Reportage,Actie,Kamerdebat

Ο Εμίλ Ρέμερ επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές τις εβδομάδας σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί δια ζώσης για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Είχαμε μάλιστα την χαρά να τον φιλοξενήσουμε στη γιορτή της εφημερίδας μας την προηγούμενη Κυριακή. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, σχολιάζει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, την κατεύθυνση της ΕΕ και τις προτεραιότητες που θέτει το κόμμα του στην Ολλανδία.

 

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Κοντές

Ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού σας στην Ελλάδα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα;
Θέλαμε να συναντηθούμε με εκπροσώπους της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, έτσι ώστε να ενημερωθούμε για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Θέλαμε, επίσης, να έχουμε μια άμεση, από πρώτο χέρι, ενημέρωση για την κρίση των προσφύγων.

Δεκατρείς μήνες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κρίση. Τι αντίκτυπο έχει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα στην Ολλανδία και την ευρωπαϊκή αριστερά;
Πολλά κόμματα θεωρούν ότι η κυβέρνησή σας είναι ριζοσπαστική, πεισματάρα και αντίθετη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου εμού και του κόμματός μου, που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειές της να βρει μια διέξοδο από την πραγματική, χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, με την κοινωνία στο επίκεντρο. Μακροπρόθεσμα, ο νεοφιλελευθερισμός πρέπει να αποτύχει. Απαιτούνται δημοκρατικότερες έννοιες με την κοινωνία στο επίκεντρο, για να αποκαταστήσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην ήπειρό μας.

Κυνική η συμμετοχή του ΝΑΤΟ

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση, αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Συρία. Πώς θα περιγράφατε την απάντηση της ΕΕ μέχρι στιγμής; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της κρίσης;
Η απάντηση ήρθε πολύ αργά, είναι πολύ λίγη και με πολλές καθυστερήσεις. Όσο οι πόλεμοι στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συνεχίζονται, εξαιτίας και ξένων παρεμβάσεων, οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να γίνουν πρόσφυγες. Κάποιοι απ’ αυτούς θα βρεθούν στην πόρτα της ΕΕ και των κρατών μελών της. Επομένως, κατά πρώτον, ας σταματήσουν οι στρατιωτικές παρεμβάσεις σ’ αυτούς τους πολέμους, ας επιδιώξουμε διπλωματικές διεξόδους, ας επιτευχθεί κατάπαυση πυρός και ας ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε την ανοικοδόμηση των κοινωνιών αυτών. Δεύτερον, ας δώσουμε στα γειτονικά κράτη τα μέσα για να φροντίσουν τους πολλούς πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο. Τρίτον, ας μοιραστούμε το βάρος της κρίσης των προσφύγων με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς να αφήνουμε όλο το βάρος σε μια χώρα.
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται. Όσο τα μέλη της συμμαχίας, των ευρωπαϊκών συμπεριλαμβανομένων, συνεχίζουν τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στις περιοχές αυτές είναι κυνικό να θεωρούμε ότι αυτός ο οργανισμός θα βοηθήσει στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

Το μέλλον της Ευρώπης

Από την απειλή για Grexit μέχρι ένα πιθανό Brexit και την πιθανότητα αναστολής της Συνθήκης Σέγκεν, η Ευρώπη υφίσταται κρίσιμες αλλαγές. Πως θα μοιάζει η Ευρώπη και η ΕΕ σε λίγα χρόνια; Οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές φαίνεται να μην αφήνουν περιθώρια για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της ευρωπαϊκής Αριστεράς τα επόμενα χρόνια;
Η ευρωπαϊκή συνεργασία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν επικεντρωμένη στην υπεράσπιση της ειρήνης και της ευημερίας για όλους. Υπό την επίδραση της νεοφιλελεύθερης σκέψης και του πολυεθνικού καπιταλισμού, με τη συνθήκη του Μάαστριχ στις αρχές της δεκαετίας του 90, αυτό έχει μεταβληθεί. Η ΕΕ έχει αφήσει τους αρχικούς της στόχους και μετατράπηκε σε ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό προπύργιο ανταγωνισμού της Ευρώπης με τους υπόλοιπους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς παίκτες. Αυτό οδήγησε σε μια συνεχιζόμενη μεταφορά εξουσιών από τα δημοκρατικά κράτη στην αντιδημοκρατική Ένωση, στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας και στη συνεχιζόμενη διάλυση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να τονίζουν συνεχώς ότι η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας και όχι για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι με την υπόλοιπη κοινωνία φτωχότερη και χωρίς επιρροή.

Ισχυρή ακροδεξιά, ανοιχτές εκλογές

Από το Pegida στη Γερμανία και τη Λεπέν στη Γαλλία μέχρι την αντίδραση της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ, η Ευρώπη μοιάζει να γίνεται όλο και συντηρητικότερη. Υπάρχει στην Ολλανδία χώρος για ακροδεξιά κινήματα; Πως αντιμετωπίζει το κόμμα σας αυτή την πιθανότητα;
Ο νεοφιλελευθερισμός έχει δημιουργήσει σε όλη την ήπειρο ένα μεγάλο θυμό στα εκατομμύρια των πολιτών που επηρεάζει: μεγάλη ανεργία, διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων διαφορετικών χωρών, απώλεια της ελπίδας για ένα βιώσιμο μέλλον. Ειδικά τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ευθύνονται για την απώλεια των κοινωνικών και δημοκρατικών τους αρχών και την παραχώρηση ζωτικού χώρου στο βάρβαρο καπιταλισμό και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η άκρα δεξιά επωφελείται και επινοεί εύκολες απαντήσεις για τους υπεύθυνους: οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι μειονότητες, οι άλλοι. Εξίσου εύκολα προτείνει και τη λύση: υπερεθνικισμός και ξεδιάντροπη ξενοφοβία. Είναι στο χέρι των κομμάτων της Αριστεράς να δώσουν καλύτερες απαντήσεις, να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση με την κοινωνία στο επίκεντρο, πρώτα και κύρια, οργανώνοντας ένα συνεχή αγώνα για μια κοινωνία στην οποία δεν θα αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς. Το κόμμα μας είναι παρόν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά και σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών αγώνων: στα σωματεία, σε περιβαλλοντικές και οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης, στα κινήματα νεολαίας και στα διεθνή κινήματα αλληλεγγύης και ειρήνης. Το κύριο όπλο μας είναι ο συνδυασμός κοινοβουλευτικού και κοινωνικού αγώνα.

Η κυβέρνησή σας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων σε όλη την Ευρώπη. Το περασμένο καλοκαίρι ζητήσατε την παραίτηση του υπουργού της οικονομίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πριν λίγες μέρες απαίτησε ξανά νέες περικοπές συντάξεων στην Ελλάδα. Πως θα περιγράφατε την πολιτική κατάσταση στη χώρα σας; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόμματος σας αυτή την περίοδο;
Η Ολλανδία έχει μια κυβέρνηση συνεργασίας φιλελεύθερων και εργατικών, μεταξύ δεξιών, συντηρητικών νεοφιλελεύθερων και πρώην σοσιαλδημοκρατών, που απώλεσαν την πίστη τους στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Η εμπιστοσύνη σ’ αυτή την κυβέρνηση είναι μικρή από το σχηματισμό της ακόμα, το 2012. Στο κοινοβούλιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η κύρια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Η ακροδεξιά έχει κάπως μικρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά αυτή την περίοδο εκτοξεύεται στις δημοσκοπήσεις. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τα αποτελέσματα και ποια κόμματα θα είναι πρόθυμα να σχηματίσουν μια βιώσιμη κυβερνητική συμμαχία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιθυμεί τον τερματισμό της μη βιώσιμης λιτότητας, την αύξηση της απασχόλησης και την αποκατάσταση του δημόσιου τομέα (πρώτα και κύρια ενός δημόσιου συστήματος υγείας) και το ριζικό εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet