SERVETAS2

Την δική του αγωνία για την κατάσταση που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη μετά τη σύλληψη δύο νεαρών ατόμων με κατηγορίες περί τρομοκρατίας ζει μερίδα των κατοίκων της πόλης. «Ζούμε αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί και αυτό που απευχόμαστε είναι το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το χαλάσει η εισαγόμενη τρομοκρατία» μας είπε δικηγόρος ο οποίος εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη ενώ είναι γνωστός για την ενεργή συμμετοχή του στα κινήματα της Αριστεράς.

Οι δύο νεαροί συνελήφθησαν από αστυνομικούς στο ΚΤΕΛ της πόλης, μετά από έρευνα ρουτίνας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, για οπλοκατοχή (βρέθηκαν σε τσάντα τους δύο μαχαίρια), κατηγορία η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία συνιστά πλημμέλημα. Τρεις μέρες αργότερα και βάσει του Άρθρου 1 του Ψηφίσματος 2178/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το κατηγορητήριο άλλαξε και οι δύο νεαροί παραπέμφθηκαν την Τρίτη από τον εισαγγελέα στον ανακριτή, κατηγορούμενοι για:

1) Ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίπτωση κατοχής όπλων και 2) κατοχή από κοινού πολεμικού υλικού με σκοπό τον εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι δύο αυτές κατηγορίες συνιστούν κακούργημα και φυσικά προβλέπεται διαφορετική δικαστική διαδικασία και αν καταδικαστούν διαφορετικές ποινές. Ο ανακριτής έκρινε τους κατηγορούμενους προφυλακιστέους, έως την διεξαγωγή της δίκης, θέτοντας ως ανώτερο όριο της προφυλάκισης τους 12 μήνες.

Στο σχετικό άρθρο του ψηφίσματος του ΟΗΕ αναφέρεται: «Καταδικάζεται ο βίαιος εξτρεμισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε τρομοκρατική ενέργεια, σεχταριστική βία και να συμβάλει σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών από μαχητές και απαιτεί τον αφοπλισμό των αλλοδαπών τρομοκρατών και τον τερματισμό της τρομοκρατικής ενέργειας και της συμμετοχής σε ένοπλη σύγκρουση.»

Ένα σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι αρχικά οι δύο νεαροί δεν ήθελαν να τους υπερασπιστεί δικηγόρος, καθώς δήλωναν αθώοι και ότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με όσα κατηγορούνται, και τελικά δέχθηκαν αυτόν που όρισε ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης, κατόπιν υποδείξεως του εισαγγελέα. Ο ένας εκ των δύο νεαρών, 28 ετών, έχει καταδικαστεί παλαιότερα, ενώ ο νεότερος σε ηλικία, 19 ετών, απασχολεί για πρώτη φορά τις αρχές. Πηγή που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση μας ανέφερε ότι η ελληνική ΕΥΠ ήταν το τελευταίο διάστημα σε συνεχή επαφή με την αντίστοιχη σουηδική SÄPO, χώρα από την οποία φέρεται να έφθασαν στην Ελλάδα οι δύο νεαροί.

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να καταδικαστεί για τις προθέσεις του και τα μαχαίρια που βρέθηκαν δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν απόδειξη που να τους καταδικάσει», μας ανέφερε άλλη δικηγόρος, που δεν θέλει να αναφερθεί το όνομα της.

«Απ’ ότι φαίνεται η σύλληψη έγινε ως κίνηση αντιπερισπασμού στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας, λόγω του ζητήματος των προσφύγων. Η κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση. Φοβάμαι πάρα πολύ μήπως αργότερα, όταν αρχίσει η δίκη και οι κατηγορίες δεν μπορούν να  στοιχειοθετηθούν, φανατικοί μουσουλμάνοι, που μπορεί να μην είναι καν κάτοικοι της περιοχής, προβούν σε ενέργειες διχασμού», ανέφερε στην «Ε» κάτοικος της Αλεξανδρούπολης.

Νίκος Σερβετάς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet