prosfygiko1

Η παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων αποκαλύπτει με τον πιο απτό τρόπο τον μείζονα κίνδυνο, που δημιουργείται από το τραγικό αδιέξοδο που υπάρχει. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπέρ των θέσεών της, αλλά ουσιαστικά αυτή τη στιγμή αυτοί δεν λειτουργούν αφήνοντας την κάθε χώρα να λειτουργεί μονομερώς.
Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται ένα δίκτυο φροντίδας των προσφύγων πανελλαδικής εμβέλειας, αν και το μέγεθος των αναγκών ξεπερνά κάθε δυνατότητα και ικανότητα διαχείρισης. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα για έκτακτη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, διότι πια οι δαπάνες είναι τεράστιες, καθώς οι πρόσφυγες αριθμούν πολλές δεκάδες χιλιάδες και όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ήταν συνεχείς και στο αυριανό Euroworking Group θα κριθεί πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών, για να αρχίσει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Η χαλάρωση στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων δίνει μια ανάσα στην κυβέρνηση και αφαιρεί έναν παράγοντα που όξυνε από την πλευρά του το έκρυθμο, συνολικά, της κατάστασης.

Σε υπευθυνότητα καλεί ο ΟΗΕ

Ο κ. Μπαν Κι Μουν με τη δήλωσή του δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων παρέμβασής του. «Τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη συνθήκη του 1951 για την ιδιότητα του πρόσφυγα και το πρωτόκολλό της του 1967, γιατί ο ατομικός προσδιορισμός της ιδιότητας του πρόσφυγα και η εκτίμηση των αναγκών της ατομικής προστασίας καθίσταται ανέφικτη». Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει ευθέως τη δυσκολία που δημιουργεί αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν παραλείπει να πει ότι και η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια προσφύγων και αιτούντες άσυλο. Σημειώνει ότι «είναι απόλυτα ενημερωμένος για τις πιέσεις που δέχονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τις καλεί να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να δράσουν με πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης διευρύνοντας τις νόμιμες διόδους πρόσβασης σε άσυλο».

Περιοδεία στα Βαλκάνια

Μια δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ζάιμπερτ δείχνει ότι η Γερμανία επιμένει στην πολιτική της, αλλά σπεύδει να σημειώσει ότι στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία της 7ης Μαρτίου «δεν θα έχουν λυθεί ξαφνικά όλα τα προβλήματα». «Βρισκόμαστε με την Τουρκία σε μια διαδικασία  μιας πολύ εντατικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι καλό και σωστό σε αυτή τη διαδικασία να βρεθούμε μαζί στις 7 Μαρτίου και στον κύκλο των 28 κρατών-μελών». Σχετικά με το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας σημειώνει ότι παραμένει το πρώτο στη σειρά εργαλείο που διαθέτουμε τώρα προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο μόνιμα και αισθητά».
Εν τω μεταξύ, δραστηριοποιείται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα περιοδεύσει τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων και τη Βιέννη καταλήγοντας στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου του: «Ο πρόεδρος Τουσκ θα ταξιδέψει στη Βιέννη, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια και την Αθήνα, από την 1η μέχρι τις 3 Μαρτίου, σε συνέχεια των προσπαθειών για επίτευξη συναίνεσης στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης». Παράλληλα, προστίθεται ότι ο πολωνός πρώην πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, μετά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, με τον γ. γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και την ηγεσία της Frontex.

Έως τη Σύνοδο της 7ης

Είναι φανερό ότι οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν στο δρόμο προς τη Σύνοδο της 7ης Μάρτη. Η ελληνική κυβέρνηση εκεί θα δεχθεί πιέσεις καθώς δεν έχει περιθώρια να μην απειλήσει με την άσκηση βέτο, αν δει ότι δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο που να υποχρεώνει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να διατηρήσουν ανοιχτό, στ’ αλήθεια, τον βαλκανικό δρόμο. Κρίσιμος σύμμαχος της ελληνικής πλευράς, διότι υπάρχει απόλυτη θεσμική σύμπτωση, μπορεί να αποδειχθεί ο ΟΗΕ. Εξάλλου, υπήρχαν σκέψεις στην Αθήνα να προκαλέσει εκείνη την παρέμβαση του ΟΗΕ, επομένως η δήλωση του Γενικού Γραμματέα την Παρασκευή είναι αποφασιστική βοήθεια, η οποία μάλιστα μπορεί να πάρει και πιο συγκεκριμένη μορφή τις επόμενες μέρες.

Πιέσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο καυτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκληρή στάση του ΔΝΤ δεν είναι εύκολο να συνεχίζεται, ιδίως εν μέσω προσφυγικής κρίσης και έγκυροι αναλυτές σημείωναν ότι στη Σύνοδο των G20 το θέμα αυτό θα ετίθετο από τα ευρωπαϊκά μέλη. Εν τω μεταξύ, παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου ζητώντας ταχύτερες κινήσεις στα θέματα της ελληνικής αξιολόγησης και τη ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους.
Μιλώντας σε συνάντηση των οικονομικών της G20 στη Σαγκάη, ο Λιου διεμήνυσε προς τον γερμανό ομόλογό του, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, η καθυστέρηση της οποίας καθυστερεί την απόφαση για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και η Αθήνα έχουν ακόμη σημαντική δουλειά μπροστά τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα «τη σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και της τήρησης της δέσμευσης της Ευρώπης να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι, μέσω της ελάφρυνσής του».

Ο Μοσκοβισί υπονοεί νέα μέτρα

Ακόμη όμως πιο αμφίσημη ήταν η δήλωση του κ. Μοσκοβισί που βρέθηκε την Παρασκευή στην Ελλάδα στο Διεθνές Φόρουμ που διοργανώνεται στους Δελφούς. Σημείωσε μεν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη αλλά πρόσθεσε: «Αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα». Πρόσθεσε δε «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος».
Ο κλοιός προς την ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να χαλαρώνει. Από τη μια, τα κλειστά σύνορα και ο εγκλωβισμός ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να της παρέχονται οι πόροι. Από την άλλη, οι καθυστερήσεις και οι αμφίσημες δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Η ερχόμενη βδομάδα θα αποσαφηνίσει την εικόνα.

Ένα θετικό προηγούμενο

Οι δύο συναντήσεις των εκπροσώπων των απεργών αγροτών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως όλα δείχνουν, άνοιξαν το δρόμο για την εκτόνωση της κρίσης και της καταγραφής των αποτελεσμάτων του διαλόγου, που θα κρίνει και τη στάση των δύο πλευρών στη συνέχεια. Οι ανακοινώσεις των αγροτών, ιδιαίτερα της Νίκαιας, μοιάζει να εκτιμά ότι υπάρχει αποδοχή μέρους των αιτημάτων τους και ως φαίνεται κατευθύνει το κίνημα σε άλλες μορφές πάλης και αναμονή ως την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Μεγάλης διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών, με δυναμικές μορφές πάλης, όπως ο αποκλεισμός των συγκοινωνιών, υπήρξαν στο παρελθόν αρκετές. Όμως, για πρώτη φορά η κυβερνητική πλευρά κινήθηκε με εντελώς διαφορετικό πνεύμα και σταθερή άποψη ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Διότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων διακήρυξε ότι κατανοεί το δίκιο των αγροτών, ότι ο πρωθυπουργός τούς καλεί σε διάλογο, χωρίς βεβαίως να ξεχνά κανείς τους εξωγενείς καταναγκασμούς και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Παρά τις προκλήσεις από φασιστικά στοιχεία ή μεμονωμένους εγκάθετους, παρά τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν οι αποκλεισμοί δρόμων, εν μέσω μάλιστα προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση κράτησε την αστυνομία μακριά και πολύ περισσότερο, δια στόματος του πρωθυπουργού, αποθάρρυνε τη διάθεση κορυφαίων δικαστών να παρέμβουν κινώντας τον νόμο κατά των απεργών. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που προαναγγέλλει νομική ρύθμιση «η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί ως τώρα», είναι χαρακτηριστική ότι η καταστολή δεν είναι επ’ ουδενί επιλογή μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά. Το αισιόδοξο, όμως, τώρα είναι ότι δεν έμεινε η στάση αυτή χωρίς αποτέλεσμα. Λειτούργησε, έστω και όχι από αμέσως, στο πλήθος των απεργών. Οι προτάσεις της διείσδυσαν στα μπλόκα, έμπαιναν ντε φάκτο στις συνελεύσεις. Οι προτάσεις αυτές, εξάλλου, είχαν εμπλουτιστεί, κατά ένα μέρος, και από τις προτάσεις των αγροτών και ενυπήρχαν στη δέσμη των 25 μέτρων. Που κυρίως, συνιστούσαν σταθερή αφετηρία και άνοιγαν το δρόμο για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους αγρότες, ότι θα βγουν από το περιθώριο που τους έχει εγκλωβίσει ο δικομματισμός και ο κοινοτικός νεοφιλελεύθερος καταναγκασμός. Η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, παρά τις λυσσασμένες επιθέσεις που δέχεται, μην αποφεύγοντας ακόμη και λάθη, δημιουργεί μεγάλης σημασίας θετικά προηγούμενα για τη χώρα, για την ελληνική κοινωνία. Μετά τη μεγάλης αξίας επιτυχία να νικήσει, με την πολιτική της θέση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, να κάνει την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες πρώτο μέλημα ή σκέψη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, τώρα διαπαιδαγωγεί τους πολίτες, την κοινωνία ότι και οι πιο δύσκολες κοινωνικές συγκρούσεις μπορεί να λυθούν χωρίς καταστολή και ανάθεμα κατά των απεργών, προωθητικά.

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet