simitis

Είναι θλιβερή η εικόνα κάποιων επωνύμων που, έχοντας διανύσει μια διαδρομή στο δημόσιο χώρο,  αδυνατούν  να αντιληφθούν πότε φτάνει  η ώρα να αποσυρθούν από την τύρβη της αγοράς και να εμπιστευτούν στα πεπραγμένα τους την υπεράσπισή τους ενώπιον των επερχόμενων γενεών. Που ενεργούν σαν το παιχνίδι της επιβεβαίωσης να μην έχει τελειωμό, σαν η κάθε ευκαιρία να πουν το δικό τους να μην είναι ποτέ η τελευταία. Που θαρρούν πως μόνο αυτοί, και κανείς άλλος, προικίστηκαν με το προνόμιο να είναι ανεπανάληπτοι. Που δεν καταλαβαίνουν πότε η πραγματικότητα ξεπερνά και τη φωνή και το ανάστημα τους καθενός μας, επειδή, απλούστατα, κανείς δεν μπορεί να υπερβεί ούτε την εποχή «του» ούτε και το περίγραμμα της εικόνας του βίου του που έθεσε ο ίδιος με τις πράξεις του...
Δεν κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη ο Κώστας Σημίτης. Ήταν δεν ήταν πεντέξι χρονών επί κατοχής. Υπήρξε μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας» επί χούντας, και καταδικάστηκε ερήμην για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών. Το 1974 ήταν από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ. Το 1979 παραιτήθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο ως υπεύθυνος για μια αφίσα που είχε κυκλοφορήσει με το σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών», αλλά μετά ήλθαν τα χρόνια της εξουσίας. Το 1981 ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας. Ύστερα υπουργός Οικονομίας, υπουργός Παιδείας, υπουργός Βιομηχανίας. Το 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του κόμματος. Το Ιούνιο του 2000 έβαλε τη χώρα στη ζώνη του Ευρώ. Αργότερα αμφισβητήθηκε η εγκυρότητα των στοιχείων που παρουσίασε η κυβέρνησή του προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μέλος της ΟΝΕ, πράγμα που οδήγησε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες να θεωρήσουν λάθος την αποδοχή της εισόδου της χώρας στο Ευρώ.  Σοβαρές ευθύνες του καταλογίστηκαν και για το «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Κατηγορήθηκε  ότι με τις δηλώσεις του περί ισχυρής οικονομίας και λαϊκού καπιταλισμού  (υποδαυλιζόμενες από ένα όργιο διαδόσεων και φημών από πολλά ΜΜΕ, που, προεξάρχοντος του ΔΟΛ, υπηρετούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα) προέτρεψε τους μικροκαταθέτες να επενδύσουν σε μετοχές του Χ.Α. Το αποτέλεσμα γνωστό: η ανεξέλεγκτη «φούσκα» και η μοιραία για χιλιάδες επενδυτές συνακόλουθη κατάρρευση.

Μικρόψυχη και φοβική αντίληψη

Η φράση «Ας πρόσεχαν!», με την οποία επέρριψε τότε την ευθύνη στους επενδυτές, παραμένει ανεξάλειπτα συνδεδεμένη με το πρόσωπό του, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον πτοεί. Το πιο πρόσφατο κρούσμα της  ελαφρότητας με την οποία ο κ. Σημίτης προβαίνει σε μικρόψυχες παρατηρήσεις  όταν η κρισιμότητα των καιρών και το συμφέρον του τόπου απαιτούν νηφαλιότητα διαπράχτηκε στο συνέδριο του Ποταμιού, όπου ο πρώην πρωθυπουργός συνόψισε την άποψή του για την ανάγκη «ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς» στη φράση: «Χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στην Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά». Είναι  αξιοπαρατήρητος ο τρόπος που ο κ. Σημίτης αποφεύγει, αναφερόμενος στην Δεξιά, οποιοδήποτε κοσμητικό επίθετο, σε αντίθεση με τα όσα «στολίζει» στην Αριστερά. Όσο τουλάχιστον αποκαλυπτική της πολιτικής του συγκρότησης είναι και η εμπαθής αγένεια με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας  ότι «μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα που νομίζουν ότι θα αλλάξουν από εδώ όλο το καθεστώς της Ευρώπης», παραβλέποντας επιπλέον ότι «τα ανόητα πρόσωπα» μας κυβερνούν επειδή έτσι αποφάνθηκε ο λαός και η Δημοκρατία.
Ο χειρισμός της γλώσσας δεν ήταν ποτέ στα ατού του κ. Σημίτη. Η αβαθής σχέση του με το γλωσσικό εργαλείο τον πρόδοσε για ακόμα μια φορά, αποκαλύπτοντας τη μικρόψυχη και φοβική αντίληψη που έχει για τη χώρα και για τους ανθρώπους της. Έδειξε για ακόμα μια φορά ότι το ρεκόρ της παραμονής του στην πρωθυπουργία δεν ήταν η εποχή της πολιτικής σοβαρότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της αναβάθμισης της χώρας διεθνώς που μας πλασάριζαν, αλλά ο μοιραίος προθάλαμος των δεινών που βιώνει σήμερα ο τόπος.

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet