Δεν είναι η πρώτη φορά που η γειτονιά των Εξαρχείων, οι κάτοικοι, όσοι δραστηριοποιούνται σε πολιτικά εγχειρήματα που εδρεύουν στην περιοχή, αλλά και αρκετοί μικρο-καταστηματάρχες, καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους ένα δυσβάσταχτο βάρος: αυτό της αντιμετώπισης της μαφίας που, σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία, όπως καταγγέλλουν σε επιστολή που έφτασε στην «Εποχή», λυμαίνεται την περιοχή.
Έχουν πολλές φορές και στο παρελθόν κληθεί να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση, την τρομοκράτηση και την κοινωνική αποσύνθεση, που απειλεί την ιστορική γειτονιά και έχουν επιχειρήσει με μια σειρά πρωτοβουλιών να δράσουν, προκειμένου να θέσουν οι ίδιοι τους όρους με τους οποίους θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους ή θα δραστηριοποιηθούν οι πολιτικοί τους σχηματισμοί.

Επίθεση από έμπορους ναρκωτικών

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τονίζουν στο κείμενο που φέρει την υπογραφή «Πρωτοβουλία γειτόνων», και αυτό γιατί «το βράδυ του Σαββάτου, στις 27/3, τρεις άνθρωποι του αναρχικού χώρου δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με μαχαίρια, γροθιές και κλωτσιές από ομάδα εμπόρων ναρκωτικών, που λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια την πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους και πεζοδρόμους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ενώ ένας εξ αυτών νοσηλεύεται ακόμη, καθώς έχει υποστεί σοβαρές κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις».
Όπως καταγγέλλουν, το γεγονός είναι πολύ σοβαρό, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, και πολλοί άλλοι πριν από αυτούς, «είναι ζωντανοί τυχαία και άσχετα με τη βούληση αυτών των δολοφόνων, καθώς τα άγρια χτυπήματα στόχευαν στο κεφάλι και σε άλλα ζωτικά όργανα, με σαφή στόχο να προκαλέσουν θάνατο και όχι απλό τραυματισμό».
Η «Πρωτοβουλία Γειτόνων» προχωρά, επίσης, σε παράθεση στοιχείων:  «Η μαφία των Εξαρχείων είναι μία, αλλά έχει πολλά πλοκάμια. Eπιπλέον έχει, όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις, ιεραρχική οργάνωση και δομή και περιλαμβάνει στους κόλπους της αρχηγικά στελέχη, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά τοις πάσι (όπως και οι εφαπτόμενες διευθύνσεις τους, έως πρόσφατα τουλάχιστον, στο Πέμπτο Τμήμα Εξαρχείων)».

Όχι άβατο, αλλά γκετοποίηση

Η λύση που προτείνουν δεν είναι η ασφυκτική αστυνόμευση της περιοχής, καθώς «η λύση αυτή έχει δοκιμαστεί πολλάκις στα κεφάλια, τους πνεύμονες  και τις πλάτες όσων ζουν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή»  και το μόνο που έχει επιφέρει είναι η περαιτέρω γκετοποίηση. Αποκαλούν μάλιστα, αστικό μύθο τη σεναριολογία των μέσων ενημέρωσης περί άβατου των Εξαρχείων: «Κανένα άβατο δεν προστάτεψε τα κορμιά και τα κεφάλια μας, όποτε οι νεοναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις  ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ επέλασαν στη γειτονιά μας, με τα χημικά, το ξύλο, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις τους στο σωρό. Το άβατο το επικαλούνται εκ του πονηρού οι αστυνομικοί, δικαστές και επιχειρηματίες εκείνοι που θέλουν να καλύψουν τα ίχνη της βρόμικης συνεργασίας τους με τα αφεντικά της μαφίας». Πάντως εντύπωση προκαλεί πως οι αστυνομικοί των υπηρεσιών της Δίωξης Ναρκωτικών, του Τμήματος Ηθών και Εκβιαστών είναι αλλού απασχολημένοι, ενώ ο κρατικός σχεδιασμός, μέχρι στιγμής έχει αποδείξει διαχρονικά πως, όταν πρόκειται για τα Εξάρχεια, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την καταστολή των κινημάτων της περιοχής και όχι του παράνομου κεφαλαίου και θρέφονται από αυτό.

E.M.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet