος. Το σχέδιο των Θιουδαδάνος είναι πλέον σαφές και καθιστά το μέχρι σήμερα προβαλλόμενο από τον Σάνσεθ αισιόδοξο σενάριο ανέφικτο, δικαιώνοντας έτσι το Ποδέμος.
Γεωργία Ντούσια