lagoudakis

Πώς εξελίσσονται οι εργασίες στο Σχιστό; Συμφωνείτε με το καθεστώς και τη λειτουργία που προβλέπεται για το κέντρο φιλοξενίας;

Οι εργασίες γίνονται πολύ σύντομα και πιστεύω ότι περίπου σε 10 μέρες θα μπορέσει να φιλοξενήσει την πρώτη ροή των προσφύγων. Θα μπορεί να φιλοξενεί 500 με 600 πρόσφυγες, οι οποίοι θα μένουν από 48 μέχρι 72 ώρες και έπειτα θα προωθούνται στην Ειδομένη για να πάνε στη χώρα προορισμού τους ή θα μεταβαίνουν στην ενδοχώρα στα 20.000 διαμερίσματα που νοικιάζει η Ύπατη Αρμοστεία. Αυτός ο χώρος θα είναι ανοιχτός, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οι άνθρωποι κλεισμένοι μέσα, θα είναι περίπου στα πρότυπα του Ελαιώνα. Ανοιχτός χώρος, φυλασσόμενος από την αστυνομία, όπου θα παρέχεται σίτιση από την Ύπατη Αρμοστεία και παράλληλα θα υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από κλιμάκιο του στρατού, με ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικές ομάδες εμβολιασμού και κυρίως ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα. Νομίζω ότι ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι είναι ένα μοντέλο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό. Όμως, τίθεται ένα ζήτημα από όλους τους δημάρχους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ. Για να μιλήσω για τους δημάρχους του Πειραιά, υπό τον κ. Γαβρίλη, εμείς όλοι ομόφωνα στηρίζουμε αυτά τα κέντρα, αλλά βάζοντας κάποιους όρους. Δηλαδή, ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δημόσιες εξαγγελίες για τη σίτιση, την υγεία κτλ. Επίσης, θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης, γιατί με τον αιφνιδιαστικό τρόπο που τέθηκε η λειτουργία του κέντρου στην κοινωνία, δημιούργησε κάποια προβλήματα και άφησε περιθώρια στους συντηρητικούς κύκλους να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Και κοινωνίες, όπου υπάρχει ανεργία και ανθρωπιστική κρίση, είναι ευάλωτες σε αυτά. Εμείς λέμε ότι δεχόμαστε το κέντρο και θα βοηθήσουμε σε κάθε πτυχή που θα χρειαστεί η δική μας συμμετοχή και θα διαφυλάξουμε και θα επιτηρούμε τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση.

Θα αναλάβετε κι άλλες πρωτοβουλίες ως δήμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Είναι σαφές. Και είναι σαφές πως συμμετέχουμε και στα ανάλογα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου εκεί θα πρέπει να πείσουμε και μια σειρά από δημάρχους που θεωρητικά και λεκτικά τάσσονται υπέρ της αντιμετώπισης του προσφυγικού, αλλά όταν έρχεται η ώρα να γίνει κάτι στην περιοχή τους λένε «μακριά από μένα και όπου θέλει ας γίνει». Εκεί πρέπει να γίνει μια σοβαρή δουλειά και να πειστούν το σύνολο των 325 δημάρχων που έχουμε στην Ελλάδα, ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό θέμα και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην επίλυσή του. Ενώ σήμερα υπάρχει μια σχετικά καλή προσέγγιση στη διαχείριση των προσφύγων, αύριο μπορεί να βρεθούμε μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να κλείσει η Ειδομένη, οι ροές από την Τουρκία να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και η Ελλάδα να γίνει ένα τεράστιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και να συμβάλλουμε όλοι που συμφωνούμε σε αυτό. Όλοι εκτός από τη Χρυσή Αυγή, που μετά από δύο χρόνια που βρίσκεται στο περιθώριο, έχει ξαναρχίσει δράσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Έχετε πει πως οι αντιδράσεις των κατοίκων στο Σχιστό υποκινούνται από τη Χρυσή Αυγή. Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε την κατάσταση;

Θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία ενημέρωσης των κατοίκων. Το Πέραμα είναι μια κατεξοχήν προσφυγική περιοχή, οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες και εσωτερικοί μετανάστες τις δεκαετίες του ’50 και ’60. Αν ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους δώσουμε τα απαραίτητα επιχειρήματα, θα αλλάξει άρδην αυτή η αρνητική κατάσταση που υπάρχει και με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί με τον αιφνιδιαστικό τρόπο που έθεσε το θέμα, δεν άφησε τα περιθώρια να έρθει η τοπική αυτοδιοίκηση πιο κοντά με τους κατοίκους και να προσπαθήσει να κάμψει τις όποιες ανησυχίες τους, που σε πολλά σημεία είναι και εύλογες. Όπως για παράδειγμα το ζήτημα του παζαριού που γίνεται στο Σχιστό κάθε Κυριακή και είναι το μεγαλύτερο στην Αττική. Αντιλαμβάνεστε ότι η γειτνίαση με το κέντρο φιλοξενίας, μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα και στο παζάρι και στο κέντρο, γιατί μαζεύονται κάθε Κυριακή μέχρι και 20.000 άνθρωποι. Θα έπρεπε οπότε με την απαιτούμενη ενημέρωση και διαβούλευση να βρούμε τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα έγκαιρα. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη ξενοφοβία, υπάρχουν κι άλλοι που έπεσαν στην παγίδα τους και πρέπει να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα του κέντρου.

Το δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη ενέκρινε τη λειτουργία του κέντρου. Υπήρχαν διαφοροποιήσεις ως προς το ζήτημα;

Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Οι δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στη δεξιά, ήταν και οι δύο αρνητικές και καταψήφισαν την απόφαση, όπως και η μικρότερη παράταξη του κ. Τερζή. Υπήρξε, όμως, η πλειοψηφία της δικής μας παράταξης, της Λαϊκής Συσπείρωσης και των παρατάξεων των κ. Θεοδορουλέα και κ. Παρασκευόπουλου. Τα επιχειρήματα όσων ήταν κατά, είχαν μια ρατσιστική χροιά, δηλαδή ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, τις οικογένειές μας, ότι θα μας πάρουν τις δουλειές, ότι το περιβάλλον εδώ είναι ήδη υποβαθμισμένο και δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση κτλ. Έθεταν δηλαδή τα επιχειρήματα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς σε ίδια αξία με αυτό της υποβάθμισης του Περάματος.

Το Πέραμα όντως αντιμετωπίζει προβλήματα φτώχειας και παρόλα αυτά βοηθάει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Άλλοι δήμοι, πιο εύρωστοι οικονομικά, αρνούνται, θέτοντας ζητήματα χώρου και πόρων. Είναι αυτοί οι λόγοι, ή είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και αντίληψης;

Είναι σαφές ότι επιλέγουν πολιτικά την άρνηση αυτές οι δυνάμεις και όχι για τους λόγους αυτούς. Το Πέραμα είναι εδώ και πολύ καιρό αλληλέγγυο προς την προσφυγική κρίση και την ελληνική ανθρωπιστική κρίση, που είναι σε μεγάλη έξαρση εδώ. Ο δήμος έβαλε από την πρώτη στιγμή την προτεραιότητα να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία και τον υποσιτισμό και με μια σειρά μέτρων, σε συνεργασία με την περιφέρεια, το κάναμε πράξη. Ήδη έχουν δρομολογηθεί τρία σχετικά προγράμματα. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι ευσταθεί η λογική τους, γιατί και εδώ ο δήμος φροντίζει για το οικονομικό πρόβλημα. Η προσφυγική κρίση είναι ένα εθνικό ζήτημα και ο δήμος μας προσπαθεί να συμβάλλει και αυτός στην αντιμετώπισή του, για αυτό βγήκαμε ανοιχτά και είπαμε ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας του κέντρου στο Σχιστό, αλλά αυτό πρέπει να είναι απλά το πρώτο. Πρέπει να γίνουν πολλά τέτοια κέντρα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Η Μόνιμη Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου με την ΚΕΔΕ κινείται σε αυτή την κατεύθυνση;

Στο τελευταίο συμβούλιο συζητήθηκαν τρόποι για να διευρύνουμε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού, όπως και προσπάθειες που πρέπει να αναλάβουμε όλοι για να πείσουμε και όσους έχουν αντίθετη άποψη στο να συμβάλλουμε σε αυτό. Είναι ζήτημα που αφορά όλους μας.

Το υπουργείο τι μέτρα πρέπει να λάβει για το ζήτημα κατά τη γνώμη σας;

Το υπουργείο πρέπει να βγει ανοιχτά στην κοινωνία και να πει την αλήθεια ότι σήμερα είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά αύριο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό και πιο επιβαρυμένο, αν κλείσει η Ειδομένη και η ροή από την Τουρκία είναι ανεξέλεγκτη. Τότε θα πρέπει όλοι, από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, διαφορετικά σαν χώρα δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίση, που δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες αλλά και όλη την ελληνική επικράτεια.

 

 

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet