giannopoulos

H απόφαση του Σταύρου Κοντονή να διακόψει την εφετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουμε συνηθισμένες.
Για την ακρίβεια ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες διακόπηκε ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ελλάδα λόγω επεισοδίων. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, όμως, κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα συνεπής με τον εαυτό του, καθώς είχε προειδοποιήσει ρητά από τον Ιανουάριο μετά τα επεισόδια στον αγώνα του Ατρομήτου με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα.
«Θα το διακόψω, ίσως να μην υπάρχει άλλη λύση», είχε σημειώσει τότε ο Κοντονής, μόνο που η απόφαση για διακοπή έμελλε να αφορά άλλη διοργάνωση. Τα όσα έγιναν στην Τούμπα, σε παιχνίδι που έτσι και αλλιώς παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως υψηλής επικινδυνότητας, δεν άφησαν άλλη περιθώρια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ο διαιτητής Παππάς, ενώ στη Λεωφόρο δεν είχε αρχίσει καν το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να ολοκληρωθεί το ματς, ρισκάροντας τη σωματική ακεραιότητα των παικτών. Εν συνεχεία η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποδείχθηκε παντελώς ανίκανη να προστατέψει το γήπεδό της από τους θερμόαιμους και έτσι φτάσαμε στη διακοπή ενός ακόμα σημαντικού ματς (μετά το ΑΕΚ-Ολυμπιακός πέρυσι).
Την απόφαση για τη διακοπή του Κυπέλλου (διοργάνωση που διεξάγεται αποκλειστικά με ευθύνη της ΕΠΟ) ο Σταύρος Κοντονής ουσιαστικά την είχε πάρει από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης. Την Πέμπτη την συζήτησε με τους νομικούς του συμβούλους και αφού διαβουλεύτηκε με την ΕΠΟ (η οποία τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής του αγώνα της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο) την κοινοποίησε σε όλους τους ενδιαφερόμενους, αφού την ανάρτησε και στη «Διαύγεια».

Κριτική και φόβος για το πρωτάθλημα

«Σκληρό μέτρο, αλλά...μέτρο» θα έλεγαν οι Ρωμαίοι. Οι ομάδες, η επαγγελματική Λίγκα και φυσικά η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια την έλλειψη βούλησης να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα της βίας, διαλύοντας παράλληλα τους ιδιωτικούς στρατούς που έχει η κάθε μία συγκροτήσει. Η σκληρή, αν μην τι άλλο, απόφαση έρχεται να υπενθυμίσει ακριβώς αυτό. Ό,τι η Πολιτεία επιχειρεί με τις πρωτοβουλίες της να καλύψει το κενό που αφήνει η αβελτηρία των ΠΑΕ και να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο από ακραίες συμπεριφορές βίας στους αθλητικούς χώρους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Διατυπώθηκε κριτική για την απόφαση. Από τις ομάδες, τα κόμματα, την ΕΠΟ. Η τελευταία φρόντισε να επιτεθεί για άλλη μία φορά στο Σταύρο Κοντονή, καλύπτοντας πλήρως τη δική της ανεπάρκεια, διαπιστωμένη χρόνια τώρα. Η Νέα Δημοκρατία, που έβλεπε τα...τρένα να περνούν επί της δικής της διακυβέρνησης, χαρακτήρισε το μέτρο άδικο, χωρίς όμως να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Οι ομάδες μίλησαν επίσης για αδικία,επιλέγοντας πάντως προσεκτικά τις εκφράσεις και το ύφος.
Αντιπρόταση βέβαια δεν υπήρξε, όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει με την ανέξοδη κριτική. Το επιχείρημα, όμως, που λέει ότι ο Υπουργός όφειλε να διακόψει και το πρωτάθλημα ίσως να μην είναι μακριά από την πραγματικότητα. Η πληροφορία βέβαια είναι σαφής. Σε περίπτωση σοβαρού κρούσματος βίας σε αγώνα πρωταθλήματος από εδώ και στο εξής, το λουκέτο είναι σίγουρο. Και τότε οι ομάδες δεν θα έχουν το παραμικρό περιθώριο για κροκοδείλια δάκρυα και επικοινωνιακές φούσκες. Έχουν ήδη προειδοποιηθεί σαφώς από την πολιτική ηγεσία, που μέσα σε αντιφάσεις και δυσλειτουργίες δείχνει βούληση και αποφασιστικότητα.


Νίκος Γιαννόπουλος
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet