prosfygiko 1

 

Μέχρις ότου, όμως, υλοποιηθούν αυτά, πολλοί πρόσφυγες συνεχίζουν να διαμένουν σε ακατάλληλους χώρους. Ένας από αυτούς είναι ο Σαλαχντίν Γιουσέφ, από τη Συρία, που εδώ και μια βδομάδα μένει στο λιμάνι του Πειραιά με τη γυναίκα του και τρία παιδιά του. Ο λόγος που παραμένει εκεί, όπως και αρκετοί άλλοι, είναι γιατί περιμένουν το πούλμαν που θα τους πάει στην Ειδομένη, καθώς έχουν προπληρώσει τα εισιτήρια στα τουριστικά πρακτορεία των νησιών. Παρόλο που ήταν ήδη γνωστό ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει τη μεταφορά των πούλμαν προς τα σύνορα, λόγω του κλεισίματος, τα πρακτορεία συνέχιζαν να κόβουν εισιτήρια, κλείνοντας παράλληλα τα γραφεία τους στο λιμάνι του Πειραιά και εγκλωβίζοντάς τους εκεί μέχρι νεωτέρας. Αλληλέγγυος που επικοινώνησε μαζί τους, δήλωσε στην «Εποχή» πως από όσα του είπαν, κατάλαβε πως τα πούλμαν θα έρθουν όταν αρθεί η απαγόρευση, αλλά δεν δεσμεύτηκαν για επιστροφή χρημάτων σε διαφορετική περίπτωση ή σε περίπτωση που οι πρόσφυγες διαμείνουν αλλού ή αλλάξουν τα σχέδιά τους και αποφασίσουν να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα.
«Αν όλες οι χώρες είναι σαν την Ελλάδα θα είμαστε εντάξει, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά σας», μας λέει ένας ακόμα πρόσφυγας που μένει στο λιμάνι του Πειραιά. Όσο όμως και αν εκτιμούν τη στάση της χώρας θέλουν να φύγουν, καθώς η οικογένειά τους είναι ήδη σε κάποιο κράτος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και τους περιμένει. Ο Σαλαχντίν έχει τον μεγάλο του γιο στην Γερμανία, τρεις έφηβες αδερφές με τη μητέρα τους, που γνωρίσαμε, τις περιμένει εκεί ο πατέρας τους, άλλος θέλει να βρει τη γυναίκα του και το παιδί του στη Νορβηγία. Όπως περιγράφει ο Έσμα, σύρος αλληλέγγυος που μας βοήθησε στη μετάφραση, «όλες οι οικογένειες έχουν χωριστεί, γιατί είναι πολύ δύσκολο να φύγουν όλοι μαζί από την εμπόλεμη ζώνη. Δεν γίνεται να μείνουν εδώ, θέλουν να επανενωθούν». Ούτε να περιμένουν μια πιθανή μετεγκατάσταση, συμπληρώνουμε εμείς, που δεν τους δίνει δικαίωμα να διαλέξουν σε ποια χώρα θα πάνε και καθώς φαίνεται από τις συνθήκες, αποτελεί σημαντικό ζήτημα προκειμένου να λειτουργήσει το σχέδιο όντως προς όφελος των προσφύγων.

Ανάγκη συντονισμού των δράσεων

Στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1,2,3,6 και 7 έχει δημιουργηθεί ένα πολύμορφο μωσαϊκό, προσφύγων, εθελοντών από όλες τις χώρες, ΜΚΟ και ανεξάρτητων αλληλέγγυων. Οι συνθήκες δεν είναι καλές, ιδιαίτερα της υγιεινής, καθώς αναγκάζονται να ζεσταίνουν νερό στους βραστήρες για να κάνουν μπάνιο και κοιμούνται είτε στις σκηνές ή στα καθίσματα και στο πάτωμα των επιβατικών σταθμών. Παρόλα αυτά, η προσφορά είναι μεγάλη σε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα ακόμα και σε παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και έτσι το χαμόγελο των παιδιών δεν έχει σβήσει.
Όσο, όμως, και αν είναι ευχάριστο αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ο συντονισμός των δράσεων είναι απαραίτητος, όπως τονίζουν όλοι οι εθελοντές. Για αυτό εφιστούν την προσοχή σε όσους αλληλέγγυους συγκεντρώνουν πράγματα να μην τα μοιράζουν ατομικά και δημιουργούνται καταστάσεις όπου ποδοπατιούνται τα παιδιά για ένα κομμάτι φαΐ. Με τον συντονισμό, οι προσφορές μοιράζονται ισόποσα αλλά και αξιοπρεπώς, τονίζουν.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο λιμάνι είναι η ασφάλεια των παιδιών, καθώς είναι πάρα πολλά και παίζουν στον ανοιχτό χώρο, δίπλα σε νταλίκες που περνούν και σε αυτοκίνητα. Δυστυχώς, οι τραυματισμοί των παιδιών είναι συχνοί, όπως και οι εξαφανίσεις ασυνόδευτων παιδιών, καθώς η επιτήρηση είναι αδύνατη στις εκτάσεις αυτές.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι πως πολλά μίντια και άνθρωποι συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες στο λιμάνι σαν να είναι θέαμα προς κατανάλωση, χωρίς να τους σέβονται και δυσχεραίνοντας τη δουλειά των εθελοντών. Ενδιαφέρονται μονάχα για πλάνα που θα τραβήξουν το βλέμμα του τηλεθεατή και θα εμπορευτούν την συμπόνοια του, όταν σε επόμενο ρεπορτάζ θα σπείρουν τον τρόμο προκειμένου ο τηλεθεατής να νιώσει ανασφαλής και να αποδεχτεί όποια κατασταλτική πολιτική προταθεί.

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

«Στην  Ειδομένη η κατάσταση είναι ασφυκτική. Τα σύνορα είναι κλειστά και όταν ανοίγουν περνούν λίγες εκατοντάδες μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες που περιμένουν. Οι συνθήκες έχουν γίνει δραματικές γιατί οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν να φιλοξενήσουν τόσους ανθρώπους, είναι μόνο για 2.000. Τα φαγητά που μαγειρεύονται δεν φθάνουν. Γίνεται χαμός στο μοίρασμα και ευτυχώς που υπάρχει κάποια αυτοοργάνωση από τους ίδιους τους πρόσφυγες, γιατί πολλές φορές τρέχουν όλοι μαζί να πάρουν μερίδες ακόμα και αν έχουν φάει, γιατί δεν ξέρουν πόσο θα μείνουν και αν θα ξαναβρούν φαγητό» περιγράφει ο Θέμης Αχτσιόγλου από την ομάδα αλληλεγγύης των Γιαννιτσών.

 

Περιμένοντας την ευρωπαϊκή λύση…

Σε αναμονή της αυριανής Συνόδου Κορυφής, περιμένοντας την ευρωπαϊκή λύση, ενδεχομένως όπως τον Γκοντό, η ελληνική κυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικές αρχές προσπαθούν να συνεργαστούν για να διαχειριστούν τις χιλιάδες ροές των προσφύγων που έχουν αποκλειστεί εδώ, καθώς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν κλειστά. Κατάσταση που, όπως φαίνεται και από διάφορες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και απαιτεί την εξεύρεση πιο μόνιμων χώρων φιλοξενίας.
Ευρωπαϊκή συναίνεση, κοινές αποφάσεις και αποφυγή μονομερών ενεργειών για το προσφυγικό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις βαλκανικές πρωτεύουσες και της Βιέννης. Παρόλα αυτά, πιο αυστηρός στάθηκε προς τους μετανάστες, παρά στα ξενοφοβικά κράτη, λέγοντας «θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους πιθανούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου κι αν προέρχονται: Μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη», δίνοντας το πνεύμα μιας τυχόν ευρωπαϊκής λύσης.
Την ίδια μέρα συνεδρίασε και το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, που θα αποτελείται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγείας και Εξωτερικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα, και θα αναλάβει τη διαχείριση της νέας κατάστασης λόγω των κλειστών συνόρων, συνεργαζόμενο και με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το υπουργείο Οικονομικών από πλευράς του ανακοίνωσε πως θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την απαλλαγή από το ΦΠΑ των δωρεών επιχειρήσεων προς τους πρόσφυγες. Ενώ το υπουργείο Οικονομίας έθεσε σε καθεστώς διατίμησης εννέα βασικά προϊόντα που προμηθεύονται οι πρόσφυγες στο δρόμο τους προς την Ειδομένη, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.

Αργοπορημένη ανάληψη ευθύνης

Η πρόθεση για βοήθεια στο ζήτημα από την πλευρά των δήμων δηλώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, καθώς δεν έχουν πια περιθώρια να κλείνουν τα μάτια στην κατάσταση. «Η αυτοδιοίκηση θέλει να συμμετέχει στη φιλοξενία των προσφύγων και στη διαχείριση του προβλήματος, αφού όμως λυθούν κάποια νομικά ζητήματα και το ζήτημα της χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση ακόμα. Θα ανοίξουν σίγουρα κέντρα φιλοξενίας, αλλά ξεκινάμε από τα στρατόπεδα και τις κατασκηνώσεις» εξηγεί στην «Εποχή» ο Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος στο Αιγάλεω, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως η συζήτηση θα συνεχιστεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η συζήτηση της ΠΕΔΑ την Πέμπτη, όπου συμφωνήθηκε η συμμετοχή και άλλων δήμων της Αττικής στη φιλοξενία προσφύγων, πέραν του Περάματος, Κερατσινίου και Αθηνών, όπως και η δημιουργία διαπαραταξιακού οργάνου, με το οποίο οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΠΕΔΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής θα μαζέψουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης του προσφυγικού των δήμων, και θα συνεννοείται με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να λαμβάνονται από κοινού οι αποφάσεις. «Η προσφυγική κρίση υπερβαίνει τους πάντες και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και επιμερισμός, ώστε  να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στη βάση της αλληλεγγύης και της συμμετοχής όλων», δήλωσε σχετικά ο Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου.
Αντίστοιχα, και στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, αν και όπως φαίνεται δεν θα είναι από τις περιοχές που θα δημιουργηθούν άμεσα χώροι φιλοξενίας βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, οι δήμοι πρόσκεινται θετικά στη συμμετοχή τους. «Πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δήμων, των περιφερειών και του κράτους. Δεν φθάνει μόνο η χρηματοδότηση, που είναι και αυτό θέμα, όταν π.χ. στην Κοζάνη έχουμε 30% ανεργία, αλλά χρειάζεται καλή οργάνωση για τους χώρους φιλοξενίας, τη διανομή των αγαθών, αλλά και την ενσωμάτωσή των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι το ζητούμενο να φτιαχτούν γκέτο που θα ζουν απομονωμένοι και θα τους δίνουμε ελεημοσύνη, αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Ύστερα, θα πρέπει να κοιτάξουμε και τι θα κάνουμε με την απόγνωσή τους για να τους καθησυχάσουμε, όταν μάθουν ότι δεν θα μπορούν να πάνε στις χώρες της Ευρώπης που θέλουν», επισημαίνει και ο Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης.
Η ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε την άμεση συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποστολή της στους δήμους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες, καθώς  τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στο νησί.
Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαχείριση του προσφυγικού δήλωσε και η Περιφέρεια Αττικής, θέτοντας άλλη μια φορά την ανάγκη να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα που την εμποδίζουν σε αυτό. «Συμφωνήσαμε, επίσης, να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο της σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα, καθώς και στον προγραμματισμό συζήτησης του θέματος από το ΠΕΣΥ», σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Παράλληλα, την άμεση δημιουργία κέντρου διαχείρισης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης για όλη την Αττική, ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης νοτίου τομέα, Χρήστος Καπάταης. Ο χώρος θα βρίσκεται στο δήμο Καλλιθέας και θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα από εθελοντές.

 

Παραδείγματα ελπίδας και αλληλεγγύης

 

Σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την πολιτική των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβικής Ευρώπης, το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η τεράστια αλληλεγγύη των ανθρώπων, αλλά και πολλών δημοτικών αρχών.
Στο δήμο της Κοζάνης, αγκάλιασαν τους πρόσφυγες που βρέθηκαν εκεί, οργανώνοντας ακόμα και γλέντι για την υποδοχή τους. «Την προηγούμενη εβδομάδα τρία λεωφορεία είχαν σταθμεύσει στην πόλη μας για διανυκτέρευση και πάρθηκε άμεση απόφαση από το δήμο να τους φιλοξενήσουμε. Δεν υπήρχε περίπτωση να τους αφήσουμε να κοιμηθούν έξω. Ανοίξαμε το μεγάλο γυμναστήριο της πόλης και προσφέρουμε πλήρη σίτιση και περίθαλψη. Λειτουργήσαμε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για την ψυχαγωγία των παιδιών και έναν παιδότοπο. Συλλέξαμε πολλά ρούχα και τρόφιμα, τα οποία θα προωθηθούν προς την Ειδομένη, επειδή μαζέψαμε περισσότερα από όσα χρειάζονταν. Η προσφορά του κόσμου ήταν πολύ συγκινητική», περιγράφει ο Γιάννης Γρηγοριάδης, δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής «Κοζάνη, τόπος να ζεις».
Την Τετάρτη οι πρόσφυγες έφυγαν, αλλά άφησαν πίσω τους ένα μάθημα για τη χρησιμότητα της αλληλεγγύης, όπως επισημαίνεται. Μετά από αυτή την εμπειρία ο δήμος αποφάσισε τη δημιουργία ενός διαπαραταξιακού οργάνου, προκειμένου να συνεχιστεί η προσφορά στους πρόσφυγες και να βρεθούν χώροι φιλοξενίας αν χρειαστεί. Αντίθετες ξενοφοβικές φωνές, προφανώς και συναντήθηκαν και σε αυτή την πόλη, όμως, «είδαν τη δύναμη του κόσμου της αλληλεγγύης κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει. Ρόλο έπαιξε και ότι ως δημοτική αρχή και παράταξη ξέραμε από εθελοντισμό και λειτουργούσαμε ήδη έτσι, οπότε υπήρχε κόσμος να κινηθεί άμεσα. Όπως, επίσης ότι η πόλη μας είναι από πρόσφυγες ποντιακής και μικρασιατικής καταστροφής και καταλαβαίνουν το δράμα τους».

Η κοινωνία ανταποκρίνεται

Παρόμοια και στα Τρίκαλα, πρόσφυγες που πήγαιναν στα σύνορα, σταμάτησαν λόγω του κλειστών συνόρων και διέμειναν στην Καλαμπάκα. «Ο δήμαρχος παρότι ήταν μουδιασμένος στην αρχή, μετά και από δική μας παρότρυνση, πήρε τη θετική απόφαση να ανοίξει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και να τους φιλοξενήσουμε», σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαθανασίου, επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα». Η αλληλεγγύη της πόλης ήταν μεγάλη, ενώ γράφτηκε και επιστολή υποδοχής στη γλώσσα των προσφύγων που τους εξηγούσε πως θα σταθούν δίπλα τους, θέτοντας και κάποιους κανόνες συνεργασίας για καλύτερη συμβίωση. «Εμείς από τον Απρίλιο του 2015 είχαμε ως θέση τη δημιουργία μιας δομής για τους πρόσφυγες γιατί βλέπαμε τη δραματική εξέλιξη. Η δημοτική αρχή είχε εκτιμήσει λανθασμένα πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, παρόλο που το έβλεπε θετικά. Δυστυχώς διαψεύστηκε. Με τα νέα δεδομένα θα επανέλθουμε με την πρόταση και ελπίζουμε να βρούμε πιο ευήκοα ώτα, ώστε να έχουμε μια δομή φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών. Η κοινωνία ανταποκρίθηκε και ήταν μια νίκη. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές μπορούμε να νικήσουμε την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό μέσα από την προσφορά και την αλληλεγγύη», τονίζει ο Δημήτρης Παπαθανασίου.
Μαθήματα ανθρωπισμού έδωσε και η πόλη της Καβάλας, ανοίγοντας το γυμναστήριο και το εκθεσιακό κέντρο για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων που έφθασαν με το πλοίο, μέχρι να πάνε προς την Ειδομένη. «Φρίκη και ντροπή αποπνέει η στάση της Ευρώπης. Ο λαός μας δείχνει αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να γιατρέψει τον ανθρώπινο πόνο. Η Ευρώπη πνέει τα λοίσθια όσον αφορά τις αξίες του Διαφωτισμού και τον ανθρωπισμό. Πρέπει να βρει το χαμένο της πρόσωπο και το κοινωνικό της όραμα» σημειώνει ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξενοφοβικά παραδείγματα ντροπής

Την εικόνα αλληλεγγύης της χώρας αμαυρώνουν, όμως, παραδείγματα ξενοφοβίας, όπως οι εμπρησμοί στο στρατόπεδο που συζητιόταν να γίνει χώρος φιλοξενίας στα Γιαννιτσά. «Ο δήμαρχος κάλεσε τους αρχηγούς των παρατάξεων και συγκλήθηκε δημοτικό συμβούλιο, παρουσία κατοίκων, όπου έγινε ο κακός χαμός. Ξεκίνησαν ρατσιστικά συνθήματα και τοποθετήσεις φόβου από τις δεξιές παρατάξεις και από πολίτες ότι οι πρόσφυγες θα κάνουν κακό στην πόλη, την οικογένειά τους, ότι απειλούν την ασφάλειά τους κτλ. Η πρόταση του δημάρχου ήταν να πάει μια επιτροπή στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό και να εκφράσει την αντίθεσή της και ταυτόχρονα καλούσε σε περιφρούρηση του στρατοπέδου, να μην πάει δηλαδή ο ίδιος ο στρατός. Οι παρατάξεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβαν ουσιαστικά ούτε να μιλήσουν στο συμβούλιο. Το ίδιο βράδυ πήγαν τρακτέρ και πολίτες να περιφρουρήσουν το στρατόπεδο. Την επόμενη, κάποιοι έβαλαν φωτιά και κάηκαν τα μαγειρεία του στρατοπέδου, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε εμπρησμός και σε ένα άλλο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην πόλη, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι στα Γιαννιτσά δεν θέλουν πρόσφυγες. Όταν βέβαια ο δήμαρχος είδε τις φωτιές, φοβήθηκε και έκανε πίσω καταδικάζοντας τέτοια περιστατικά. Με την στάση του όμως είχε ενθαρρύνει τέτοιες αντιδράσεις» αφηγείται ο Θέμης Αχτσιόγλου.
Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη να γίνει χώρος φιλοξενίας σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα  Άθυρα, σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί αλληλέγγυοι στην πόλη, που πέρα από την προσφορά τροφίμων και ρούχων που δίνουν για την Ειδομένη, αποφάσισαν σε σύσκεψη φορέων και του εργατικού κέντρου να οργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης.
Εμπρησμός σημειώθηκε και στο Καστελόριζο, σε αποθήκη που φυλάσσονταν τρόφιμα και πράγματα για τους πρόσφυγες, χωρίς να έχουν βρεθεί ακόμα οι υπαίτιοι.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet