tomsen

Θα είναι η κινητοποίηση των αγροτών του τριημέρου που τελειώνει σήμερα η κορύφωση του αγώνα τους, που ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων τους και των εκπροσώπων της κυβέρνησης; Δεν ήταν αυτό ακόμη σαφές όταν γράφονταν αυτές οι σειρές εν μέσω φλεγόμενων δρόμων και νέων ραντεβού για νέες συγκεντρώσεις.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ψύχραιμοι, επανέφεραν τις προτάσεις της για διάλογο, αλλά όχι από μηδενική βάση «πάντα τους περιμένει ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύντομα θα τους δει», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και τότε, πρόσθεσε, θα λειανθούν πολλές επιπτώσεις από όσα ζητούνται ως απαιτούμενα για την αξιολόγηση. «Τους περιμένουμε (τους αγρότες) από βδομάδα να συζητήσουμε όχι μόνο για το ασφαλιστικό, αλλά για τα ζητήματα που αφορούν την ανοικοδόμηση της νέας Ελλάδας», δήλωσε και ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αγροτικοί προβληματισμοί

Το κλίμα, λοιπόν, δεν οξύνθηκε παρά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δρόμους της Αθήνας και το υπουργείο Γεωργίας. Εξάλλου αυτά δεν αντιπροσώπευαν επ’ ουδενί τους αγρότες και το κίνημά τους υποχρεώνοντας ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και τη ΝΔ, δια του κ. Δένδια, να τα καταδικάσουν. Την Παρασκευή εξάλλου ήταν ορατές δια γυμνού οφθαλμού οι διαφωνίες μεταξύ ομάδων αγροτών για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.
Το πιο πιθανόν, όχι μόνο γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και διότι, ύστερα από την επιτυχημένη κινητοποίηση ιδίως της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι των αγροτών είναι λογικό, μετά από τόσες μέρες αγώνων, να θελήσουν να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να λύσουν μια σειρά αιτημάτων, για τα οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κυβέρνηση τα δέχεται.

 

Στο εξωτερικό μέτωπο

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εξακολουθεί να υπάρχει συγκεχυμένο περιβάλλον. Στο Γιούρογκρουπ το κλίμα ήταν ήπιο και στα περιθώριά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τον Πολ Τόμσεν του
ΔΝΤ όσο και με τον Πιερ Μοσκοβισί της Επιτροπής. Και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν, όπως μας πληροφορούν με συναφές δελτίο Τύπου, σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση.
Στα όρια του ανεκτού ήταν και τοποθετήσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ κ. Ντάισελμπλουμ, που με επιστολή του προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο δεν ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά το Γιούρογκρουπ στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις για την αξιολόγηση, αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς, ώστε να φτάσουμε στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». Ο ίδιος περιέγραψε τρεις τομείς που θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα δημοσιονομικά και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ήταν ευχάριστη έκπληξη παρά τα capital controls. Ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και στάθηκε στην καλή πορεία των εσόδων.

Η σφήνα του κ. Τόμσεν

 

Ένα άρθρο, όμως, του Πολ Τόμσον άλλαξε ξανά το κλίμα αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά ότι ΔΝΤ και Επιτροπή της ΕΕ είναι σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση, που έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Π. Τόμσεν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια ο στόχος δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δει «πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Επιπλέον, απευθύνει προειδοποίηση προς την Ελλάδα αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους της πως «θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο, ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν», αναφέροντας ότι «τέτοιες δύσκολες αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά, κάνοντας μη ρεαλιστικές υποθέσεις».
Όμως, το κρίσιμο σημείο του άρθρου του κ. Τόμσεν, αφού βεβαίως σημειώσει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα σε σχέση με το γερμανικό ασφαλιστικό σύστημα, είναι το εξής: «Μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όμως αυτό αναπόφευκτα θα ενείχε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι εννοεί, πρόσθετε ότι σ’ αυτή την περίπτωση «θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάποιες χώρες που είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις».
Δεν ήταν, λοιπόν, χάριν της Ελλάδας μόνο που αμέσως τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μοσκοβισί απαντώντας στον κ. Τόμσεν. Η κ. Μπράιχαρτ ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».
Ο κ. Τόμσεν ζητά ένα διαφορετικό πρόγραμμα από το συμφωνηθέν, σχολίαζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Πού βρισκόμαστε λοιπόν; Την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το προσφυγικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει και τα ζητήματα της αξιολόγησης. Ήδη έχει κλείσει ραντεβού με τους κ. κ. Ολάντ και Γιούνκερ. Το προσφυγικό, θεωρητικά, συνιστά θετικό περιβάλλον για να μπορεί η ελληνική πλευρά να θέσει ζητήματα μιας κάποιας χαλάρωσης. Θεωρητικά, όμως. Το αν συμβεί και στην πράξη, θα το δούμε πολύ σύντομα.

Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet