Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο», το ραδιόφωνο που ακούει και ακούγεται σε όλο και περισσότερα μέρη της Ελλάδας, κλείνει τα δέκα του χρόνια. Δεν ξέρουμε πόσοι περίμεναν αυτήν την πορεία, αλλά πολλοί την ονειρεύτηκαν. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι πια μαζί μας. Ωστόσο, το παιδί όλων όσοι με αυταπάρνηση και σε δύσκολους καιρούς εργάστηκαν για να μπορεί να κλείνει σήμερα τα δέκα του χρόνια, είναι πια σύντροφος όσων ακροατών θέλουν να ενημερώνονται εναλλακτικά και πολύπλευρα, αλλά και πολλαπλασιαστής κάθε φωνής που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Δίπλα στους εργατικούς αγώνες

Από την αρχή του αγώνα μας δεχτήκαμε κυριολεκτικά φίμωση πρωτοφανή ως σωματείο από όλα τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όχι απλώς δεν έπαιζαν τον αγώνα μας, αλλά προωθούσαν ρεπορτάζ για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας. Αντίθετα, ειδικά ο ρ/σ «Στο κόκκινο» βοήθησε να ακουστεί ο αγώνας μας και τα αιτήματά μας στο μεγάλο ακροατήριο. Ήμασταν σε σχεδόν καθημερινή επαφή και η βοήθειά τους ήταν διαρκής και σημαντική.
Για αγώνες σαν τους δικούς μας, είναι τεράστιας σημασίας να γίνεται το αυτονόητο, αυτό που κάνει ο ρ/σ «Στο κόκκινο», να επιτελείται το έργο της δημοσιογραφίας. Βεβαίως να ακούγεται και η αντίθετη αποψη, αλλά όχι να φιμώνεται η δική μας, ώστε να ενημερώνεται σωστά ο καταναλωτής και πολίτης. Είναι ό,τι καλύτερο για όλη την εργατική τάξη να υπάρχουν ΜΜΕ που καλύπτουν αμερόληπτα τους αγώνες μας.
Για τα δέκατα γενέθλιά του, ευχόμαστε στο ρ/σ «Στο κόκκινο» να συνεχίσει έτσι και ακόμα δυνατότερα και να εξαπλωθεί και σε περιοχές της χώρας που το σήμα του δεν είναι ακόμα δυνατό. Να μην αλλάξει ταυτότητα, αλλά να παραμείνει αυτό το μέσο όπου μπορούν να ακουστούν και οι μικρότερες φωνές. Να μην υποκύψει στο δέλεαρ των διαφημίσεων και να μη μεταλλαχτεί.

Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων
στην Coca Cola Θεσσαλονίκης

 

Η φωνή της εποχής και της Αριστεράς

Ο ρ/σ «Στο κόκκινο» ξεκίνησε σε μια εποχή που μάλλον ξεθώριαζαν οι μεγάλοι εθνικοί μύθοι, δύο χρόνια μετά την Ολυμπιάδα, και που τα φαινόμενα είχαν αρχίσει να αντιστρέφονται. Ειδικά ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχε αρχίσει να γνωρίζει σοβαρούς κλυδωνισμούς και να ταυτίζεται με την εμπορικότητα και την ομοφωνία. Δεν ξέρω πόσοι πίστεψαν στο ξεκίνημά του ότι θα τα κατάφερνε να κάνει την πορεία που έκανε. Ακόμα, όμως, και χωρίς να είναι όλα σχεδιασμένα στην εντέλεια, τόλμησε να κάνει καλό ραδιόφωνο, και στην ενημέρωση και στο μουσικό κομμάτι. Είναι πολλά όσα μπορούμε να πούμε και για τους ανθρώπους που ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα και τώρα πια δεν είναι στο προσκήνιο ή δεν είναι μαζί μας.
Είναι ευτύχημα που υπάρχει ένα μέσο που εκφράζει μια διαφορετική οπτική στα πράγματα, ακόμα και σε αυτή την ιδιότυπη συγκυρία διατηρεί τη σπανιότητά του. Ιδιαίτερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Εύχομαι να συνεχίσει και στη δεύτερη και στην τρίτη και στην τέταρτη δεκαετία με την ίδια ορμή και ενθουσιασμό που είχε από την αρχή. Να καταφέρνει να εκφράζει την εποχή, όπως την εξέφρασε σε πολλές κρίσιμες ώρες. Να συνεχίσει να εκφράζει την Αριστερά με την ευρεία έννοια, με όλη της την πολυφωνία και να αποτελεί αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση στα πράγματα.

Βαγγέλης Χερουβείμ, εργαζόμενος «Στο κόκκινο»

 

Με τη φρεσκάδα του έφηβου

Είναι πολύ σημαντικό που αυτός ο ραδιοφωνικός σταθμός μεγαλώνει και δυναμώνει και πάει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, γιατί είναι η άλλη φωνή. Αυτή που εκφράζει την αριστερή και προοδευτική σκέψη και που αποτελεί όαση στο συστημικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Ειδικά για τη μουσική, ο ρ/σ «Στο κόκκινο» συνεχίζει να μας εκπλήσσει στις μουσικές επιλογές που κάνει. Σε μια εποχή που είναι δύσκολο για τους καλλιτέχνες να προβάλουν τη δουλειά τους και χάνονται αξιόλογα πράγματα μέσα στη φτηνή υπερπληροφόρηση και τη μονότονη προβολή ενός είδους μουσικής, ο ρ/σ «Στο κόκκινο» κάνει τη διαφορά.
Εύχομαι να έχει και στο μέλλον αυτή τη φρεσκάδα του έφηβου και στην ενημέρωση και στις καλλιτεχνικές προτάσεις. Να συνεχίσει να είναι ο σταθμός που ακούει το σφυγμό της εποχής.

Καλλιόπη Βέττα, ερμηνεύτρια
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet