viome

Από την προηγούμενη Δευτέρα, ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ (Βιομηχανική Μεταλλευτική), με σκοπό να διευκολυνθεί η άμεση επαφή της συνεργατικής επιχείρησης με το κοινό. Η λειτουργία του e-shop ξεκίνησε δοκιμαστικά, με κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες να μην έχουν ξεπεραστεί ακόμη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην «Εποχή» ο εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ, Σπύρος Σγούρας, η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος φαίνεται ότι τόνωσε γενικότερα το ενδιαφέρον των πολιτών για το συνεργατικό εγχείρημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του καταστήματος καταγράφηκε κάποια κινητικότητα. Το εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επισκέψεων στην ιστοσελίδα μας».
Η έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος συνέπεσε και με τη συμπλήρωση τριών χρόνων του συνεταιριστικού εγχειρήματος. Στις 14/2/2013, 25 εργαζόμενοι ανέλαβαν να λειτουργήσουν ξανά το εγκαταλελειμμένο από τη μητρική εταιρεία Φίλκεραμ, εργοστάσιο. Η Φίλκεραμ είχε πτώχευση τον Οκτώβριο του 2011 και οι εργαζόμενοι παρέμεναν για σχεδόν δύο χρόνια απλήρωτοι, όταν ανέλαβαν τον έλεγχο του εργοστασίου. Στράφηκαν στην παραγωγή προϊόντων καθαρισμού, εγκαταλείποντας την παραγωγή των οικοδομικών υλικών. Σήμερα, δεν συνεχίζουν όλοι όσοι ξεκίνησαν στο συνεργατικό εγχείρημα, ωστόσο από τους συνολικά 23 εργαζόμενους, οι 5 εντάχθηκαν στην επιχείρηση πρόσφατα. Οι προσθήκες αυτές, και ιδιαίτερα των χημικών μηχανικών, θεωρείται από τους εργαζομένους, ότι συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Στις 13 και 14/2 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ γιόρτασαν τη συμπλήρωση τριών χρόνων αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου και ταυτόχρονα συγκάλεσαν Πανελλαδική Συνέλευση Αλληλέγγυων Υποστηρικτών, για να καθορίσουν τους νέους κινηματικούς και διοικητικούς στόχους. Μεγαλύτερο αγκάθι στην ομαλή λειτουργία του εργοστασίου παραμένει ο κίνδυνος πλειστηριασμού του οικοπέδου, στο οποίο βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει επανειλημμένως η έκταση στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο να εξαιρεθεί από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού. Το ζήτημα λύθηκε προσωρινά με την έκδοση ΠΝΠ στις 30/12/2015, η οποία προέβλεπε τη διακοπή της διαδικασίας πλειστηριασμού εγκαταστάσεων της πτωχευμένης Φίλκεραμ για έξι μήνες. Ο προσωρινός χαρακτήρας του μέτρου δεν προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον του εγχειρήματος τους. «Χρειάζεται επειγόντως να δοθεί μια λύση. Η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για μια οριστική διευθέτηση του ζητήματος», τονίζει ο Σπύρος Σγούρας.

Νέα πνοή σε ένα δύσκολο δρόμο

Ο ίδιος, όμως, δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία του εργοστασίου στα τρία χρόνια κατά τα οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εργατών. «Σε πείσμα των καιρών, η ΒΙΟΜΕ επιβιώνει. ‘Έχει δείξει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγής. Η ποιότητα των προϊόντων είναι υψηλή, ξεπερνώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, για το οποίο είμαι υπεύθυνος, ο στόχος ο οποίος είχαμε θέσει για την προηγούμενη χρονιά ξεπεράστηκε κατά πολύ».
Η πορεία του ηλεκτρονικού καταστήματος θα φανεί στο μέλλον. Προς το παρόν φαίνεται να προσφέρει μια νέα πνοή στο εγχείρημα, τονώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό και για τα προϊόντα που παράγει. Μετά από τρία χρόνια συνεργατικής λειτουργίας του εργοστασίου και αρκετές δικαστικές περιπέτειες για τους εργαζόμενους, η ανάγκη νομικής θεσμοθέτησης για τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα φαντάζει μεγαλύτερη από ποτέ. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος τρόπος να πληρωθούν τα χρωστούμενα οι απολυμένοι υπάλληλοι της Φίλκεραμ, χωρίς όμως να αναγκαστούν να εκδιωχτούν από το χώρο του εργοστασίου οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά, θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη τη συνέχιση του εγχειρήματος τους.

Αλέξανδρος Μαυρογένης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet