sinfein

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Τζέρι Άνταμς επισημαίνει ότι η οργή για την άνιση ανάκαμψη της Ιρλανδίας θα αναδείξει το Σιν Φέιν ως την αποκάλυψη των επικείμενων εκλογών και θα ανοίξει το δρόμο για την «αναπόφευκτη» είσοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. «Η αντίθεση στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ιρλανδία το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, άνοιξε το δρόμο στην οργή για την άνιση ανάκαμψη που βοήθησε τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς, εγκαινιάζοντας μια νέα πολιτική εποχή» είπε ο Τ. Άνταμς σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, την περασμένη Τετάρτη.
«Οι πολίτες έχουν πολιτικοποιηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί λόγω των πολιτικών της λιτότητας. Αυτή η αλλαγή είναι ορατή στην ανάδειξη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, είναι ορατή στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ιρλανδία» συμπλήρωσε. «Είναι σαφές ότι το Σιν Φέιν, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα βρεθεί στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτήν την εξέλιξη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Σιν Φέιν.

Το τέλος των παλιών βεβαιοτήτων

Ενδεχόμενη συμφωνία του Σιν Φέιν με έναν εκ των κεντροδεξιών αντιπάλων του δεν θεωρείται πιθανή από τους εκλογικούς αναλυτές, αλλά η οριακή επικράτησή του ως πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης.
«Οι παλιές βεβαιότητες του Φάιν Γκαέλ και του Φιάνα Φέιλ κυριάρχησαν στην πολιτική. Αυτό όμως έφτασε στο τέλος του» υποστήριξε ο Τ. Άνταμς. «Πλέον συναντούν μεγάλη δυσκολία να πείσουν και αυτό είναι πραγματικά ανακουφιστικό».
Το προεκλογικό σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος «Διατηρώντας το ρυθμό της ανάκαμψης» πέφτει στο κενό, σύμφωνα με το Σιν Φέιν, αφού οι πολίτες δεν έχουν βιώσει καμιά ουσιαστική βελτίωση. «Δεν την έχουν βιώσει», λέει ο Τ. Άνταμς, «διότι η ανάκαμψη δεν κατευθύνθηκε προς αυτούς».

Το παρελθόν και ο IRA

Το Σιν Φέιν στο προεκλογικό του πρόγραμμα αντιτίθεται στα τέλη ύδρευσης και στο φόρο κατοικίας, τα οποία υποστηρίζει ότι στρέφονται δυσανάλογα εναντίον των φτωχών, και υπόσχεται την αύξηση της φορολογίας για όσους παίρνουν μισθούς άνω των 100.000 ευρώ με επιπλέον 7%. Επίσης, υποστηρίζει την ενωμένη Ιρλανδία συμπεριλαμβανομένων των έξι επαρχιών της Βόρειας Ιρλανδίας, θέση που της δίνει τη στήριξη της εθνικής ψήφου.
Οι αντίπαλοι του Σιν Φέιν κάνουν επανειλημμένες αναφορές στο παρελθόν του Τ. Άνταμς και τον ΙRΑ, κατηγορώντας το κόμμα ότι διατηρεί μια κουλτούρα μυστικότητας που δεν αρμόζει σε σύγχρονη κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Άνταμς αρνείται ότι η παρελθούσα σύνδεσή του με τον IRA κραταει πίσω το κόμμα: «Οι μόνοι άνθρωποι που αναδεικνύουν αυτό το ζήτημα είναι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι» απαντά.

Πηγή: uk.reuters.com

 

 

Περισσότερες από ποτέ οι γυναίκες υποψήφιες

 

Το 2012, ο γραμματέας του κεντροδεξιού Φάιν Γκαέλ, Τομ Κιουράν, είχε προβλέψει ότι η εισαγωγή του κανόνα που όριζε ότι το 30% των υποψηφίων στα εκλογικά ψηφοδέλτια έπρεπε να είναι γυναίκες, θα οδηγούσε σε «αίμα στο πάτωμα» κατά τη διάρκεια των διαδικασιών επιλογής. Συχνά έκτοτε ο κανόνας τηρήθηκε οριακά, ενώ γυναίκες προστίθονταν στα ψηφοδέλτια από τα κεντρικά απλώς για να συμπληρωθεί το ποσοστό. Σήμερα, περισσότερες γυναίκες από ποτέ διεκδικούν μια θέση στην ιρλανδική Βουλή και οι ίδιες έχουν συνειδητοποιήσει, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, ότι δεν έχει διαίτερο νόημα να συμμετέχεις από αυτή τη θέση σε έναν εκλογικό αγώνα αν δεν πιστεύεις στη νίκη. Η Λορέιν Κλίφορντ Λι, υποψήφια με το Φιάνα Φέιλ στο Δουβλίνο, επισημαίνει: «Ήξερα ότι είναι μεγάλη πρόκληση, είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια, αλλά ευτυχώς είχα πολλή στήριξη από φίλους, που έσπευσαν να με βοηθήσουν. Το γεγονός ότι δεν έχω μεγάλα λεωφορεία να τριγυρνάνε την περιφέρεια, δεν σημαίνει ότι είμαι λιγότερο αποτελεσματική», συμπληρώνει. Η Αβρίλ Κρόνιν, υποψήφια στη γενέτειρά της στην ιρλανδική ύπαιθρο με το Φάιν Γκαέλ, λέει ότι έχει ριχτεί με φόρα στην προεκλογική δουλειά. Το πλεονέκτημα της θεωρείται ότι είναι καινούργια υποψήφια σε μια περιφέρεια που ο κύριος αντίπαλος της εκπροσώπησε τους πολίτες για πολλά χρόνια.
«Θα με χαρακτήριζα μάλλον αουτσάιντερ», λέει η Κρόνιν, «αν και εδώ στη γενέτειρα μου πάω αρκετά καλά. Οι άνθρωποι εδώ με ξέρουν, αλλά στην ευρύτερη περιφέρεια δεν με γνωρίζουν. Πάντως, δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος για μένα αν δεν εκλεγώ. Πρόκειται απλώς για την αρχή».

Πηγή: www.irishtimes.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet