hatzitsakos (2)

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν, οριστικά, οι όποιες πιθανότητες πραγματοποίησης ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό μετά και από τα θερμά επεισόδια της Παρασκευής, με τα ΜΑΤ και τους αγρότες, εντός του κέντρου αλλά και γύρω από την Αθήνα. Με εκπροσώπους του «κουαρτέτου» να διατυπώνουν αιτήματα για πιο επώδυνες περικοπές στις συντάξεις, και τα συνδικάτα με τους φορείς εκπροσώπησης μεγάλων επαγγελματικών ομάδων να ζητούν την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για τις αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πορευτεί σε μια μοναχική διαδρομή, γεμάτη πολιτικές «νάρκες», μέχρι την αναμενόμενη για τα μέσα Μαρτίου κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, στη Βουλή.

 

Αν, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός η «καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», έτσι και μια κακή αρχή… μύρια προβλήματα δημιουργεί στη συνέχεια. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι τόσο της ΓΣΕΕ όσο και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων και, φυσικά, των αγροτών, κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι δεν προχώρησε σε καμία συζήτηση μαζί τους πριν ακόμη διαμορφώσει και ανακοινώσει την «πρόταση Κατρούγκαλου» για την πλήρη μεταρρύθμιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος. Πέραν της πρόσκλησης στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό και τη συνάντηση που είχε ο κ. Α. Τσίπρας, στις 7 Ιανουαρίου, με τους επικεφαλής των εργοδοτικών φορέων για την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών –αναφέρουν στις επίσημες δηλώσεις τους– ουδεμία άλλη ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου έγινε.

 

Κατόπιν εορτής

 

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των επαγγελματικών φορέων υποστηρίζουν ότι οι εκκλήσεις για διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης, έγιναν «μετά εορτής». Συγκεκριμένα, όπως έχουν κάνει γνωστό με επίσημες τοποθετήσεις τους, θεωρούν ότι η πρόσκληση για συζήτηση έγινε αφότου είχε διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση από τον υπουργό Εργασίας (σε σχέση με την οποία τα αρμόδια στελέχη και το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν περιθώρια μόνο μικρών βελτιωτικών τροποποιήσεων και αυτό χωρίς να «λογαριάζουν τον ξενοδόχο», δηλαδή τους εταίρους - δανειστές οι οποίοι, όχι μόνο δεν την έχουν εγκρίνει αλλά, τουναντίον, με πρόσφατη την παρέμβαση Τόμσεν για λογαριασμό του ΔΝΤ, φαίνεται να ζητούν περαιτέρω δυσβάστακτες περικοπές στις ήδη «πετσοκομμένες» τα πρώτα 5 χρόνια των μνημονίων συντάξεις).

Το όποιο περιθώριο επαφής για διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και την κυβέρνηση, υποστήριζαν εκπρόσωποι συνδικάτων και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων μόλις πριν από λίγες ώρες, μοιάζει να περιορίστηκε δραστικά μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στους αγρότες και τα ΜΑΤ. Ετσι, εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο να συνυπάρξουν στο ίδιο τραπέζι με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητήσουν επί των προτεινόμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, υπό τα σημερινά δεδομένα συγκεντρώνει μηδενικές πιθανότητες.

 

Προσπάθεια υπεκφυγής

 

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόσκληση για διάλογο προς τα συνδικάτα και τους φορείς εκπροσώπησης μεγάλων επαγγελματικών ομάδων έγινε από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η «πρόταση Κατρούγκαλου». Προσθέτουν δε ότι οι προσπάθειες συνεχίστηκαν με την πρόταση για διεξαγωγή συζήτησης εντός της Βουλής. Οσον αφορά στα επιχειρήματα των συνδικάτων, υποστηρίζουν ότι η διαμόρφωση μιας κυβερνητικής πρότασης αποτελούσε εξαρχής ένα προαπαιτούμενο ούτως ώστε να υπάρχει μια βάση διαλόγου και αναφέρουν, ουσιαστικά, ότι η αρνητική απάντηση στο κάλεσμα για συζήτηση, σε συνδυασμό με το αίτημα που θέτουν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες για «κουβέντα από μηδενική βάση» ενέχει στην πραγματικότητα μια προσπάθεια υπεκφυγής από τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει επί σειρά δεκαετιών το Δημόσιο Συνταξιοδοτικό Σύστημα.

 

Προβληματική η «γραμμή Τόμσεν»

 

Πλέον, σχεδόν δεδομένο μοιάζει να αποτελεί ότι οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και συνδικάτα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και αγρότες) δεν θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μέχρι και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προς ψήφιση, έως τα μέσα Μαρτίου, μετά και από τη νέα παράταση που δόθηκε στα μέσα της εβδομάδας. Ακόμη, όμως, και η κατάθεση, ως έχει ή και με βελτιώσεις, της «πρότασης Κατρούγκαλου» με τη μορφή νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ενδέχεται να αποδειχθεί ευσεβής πόθος εάν διαφορετική άποψη διατυπώσουν οι εκπρόσωποι των «θεσμών».

Το σενάριο για ακόμη πιο επώδυνες περικοπές στις συντάξεις -και στις κύριες, πέραν των επικουρικών- άμεσα και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη παρέμβαση Τόμσεν. Ο ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη ΔΝΤ ζήτησε, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του IMF, τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα αντιστοιχούν στο 4% με 5% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή θα κυμαίνονται περίπου στα 8 με 9 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος της τάξης του 3,5% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Εφόσον με την «γραμμή Τόμσεν» συνταχθούν και τα υπόλοιπα μέρη του «κουαρτέτου», τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Νάσος Χατζητσάκος

 
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet