anastasiou_3 (1)

Glory

Ένα ζωγραφικό ημερολόγιο αποτύπωσης του μεγαλείου της γενέτειράς της, της Αλεξάνδρειας, παρουσιάζει η ελληνο-αιγύπτια καλλιτέχνης Farida El Gazzar μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Τα έργα της, αποτέλεσμα μιας καθαρά ιδιοσυγκρασιακής οπτικής γωνίας, προσωπικών αναμνήσεων και φωτογραφιών, σκιαγραφούν την αίγλη του παρελθόντος, το μεγαλείο που είναι κρυμμένο σε σκηνές της καθημερινότητας, στις ανθρώπινες συναναστροφές και στις λεπτομέρειες μιας εικόνας που αιχμαλωτίζει ο φακός ή η μνήμη. Το πορτρέτο της αστικής ζωής που εικονογραφείται από τη δημιουργό με ιδιότυπη αφοσίωση σαν alter ego της, ταυτόχρονα αποτελεί μια ακτινογραφία της ανθρώπινης κατάστασης, στην οποία η σοβαρότητα συμβαδίζει με την ελαφρότητα και το μεγαλείο με το kitsch. Ωράριο: Δευτέρα 11π.μ. - 3μ.μ., Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 7μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.

Kalfayan Galleries (Χάριτος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107217679)

 

 

Τρόπος του λέγειν


 

Το ενδιαφέρον της Ελένης Ζούνη για την οπτικότητα της γραφής και τη μορφολογία στη φύση επανέρχεται στη νέα της δουλειά που παρουσιάζεται έως τις 27 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των θεματικών και λειτουργιών που εξετάζονται, συγκαταλέγονται οι μορφοποιήσεις που παράγει το χέρι μέσα από αυτοματικές και επαναληπτικές κινήσεις, η σημασία του ρυθμού και της επιβράδυνσης στη σχεδιαστική διαδικασία, η σοφή συμμετρία της σύνθεσης αλλά και η δυναμική συμμετρία στα φυτά, τους κρυστάλλους, τα πετρώματα, τους οργανισμούς και τα κύτταρα. Τα αφαιρετικά αυτά έργα είναι το αποτέλεσμα μιας ευαίσθητης και στοχαστικής διαδικασίας με έντονο τελετουργικό χαρακτήρα που ταυτόχρονα αποκαλύπτει την απελευθερωτική δύναμη των σημείων και των γραμμών. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 2.30μ.μ. και 6.30 - 9.30μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.

Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (Ξενοκράτους 7, Αθήνα, τηλ.: 2107223605)

 

 

Ψίθυροι


 

Με διάθεση διερεύνησης ζητημάτων φύλου, ταυτότητας, φόβου, απαγορεύσεων και κοινωνικών κωδίκων αλλά και έχοντας ως σκοπό να θίξει τη δύναμη της κατάδυσης στη διαδικασία της ζωής που παράγει η επεξεργασία της σκέψης, παραμένει ανοιχτή στο κοινό μέχρι το τέλος του μήνα η ομαδική έκθεση Ψίθυροι. Ο τίτλος της αντλεί από το λόγο του Samuel Beckett που τόσο καίρια μιλά για τις λέξεις που γίνονται ψίθυροι και για τους ψιθύρους που γίνονται κραυγές, ενώ την επιμέλειά της ανέλαβε η Μαρία Μαραγκού. Στη διοργάνωση αυτή συμμετέχουν με τα ζωγραφικά τους έργα γυναίκες αλλά κι ένας άνδρας που συλλέγει συνεντεύξεις γυναικών που μιλούν για ό,τι νιώθουν.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, Κρήτη)

 

 

Η κρυμμένη εικόνα


 

Τη ζωγραφική διαδρομή του Γιώργου Ρόρρη παρακολουθούμε μέσα από 33 αντιπροσωπευτικά έργα που χρονολογούνται από το 1990 μέχρι σήμερα. Κύριος στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των κοινών αναζητήσεων που διατρέχουν όλη τη θεματική του καλλιτέχνη, όπως των πρώιμων εσωτερικών, των πρώτων αστικών και αγροτικών τοπίων, των νεκρών φύσεων, του κόσμου του εργαστηρίου ή του ντυμένου και του γυμνού μοντέλου, της προσθήκης των τελάρων στο αρχικό τελάρο του κάθε πίνακα, της σημασίας του χώρου, της πίστης στο ρεαλισμό και της σχέσης του με την αφαίρεση ή της απόδοσης του ορατού μέσα από την ψυχική ενόραση. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο Σταμάτης Ζάννος. Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή 6 - 9μ.μ., Σάββατο 12μ. - 8μ.μ., Κυριακή 12μ. - 3μ.μ.

Εκθεσιακός Χώρος Φωκίωνος Νέγρη 16 (Αθήνα, τηλ.: 2108824681)

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου

catana@freemail.gr

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet