tsipras

Η εβδομάδα που πέρασε σίγουρα μπορεί να χαρακτηρισθεί από τις πιο σκληρές για την κυβέρνηση. Κάποια, μικρά, βήματα έγιναν, αλλά με πάρα πολύ κόπο και τελικά δεν αίρουν την αβεβαιότητα που παραμένει και στους τρεις τομείς που δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται η κυβέρνηση: τη διαπραγμάτευση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το προσφυγικό και τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τους αγρότες και άλλα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται σε κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού.

Βέτο για ανοιχτά σύνορα

Στο προσφυγικό, κατ’ αρχάς. Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής αποδείχθηκε ότι έχει κλονισθεί σοβαρά η συνοχή της ΕΕ καθώς, ύστερα από το καθεστώς μακρόχρονης λιτότητας και υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας που της είχε επιβληθεί, είναι αναγκασμένη τώρα να διαχειρισθεί το προσφυγικό. Μεγάλος αριθμός από τις ηγεσίες των κρατών-μελών δεν δέχεται την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών ούτε την από κοινού αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προβλημάτων. Ξυπνούν μνήμες Μεσοπολέμου οι στάσεις των κυβερνήσεων ορισμένων χωρών ή πολιτικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να απειλήσει με βέτο ως προς το σχέδιο απόφασης για την Αγγλία, αν και δεν διαφωνεί με το περιεχόμενό του, προκειμένου να εξασφαλίσει το στοιχειώδες να μην κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου, που θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Και αυτό παρά την υποστήριξη που δέχτηκε από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία.
Ακόμα και για την βοήθεια προς την Ελλάδα η εικόνα ήταν θολή. Το πρόσχημα της μη έγκαιρης δημιουργίας χώρων εγκατάστασης (hot spots) έχει εκλείψει, οι ροές προσφύγων είναι χιλιάδες και παρ’ όλα αυτά αυτή δεν έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται. Μόνο ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα απάντησε ότι το κόστος της προσφυγικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να το επωμισθεί αυτούσιο η Ελλάδα. Αυτό το κόστος, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί δεν θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία αφενός και αφετέρου δεν θα υπολογισθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Κάτι πολύ σημαντικό αν τηρηθεί.

Εν όψει νέας Συνόδου

Στην τριμερή σύσκεψη Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα την Παρασκευή το πρωί, την οποία η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε ως θετική τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον  πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει (σε προσωπικό και τεχνικά μέσα) και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο, όμως, την Τουρκία. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής προέκυπτε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έστω και προφορικά, κέρδιζε τη διασφάλιση να μην κλείσουν τα σύνορα ως τις 6 Μαρτίου. Όμως το κλίμα αβεβαιότητας δεν είχε αρθεί, ούτε μπορούσε κανείς να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες –από τις χώρες Βίζεγκαρντ– ή μη τήρηση των συμφωνιών –από την Τουρκία.

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η αξιολόγηση ως το τέλος Μαρτίου, που σύμφωνα με δηλώσεις τους θεωρούν εφικτό και αρκετοί εκ των θεσμών, έγιναν μερικά βήματα, αλλά επίσης και εδώ όχι σταθερά. Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η σύμπτωση απόψεων που υπήρξε στην τριμερή συνάντηση. Σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες σημειώνεται ότι: «Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.»
Πράγματι όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε ένα βήμα επιστροφής των θεσμών. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έγινε οριστικοποίηση των στοιχείων που απέστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές. Συζητήθηκαν, επίσης, και πτυχές του φορολογικού. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη, σε τεχνικό επίπεδο χωρίς τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, η οποία, ως φαίνεται, διαμόρφωσε το έδαφος, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Αυτά αναμένεται να ασχοληθούν, κυρίως, με τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειωθεί πρόοδος στις συναντήσεις που θα μεσολαβήσουν, θα επιστρέψουν, ενδεχομένως, και οι επικεφαλής των θεσμών.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Όταν σημειώναμε ότι έγιναν βήματα αλλά όχι σταθερά είχαμε υπόψη μας όχι μόνο το πρόσφατο άρθρο του κ. Τόμσεν, που όπως ειπώθηκε, ουσιαστικά, ζήτησε την αναθεώρηση επί το αυστηρότερο της συμφωνίας του Ιουλίου. Υπάρχουν και οι τοποθετήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, πιο «φιλικές» προς τις ελληνικές θέσεις απ’ ό,τι άλλη φορά, αλλά ανοιχτές, πάντα, στην αυστηρότητα. Για παράδειγμα, απαντώντας στον ευρωβουλευτή κ. Γ. Κύρτσο για το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι πόσο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σοβαρή πρόταση, η οποία μεν «φαίνεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», αλλά χαρακτηρίζεται από «σοβαρά ζητήματα και δημοσιονομικά κενά στα ερχόμενα χρόνια». Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «λύσεις που βασίζονται σε αύξηση της φορολόγησης θα έβλαπταν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Αντίστοιχα, ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δήλωσε ότι αυτή «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και στην παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας». Από την άλλη, διευκρίνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του Ταμείου για τη μελλοντική συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ

Στις Βρυξέλλες, όμως, βέβαια και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης, στη σύσκεψη του ΕΛΚ. Συνεργάτες του τόνιζαν την ικανοποίησή τους για το πολύ καλό κλίμα των επαφών του και για την υποδοχή που επιφύλαξαν. «Στο πρόσωπο του Κυριάκου, οι Ευρωπαίοι βρήκαν έναν σοβαρό συνομιλητή, ο οποίος δεν λαϊκίζει, δεν μιλά άλλη γλώσσα εντός Ελλάδας και άλλη εκτός και είναι μεταρρυθμιστής. Είναι πλέον εμφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίζει μόνος του», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Και για του λόγου το αληθές διάλεξε να προβάλει τη θέση του για το προσφυγικό με τα μάτια, προφανώς, στραμμένα στην κ. Μέρκελ. «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο του ΕΛΚ τις πάγιες θέσεις μου, σχετικά με το προσφυγικό –μεταναστευτικό πρόβλημα. Τόνισα, στους αρχηγούς κρατών και αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων, ότι το κλείσιμο των συνόρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί λύση αντιμετώπισης αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος (...) Δεν είναι δυνατόν, η χώρας μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του relocation”.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις για τη στήριξη μνημονιακών μέτρων και ότι η ερώτηση της κ. Μέρκελ για το αν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό ήταν, μάλλον, ακαδημαϊκή. Όπως θεώρησε ότι και η δήλωση της καγκελαρίου πως δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει στο γερμανικό κοινοβούλιο άλλο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, δεν αφορούσε και τη δική του στάση…
Η συζήτηση στη Βουλή έως χθες για το παράλληλο πρόγραμμα, όμως, αναμενόταν να δοκιμάσει την τακτική του, δηλαδή τη θέση του ότι «δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες» μία για τα δύσκολα και μία για τα εύκολα, διευκολύνοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ. Το να καταψηφίζεις, όμως, το δικαίωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων να έχουν περίθαλψη ή το να λειτουργήσει νοσοκομείο στη Σαντορίνη, είναι μάλλον ανόητο πολιτικά.

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet