dousia

Την Τετάρτη (24/2/2016), λίγες ημέρες πριν τη σύγκλιση της Βουλής και την πρώτη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ), Π. Σάντσεθ (1/3), ανακοινώθηκε η, κυοφορούμενη εδώ και ένα μήνα, προγραμματική συμφωνία του ΣΚ με τους νεοφιλελεύθερους Πολίτες (Θιουδαδάνος) για μια «Μεταρρυθμιστική και Προοδευτική κυβέρνηση» που, όπως δηλώνει ο Σάντσεθ, «…κοιτάζει προς την αριστερά και τη δεξιά»! Όμως, την ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί η 3η συνάντηση των Σοσιαλιστών με τα κόμματα της Αριστεράς (Ποδέμος, ΕΑ, Κομπρομί-Βαλένθια) με στόχο τη διαμόρφωση προγραμματικής συμφωνίας για «κυβέρνηση της Αλλαγής»!

Το ξεκίνημα της συμφωνίας

Το 65σέλιδο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας με τις διακόσιες προτάσεις παρουσιάστηκε δημόσια και σε κλίμα αισιοδοξίας από τους... πρωτομάστορές της Π. Σάντσεθ και Α. Ριβέρα. Υπολόγιζαν να αρχίσουν άμεσα οι διμερείς συναντήσεις με τα άλλα κόμματα, προκειμένου να στηρίξουν τον Π. Σάντσεθ θετικά ή με αποχή στη δεύτερη ιδιαίτερα ψηφοφορία (5/3), όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία (στην πρώτη απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, 176 ψήφοι). Η ΕΕ των Θιουδαδάνος είχε ήδη εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ το Σαββατοκύριακο ψηφίζουν τα μέλη του ΣΚ.
Με δεδομένο ότι το Ποδέμος πολύ δύσκολα θα συναινούσε, το βάρος έπεφτε στο Λαϊκό Κόμμα (ΛΚ), το οποίο ανέλαβε ο Α. Ριβέρα, που το κόμμα του διαπραγματευόταν παράλληλα και με ΛΚ. Τα τρία κόμματα της Αριστεράς και ορισμένα εθνικιστικά ανέλαβε να πείσει ο Π. Σάντσεθ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο... κατανομής και... κοιτάζοντας αριστερά, ο Π. Σάντσεθ προβάλλει το επιχείρημα ότι η συμφωνία αυτή μπλοκάρει το δρόμο στην επάνοδο της Δεξιάς (!), αφού πλέον το Λαϊκό Κόμμα περιορίζεται στους 123 βουλευτές και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σχηματίσει κυβέρνηση. Επίσης, δίνει έμφαση στα εργασιακά υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει την ακύρωση των πιο βλαπτικών για τους εργαζόμενους αντεργατικών μεταρρυθμίσεων της Δεξιάς. Ο Α. Ριβέρα, από την άλλη πλευρά, αναδεικνύει τη διασφάλιση της εδαφικής ενότητας της Ισπανίας, το φιλοευρωπαϊκό προφίλ και τη δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων με την ΕΕ (δημόσιο χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα), τη μη αύξηση των φόρων στους εύπορους πολίτες.

Έωλη η συμφωνία

Λίγες ώρες μετά και μάλλον απροσδόκητα γρήγορα, διατυπώθηκε το κατηγορηματικό όχι του ΛΚ και των τριών κομμάτων της αριστεράς, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με το ΣΚ. Το Ποδέμος, μάλιστα, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη προγραμματισμένη τρίτη συνάντηση. Η ΕΑ και το Κομπρομί προσήλθαν μόνο για να ανακοινώσουν στους εκπροσώπους του ΣΚ ότι δεν έχει πλέον νόημα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Με δεδομένο ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων είναι μόλις 131 (90 ΣΚ, 40 Πολίτες, 1 Συνεργασία Κανάριων Νησιών), η καταψήφιση του Π. Σάντσεθ και της προγραμματικής συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα θεωρείται δεδομένη.

Ποδέμος: συμφωνία με τη σκέψη στο Λαϊκό Κόμμα

Το Ποδέμος απορρίπτει τη συμφωνία ως ανεπαρκή και ασύμβατη με το πρόγραμμά του σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής. «Η αλλαγή δεν ήταν μόνο να βγάλουμε το Ραχόι από την Μονκλόα (αντίστοιχο Μαξίμου), αλλά και τις πολιτικές του». Όπως σημειώνεται σε εσωτερικό ενημερωτικό κείμενο για τη συμφωνία: «Πλήρης απουσία προτάσεων για μείωση των ανισοτήτων, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ή το τέλος του πρεκαριάτου. Για αυτούς δεν υπάρχουν ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε εργαζόμενοι με ελαστικές και ανασφαλείς εργασιακές σχέσεις, ούτε γυναίκες, ούτε…».

Ενωμένη Αριστερά
 «...αντίθετη με τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΑ, Α. Γκαρθόν, που με δική του πρωτοβουλία συστάθηκε η διαπραγματευτική επιτροπή Σ.Κ-3 κομμάτων της Αριστεράς, ήταν κατηγορηματικός: οι 2 βουλευτές της Ε.Α λένε ένα ξεκάθαρο όχι.
Να θυμίσουμε ότι η ΕΑ και το συμμαχικό σχήμα στη Βαλένθια είχαν ξεκινήσει τις διμερείς συνομιλίες με το ΣΚ τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν και είχαν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα συμφωνίας, όπως τουλάχιστον δήλωναν.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το Κομπρομί (τέσσερις βουλευτές), που συγκυβερνά με το ΣΚ, και στήριξη του Ποδέμος στην Αυτονομία της Βαλένθια.

Λαϊκό Κόμμα: «Μια συμφωνία μαριονέτα»

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε αποχή, δηλώνει το ΛΚ και ο Μ. Ραχόι, που εκτιμά ότι θα επαναληφθούν οι εκλογές και ότι το ΛΚ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα. Εξάλλου, η πρόταση ΣΚ-Πολιτών για τη συγχώνευση μικρών κοινοτήτων, κατά κανόνα στην ύπαιθρο ή/και σε απομακρυσμένες περιοχές, ευνοεί το ΛΚ που σε αυτές οι περιοχές καταγράφει υψηλά ποσοστά ψήφων. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο ΣΚ, με πολλά περιφερειακά στελέχη να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν ή θα μποϋκοτάρουν την κομματική ψηφοφορία.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος-δημοσιονομικού κενού και απαιτεί νέα μέτρα εντός του 2016. Επανήλθε αναγγέλλοντας τη στενότερη επιτήρηση σχετικά με το έλλειμμα και τις προϋποθέσεις για τη μείωσή του στο 3% του ΑΕΠ. Το επίσημο έγγραφο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων θα συνεχιστούν μέχρι τις 5/5/2016 και δεν μπορεί να αποκλειστούν μη προβλέψιμες αυτήν τη στιγμή εξελίξεις. Τα κόμματα της Αριστεράς τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους σοσιαλιστές διακόπτονται προς το παρόν και το Ποδέμος, ειδικότερα, εκτιμά ότι μετά την καταψήφιση της συμφωνίας ξεκινάει μια νέα εποχή.

Κύρια σημεία της συμφωνίας

Φορολογία: Καμία αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (το Ποδέμος προτείνει προοδευτική αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα >60.000€). Διεύρυνση της φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων και κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων. Μείωση του ΦΠΑ στον πολιτισμό στο 10% (από 21%).
Κοινωνικό πρόγραμμα: Επαναφέρεται η κάρτα υγείας για όλους. Πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας. Επίδομα σε όσα άτομα έχουν έσοδα κάτω από το όριο της φτώχιας. (Το Ποδέμος προτείνει σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες (96.0000 εκατ. στην τετραετία).
Εργασιακές σχέσεις: Στις «προσωρινές» εργασιακές σχέσεις, σε περίπτωση απόλυσης προβλέπεται αποζημίωση με βάση τα χρόνια εργασίας.
Πολιτική απέναντι στις Αυτονομίες: Σε καμία εδαφική περιοχή της σπανίας Ισπανίας δεν νομιμοποιείται καμία προσπάθεια προκήρυξης δημοψηφίσματος που θα προωθεί την αυτοδιάθεση.
Προτείνονται, επίσης, μέτρα κατά της διαφθοράς και εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος.

Γεωργία Ντούσια
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet