roggas

Τι μπορεί να κάνει η Φώφη Γεννηματά για να αλλάξει το κλίμα ενάντια σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, όπως το δικό της;Πώς μπορεί να περιφρουρήσει ή να διευρύνει το ηγετικό της κεφάλαιο, όταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος όχι απλώς δεν πειθαρχεί στην  κομματική γραμμή, αλλά εκφωνεί την αποδόμηση της νυν προέδρου; Η κ. Γεννηματά έχει καταλάβει πως δεν μπορεί να επιτελέσει με σαφήνεια και πολιτική διεισδυτικότητα το ρόλο του τρίτου πόλου του πολιτικού συστήματος, που θα ενώνει το ακραίο κέντρο και την κεντροαριστερά. Ενδεικτικό, άλλωστε, της αδυναμίας της είναι η ανικανότητά της να προσελκύσει σε διάλογο τον έτερο εταίρο, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και τον παλαιό–νέο παίχτη του χώρου, τον Βασίλη Λεβέντη.

Άρα, αδιέξοδο; Όχι φυσικά!

Α. Μπορείς να αναβαπτιστείς σε μια εικονική αντιμνημονιακή κολυμβήθρα και να αυτοοριστείς ως αριστερός πολιτικός χώρος, υιοθετώντας τα αιτήματα των διαδηλωτών. Η δήλωση της κ. Γεννηματά την Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας, είναι ενδεικτική: απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διάλογος από μηδενική βάση. Είχε προηγηθεί τεκμηρίωση 6 σημείων από την Χαριλάου Τρικούπη ενάντια στο νομοσχέδιο.

Β. Μπορείς να προκηρύξεις ιδρυτική και προγραμματική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έτσι ώστε να χωρέσουν στο σχήμα κι άλλες «νέες» δυνάμεις του χώρου, δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε φροντίσει να γίνει σαφές το σήμα του για ενότητα του χώρου, δέκα μέρες πριν, στην κοπή της πίτας του ΚΙΔΗΣΟ. Σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ανέφερε πως «στο διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων συμμετέχουμε…».

Ο κ. Βενιζέλος, από την άλλη, έχει σίγουρα άλλες βλέψεις. Διατηρεί μεγάλη αυτονομία και διατυπώνει αντίθετες προτάσεις από εκείνες της προέδρου. Είναι βέβαιος πως το ΠΑΣΟΚ δεν το χωρίζει άβυσσος από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ σίγουρα δεν καλοείδε τη συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά με αφορμή το προσφυγικό. Είναι υπέρ της δημιουργίας ενιαίου φορέα για το προοδευτικό κέντρο, χωρίς να διεκδικεί εμφανώς ρόλο για τον εαυτό του, δηλώνοντας παράλληλα πως είναι παρών. Οι κακές γλώσσες λένε πως φυσικά αναζητά ηγετικό ρόλο για τον εαυτό του, την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς. Βεβαίως, στη Βουλή έδωσε λυσσαλέα μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και μαζί με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος μαζί με το σύνολο των τηλεοπτικών ΜΜΕ, ανακάλυψε τούρκικο μιντιακό δάκτυλο πίσω από τη μεταρρύθμιση…

 

Ανισορροπίες του κέντρου

 

Στο άλλο στρατόπεδο του κέντρου, το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην άρνησή του για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, στην άτυπη εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει συσταθεί εναντίον του και στην προετοιμασία του συνεδρίου, που θα γίνει τέλος Φλεβάρη στο Περιστέρι. Σε παναττική συνδιάσκεψη μελών, ο πρόεδρος όρισε το πολιτικό στίγμα του κόμματος στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο. Παράλληλα, μιας και οργανωτικά το κόμμα δεν τα πάει και περίφημα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια δομή που δεν θα χρειάζεται τις λειτουργίες ενός μαζικού κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Ποτάμι θα δημιουργήσουν το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών (ένα είδος ολομέλειας νομαρχιακών επιτροπών), το Μεγάλο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων (Κεντρική Επιτροπή δλδ), Γραμματέα Οργανωτικού και Κοινοβουλευτικού και Πολιτικό Συμβούλιο (Πολιτική Γραμματεία). Αυτές οι νέες δομές, προφανώς, δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές που υιοθετούν τα κόμματα εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Θεοδωράκης επιμένει να μην αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα του κόμματος του: ιδεολογική παλινδρόμηση μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και νεοφιλελευθερισμού και ισχνή οργανωτική δομή. Επιλέγει να μην τα επιλύει αυτός και η κυρίαρχη ηγετική ομάδα και προσπαθεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας τους δυισμούς : νέο/παλιό, προτάσεις/λαϊκισμός. Αυτά, όμως, δεν λύνουν τα ιδρυτικά προβλήματα του Ποταμιού.

Τέλος, στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Ο πρόεδρος επιμένει σε οικουμενική κυβέρνηση, όπως κάνει από τότε που εκλέχτηκε βουλευτής. Ζητά απλή αναλογική, σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου, και διεκδικεί την πρωτιά στην αποκάλυψη της είδησης περί του τούρκου επενδυτή στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.

Το κόμμα προσχωρεί στη γραμμή των καλαναρχών. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου: «Εμείς θέλουμε ανοιχτά όλα τα υπάρχοντα κανάλια, ώστε να διατηρηθεί η πολυφωνία και η δημοκρατία και να γίνει η διαχείριση των οφειλών τους αμέσως».

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet