«Νύχτα στην Εθνική»της Λείας ΒιτάληΞαναδουλεμένο το έργο από την συγγραφεα και σε ανανεωμένη σκηνική πρόταση, επιστρέφει στο για λίγες μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για ένα έργο για τη σύγχρονη βία του ρατσισμού και την απελπισμένη ανάγκη μας για αγάπη. Χώρος δράσης: μια ταβέρνα στην Εθνική Οδό. Η Αντρίκα, μια σκληροτράχηλη ταβερνιάρισσα -πρώην μετανάστρια στη Γερμανία-, ο Ζάχος, ο γιος της που δεν μπορεί να είναι «κορέκτ», και η Ρούντη, η ξένη, που ήρθε ματωμένη διεκδικώντας νέα ζωή σε μια μη πατρίδα, μπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι ακραίας βίας προσπαθώντας να επιβιώσουν, ενώ αυτό που επιζητούν με πάθος είναι ν’ αγαπηθούν. Η νύχτα στην Εθνική κρύβει ένοχα μυστικά και βία. Μπορεί το μίσος να μετατραπεί ποτέ σε αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους που η σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα φέρνει αντιμέτωπους; Η συγγραφέας σχολιάζει σε μια συνέντευξή της: Ο εγκληματίας έχει τους λόγους του, ο άγιος έχει τη σκοτεινή πλευρά του, η γυναίκα έχει μέσα της τον άντρα, ο άντρας τη γυναίκα, και όλοι αυτό που διακαώς επιζητούν είναι ν’ αγαπηθούν. Ουδείς εκών κακός, αν έχει αγαπηθεί, προσθέτω. Πρόκειται για το πιο πολιτικό μέχρι σήμερα έργο της συγγραφέως, που φέτος κλείνει 30 χρόνια στη γραφή.
Το έργο σκηνοθετεί η ίδια η Βιτάλη, τους φωτισμούς έκανε η Μελίνα Μάσχα και ερμηνεύουν οι: Μαίρη Νάνου, Βασίλης Μπατσακούτσας και Ντομένικα Ρέγκου.
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, στις 9μ.μ., στο Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14-16, τηλ. 210 5234382, 210 5238053).
«Damiens / Φουκώ – Χειμωνάς»Η ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζουν την παράσταση «Damiens / Φουκώ – Χειμωνάς». Πρόκειται για μια παράσταση για την ιστορική πορεία της τιμωρίας, από τα σωματικά βασανιστήρια που χρησιμοποιούνταν ως μέσον τιμωρίας των εγκλημάτων στο Μεσαίωνα μέχρι τις σύγχρονες μεθόδους σωφρονισμού που χρησιμοποιεί είτε άμεσα είτε έμμεσα η κοινωνία - ακόμα και στην απλούστερη μορφή της την οικογένεια - μετατρέποντας σε εν δυνάμει φυλακή οριοθετημένους χώρους όπως το σπίτι, το σχολείο, το νοσοκομείο. Τι γίνεται όμως όταν η προσπάθεια σωφρονισμού και ελέγχου απειλήσει την ψυχή μας; Η εξέλιξη του ποινικού συστήματος και της τιμωρητικής τους τελευταίους αιώνες, όπως την δίνει ο Μισέλ Φουκώ, και η αποκάλυψη των πιο μύχιων και τρυφερών σκέψεων του ανθρώπου, όπως την ζωγραφίζει ο Γιώργος Χειμωνάς, συνθέτουν τη βαθιά προσωπική ιστορία ενός άντρα που ζει τη σύγχρονη εποχή.
Την εποχή δηλαδή που η εξουσία έχει καταλάβει πλέον ότι η πειθαρχία χτίζει την κοινωνία και τα πειθήνια σώματα δημιουργούν την ψυχή. Αυτή η πολυπρισματική ψυχή είναι πλέον ο στόχος και το σώμα δεν αποτελεί παρά ένα εργαλείο για τον κάθε «δικαστή» γύρω μας, τον δάσκαλο, τον γονιό, τον προϊστάμενο.
Τη διασκευή έκανε ο σκηνοθέτης μαζί με τον Βασίλη Τσιγκριστάρη, που είναι και ο ερμηνευτής του Damien.
Παραστασεις: Tετάρτη έως Κυριακή (μέχρι τις 6.3), στις 9.30μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418579).
Δύο μονόλογοι της Κριστίν Μπρικνέρ«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» και «Αν είχες μιλήσει, Δυσδαιμόνα». Ως δύο διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες βλέπει η Μπρικνέρ την Κλυταιμνήστρα και την Δυσδαιμόνα, με διαμετρικά αντίθετες συμπεριφορές η μία γεμάτη αγανάκτηση, μίσος βιώνει τη λύτρωση και μέσα από το φόνο και εξαγνίζεται απ’ αυτόν. Kαι οι δύο όμως μεταφέρουν ισχυρά μέσα από το λόγο τους πανανθρώπινα μηνύματα αγάπης, σεβασμού, ελευθερίας, ειρήνης. Η Barbara Hoffmann και η Till Sterzenbach σκηνοθετούν και η Ευαγγελία Βαλσαμά ερμηνεύει τους μονολόγους σε δυο διαφορετικές παραστάσεις:
Την Κλυταιμνήστρα Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9.15μ.μ. και την Δυσδαιμόνα Σάββατο και Κυριακή, στις 6.30μ.μ. (από 19.3 μέχρι 3.4), στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Δώμα (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 210 9212900).
«Μάρτυς μου ο Θεός»του Μάκη ΤσίταΤο έργο του Μ. Τσίτα τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και παρουσιάζεται για δεύτερη χρονια. Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι -οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του- τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από το χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.
Σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη και ερμηνεύει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή (ως τις 24.4), στις 9μ.μ., στον πολυχώρο Vault Theatre Plus (Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τηλ. 213 0356472 / 6949534889).