mavrogenis

 

«Δεν νομίζω ότι η κοινωνία μπορεί να αποδεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η πώληση ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος δεν μπορεί να συνεπάγεται την πώληση δημόσιων χώρων και αγαθών, τα οποία με βάση το Σύνταγμα δεν μπορούν να εκποιηθούν. Το δάσος, η παραλία και οι αρχαιολογικοί χώροι πώς μετατράπηκαν ξαφνικά σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συναλλαγής;» Ο Θάνος Ματόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης», εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στους όρους με τους οποίους δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τάσσεται γενικότερα υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ακινήτου, ωστόσο, θεωρεί απολύτως επιτακτική την εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων από τη σύμβαση για την αξιοποίηση του.

Για 400 εκατ. ευρώ

Στις 3/2 στη συνεδρίαση του dημοτικού sυμβουλίου του dήμου Βάρης- Βούλας Βουλιαγμένης έγινε παρουσία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, η παρουσίαση του νέου ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) για την αξιοποίηση του Αστέρα. Η ανάγκη αναπροσαρμογής του σχεδίου προέκυψε από την αρνητική γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ για το κατατεθειμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, τον Μάρτιο του 2015. Στις 31/12/2015 υπογράφτηκε νέα συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Jermyl Street Real Estate Fund για την υποβολή νέου ΕΣΧΑΔΑ για την αξιοποίηση της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένη ΑΞΕ. Το αντίτιμο για την εξαγορά του ακινήτου ορίστηκε εκ νέου στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Στην ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε για την έγκριση του νέου σχεδίου, 22 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ, ενώ απείχαν 4 με τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης να είναι ο μόνος που το καταψήφισε. Ο ίδιος εξηγεί στην «Εποχή» για ποιους λόγους ο ίδιος, αλλά και η δημοτική παράταξη, συνολικά δεν τάχθηκαν υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος.
«Είχαμε ζητήσει να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο ενημέρωση για το νέο ΕΣΧΑΔΑ. Αυτό σήμαινε ότι θα γινόταν παρουσίαση κάποιων στοιχείων από τη δημοτική αρχή. Δεν αναμέναμε να παρουσιαστεί κλιμάκιο με τον κ. Πιτσιόρλα. Παρουσιάστηκε μια ωραιοποιημένη εικόνα του σχεδίου, ενώ αρκετοί χάρτες τους οποίους εμφάνισαν δεν περιέχονται στο ΕΣΧΑΔΑ. Το κυριότερο πρόβλημα όμως ήταν ότι για ένα πολύ μεγάλο πόνημα με 500 σελίδες και πολλούς χάρτες οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να αποφασίσουν χωρίς να το έχουν μελετήσει όσο θα έπρεπε. Όλη η μελέτη έπρεπε να είχε γίνει πριν την κατάθεση του ψηφίσματος».
Παρότι, όμως, είχαν μικρό χρονικό διάστημα για να μελετήσουν τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, ο Θάνος Ματόπουλος αναφέρεται στα συμπεράσματα τα οποία έχουν καταλήξει σήμερα. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω δόμηση στην περιοχή, αποκλεισμό της από τους πολίτες και εγκλωβισμό του δάσους και των αρχαιοτήτων, οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να αναδειχτούν». Για τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης ενδεικτικές των προθέσεων του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δηλώσεις του Στέργιου Πιτσιόρλα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. «Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν εξαιρούνται της συμβάσεως. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το ναό του Απόλλωνος Ζωστήρα. Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι δεν θα εκποιηθούν ή δεν θα συμπεριληφθούν στη σύμβαση. Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ότι η εξαίρεση των χώρων, η οποία συνέβη στην περίπτωση του ΟΛΠ δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρα να εξαιρεθούν. Δεν μπορεί χώροι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ανώτερη ζώνη προστασίας μνημείων από την αρχαιολογική υπηρεσία να εγκλωβίζονται σε ένα ακίνητο, το οποίο εκποιείται σε ιδιώτες για τουριστική αξιοποίηση».

Και ο σύλλογος Αρχαιολόγων εναντιώνεται

Την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης έχει εκφράσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του επεσήμανε τις αμφιβολίες του για την προσαρμογή του ΕΣΧΑΔΑ στην απόφαση του ΣτΕ. «Πράγματι ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος, που βρίσκεται εντός της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, εξαιρείται από την εκποίηση που επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως τι ισχύει για τον περιβάλλοντα χώρο του; Υφίσταται «προστασία» μνημείου, όταν οι όροι χρήσης και δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου, μπορούν να διαμορφωθούν κατά το δοκούν από τον όποιο επενδυτή; (..) Το ΥΠΠΟ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αναδειχτεί ο ναός και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες».

Αλέξανδρος Μαυρογένης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet